Ce se intampla cu dobanzile la creditele de nevoi personale?


In ciuda scaderii accentuate a dobanzilor la depozite si pe piata interbancara, creditele de nevoi personale continua sa aiba costuri impovaratoare. Doar cateva banci ofera pe piata locala astfel de imprumuturi in lei cu o dobanda anuala efectiva (DAE) sub 10% pe an.


In plus, sunt si mai putine bancile care nu pun clientilor conditii suplimentare pentru astfel de costuri, cum ar fi virarea salariului in cont la banca respectiva sau incheierea unei asigurari de viata.

Astfel, primele pozitii din topul de credite de consum sunt ocupate de oferte cu virare venit.

Spre exemplu, in cazul unui credit de 10.000 lei pe 5 ani, cel mai mic DAE pentru o oferta fara virare venit este de 9,92%, in vreme ce in cazul incasarii venitului prin banca minimul este de 9,22%.

Putine oferte fara virare de venit

Dintr-o analiza realizata de Conso.ro, pentru un credit de nevoi personale in lei fara ipoteca, in valoare de 10.000 de lei pe 5 ani, rezulta ca doar doua banci au in oferta DAE sub 10% pe an, fara virarea venitului in contul respectivei banci. Acestea sunt Banca Romaneasca si Credit Europe Bank, ambele cu un DAE de 9,92%.


In cazul creditului oferit de Banca Romaneasca,dobanda este fixa. Daca se opteaza pentru dobanda variabila, DAE este usor mai mare, de 10,03%. Daca se incaseaza venitul prin banca, clientii mai au la dispozitie inca doua oferte cu DAE si mai avantajoasa (8,29% pentru varianta cu dobanda fixa, respectiv 8,39% in cazul platii unei dobanzi variabile).

La Credit Europe Bank, dobanda este variabila, iar oferta cu virare de venit vine cu un DAE de 9,3% pe an.

Costuri apropiate de 10% mai practica si alte banci, precum Libra Internet Bank – cu DAE de 10,15%, Banca Transilvania – cu 10,31% sau Credit Agricole - cu 10,50%.

Care este topul ofertelor cu virare de venit?

Printre institutiile de credit care percep o dobanda anuala efectiva sub 10% pe an pentru creditele de nevoi personale in lei fara ipoteca, dar care impun virarea venitului in cont la banca, se mai numara si  Banca Transilvania (9,22% pe an), Credit Agricole (9,4% pe an), OTP Bank (9,4%), , Alpha Bank (9,74% pe an) si BCR (9,91% pe an).

O oferta de acest gen mai are si Piraeus Bank, insa cu o conditie suplimentara, si anume venitul virat sa fie mai mare de 2.000 de lei lunar. In acest caz DAE este de 9,42% pe an. 

La produselor cu virare de venit, dobanda fixa practica ING Bank, Banca Romaneasca si BCR, restul ofertelor avand dobanda variabila.

La dobanda variabila, rata risca sa creasca

Asadar, ofertele bancilor difera de mai multi factori, unul dintre cei mai importanti fiind tipul dobanzii - fixa sau variabila.

In cazul in care dobanda este fixa, rata lunara nu se modifica pana la scadenta creditului. Daca este variabila, insa, rata poate fluctua in functie de indicatorul de referinta de care este legata dobanda (Robor). In acest moment, acesti indicatori sunt la niveluri reduse si, in cazul foarte probabil al unor cresteri a dobanzilor interbancare in perioada urmatoare, si dobanzile la credite vor evolua in consecinta.

Topul creditelor de consum in functie de DAE, cu virare de venit
                            

Denumire Banca

Virare venit

Tip dobanda

DAE

Banca Romaneasca

da

fixa

8.29%

Banca Transilvania

da

variabila

9.22%

Credit Europe Bank

da

variabila

9.3%

OTP Bank

da

variabila

9.4%

Credit Agricole

da

variabila

9.4%

Piraeus Bank

da

variabila

9.42%

Alpha Bank

da

variabila

9.74%

BCR

da

fixa

9.91%


Ipoteze pentru calculul DAE: credit de 10000 lei pe 5 ani
Sursa: Conso.roDistribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus