Ce se intampla cu dobanzile la creditele de nevoi personale?

In ciuda scaderii accentuate a dobanzilor la depozite si pe piata interbancara, creditele de nevoi personale continua sa aiba costuri impovaratoare. Doar cateva banci ofera pe piata locala astfel de imprumuturi in lei cu o dobanda anuala efectiva (DAE) sub 10% pe an.

In plus, sunt si mai putine bancile care nu pun clientilor conditii suplimentare pentru astfel de costuri, cum ar fi virarea salariului in cont la banca respectiva sau incheierea unei asigurari de viata.

Astfel, primele pozitii din topul de credite de consum sunt ocupate de oferte cu virare venit.

Spre exemplu, in cazul unui credit de 10.000 lei pe 5 ani, cel mai mic DAE pentru o oferta fara virare venit este de 9,92%, in vreme ce in cazul incasarii venitului prin banca minimul este de 9,22%.

Putine oferte fara virare de venit

Dintr-o analiza realizata de Conso.ro, pentru un credit de nevoi personale in lei fara ipoteca, in valoare de 10.000 de lei pe 5 ani, rezulta ca doar doua banci au in oferta DAE sub 10% pe an, fara virarea venitului in contul respectivei banci. Acestea sunt Banca Romaneasca si Credit Europe Bank, ambele cu un DAE de 9,92%.


In cazul creditului oferit de Banca Romaneasca,dobanda este fixa. Daca se opteaza pentru dobanda variabila, DAE este usor mai mare, de 10,03%. Daca se incaseaza venitul prin banca, clientii mai au la dispozitie inca doua oferte cu DAE si mai avantajoasa (8,29% pentru varianta cu dobanda fixa, respectiv 8,39% in cazul platii unei dobanzi variabile).

La Credit Europe Bank, dobanda este variabila, iar oferta cu virare de venit vine cu un DAE de 9,3% pe an.

Costuri apropiate de 10% mai practica si alte banci, precum Libra Internet Bank – cu DAE de 10,15%, Banca Transilvania – cu 10,31% sau Credit Agricole - cu 10,50%.

Care este topul ofertelor cu virare de venit?

Printre institutiile de credit care percep o dobanda anuala efectiva sub 10% pe an pentru creditele de nevoi personale in lei fara ipoteca, dar care impun virarea venitului in cont la banca, se mai numara si  Banca Transilvania (9,22% pe an), Credit Agricole (9,4% pe an), OTP Bank (9,4%), , Alpha Bank (9,74% pe an) si BCR (9,91% pe an).

O oferta de acest gen mai are si Piraeus Bank, insa cu o conditie suplimentara, si anume venitul virat sa fie mai mare de 2.000 de lei lunar. In acest caz DAE este de 9,42% pe an. 

La produselor cu virare de venit, dobanda fixa practica ING Bank, Banca Romaneasca si BCR, restul ofertelor avand dobanda variabila.

La dobanda variabila, rata risca sa creasca

Asadar, ofertele bancilor difera de mai multi factori, unul dintre cei mai importanti fiind tipul dobanzii - fixa sau variabila.

In cazul in care dobanda este fixa, rata lunara nu se modifica pana la scadenta creditului. Daca este variabila, insa, rata poate fluctua in functie de indicatorul de referinta de care este legata dobanda (Robor). In acest moment, acesti indicatori sunt la niveluri reduse si, in cazul foarte probabil al unor cresteri a dobanzilor interbancare in perioada urmatoare, si dobanzile la credite vor evolua in consecinta.

Topul creditelor de consum in functie de DAE, cu virare de venit
                            

Denumire Banca

Virare venit

Tip dobanda

DAE

Banca Romaneasca

da

fixa

8.29%

Banca Transilvania

da

variabila

9.22%

Credit Europe Bank

da

variabila

9.3%

OTP Bank

da

variabila

9.4%

Credit Agricole

da

variabila

9.4%

Piraeus Bank

da

variabila

9.42%

Alpha Bank

da

variabila

9.74%

BCR

da

fixa

9.91%


Ipoteze pentru calculul DAE: credit de 10000 lei pe 5 ani
Sursa: Conso.roDistribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus