top banner

Dobanda fixa sau variabila. Ce alegem la un credit de nevoi personale?

13 Mai 2014 | Autor: Alina Branescu

Atunci cand avem de ales intre un credit cu dobanda fixa si unul cu dobanda variabila, trebuie puse in balanta avantajele si dezavantajele fiecarei variante, in functie de trendul existent al dobanzilor.
O dobanda fixa ingheata costurile imprumutului, clientii platind aceeasi rata lunara pe tot parcursul perioadei de creditare. Acest lucru permite debitorilor sa isi planifice eficient bugetul lunar disponibil, fara a exista surprize, pe intreaga perioada de rambursare.
Pe de parte, dobanzile variabile pot determina atat o crestere de costuri cat si o scadere pe parcurs, intrucat fluctueaza in functie de un indicator monetar independent. Indicele utilizat de banci in cazul creditelor in lei este Robor. Acest lucru inseamna ca evolutia dobanzii pe parcursul creditului va fi influentata numai de catre evolutia pietei.
Alegerea unei dobanzi fixe se poate dovedi inspirata in cazul in care ratele de referinta interbanca Robor se afla pe un trend ascendant, clientii fiind astfel feriti de un cost in crestere de la o perioada la alta. Pe de alta parte, in cazul in care se preconizeaza un trend descendent, creditul cu dobanda fixa nu iti permite sa beneficiezi de evolutia favorabila a pietei, cum se intampla in cazul variantei cu dobanda variabila.
O alta diferenta este ca la creditele cu dobanda fixa se achita un comision de rambursare anticipata de pana la 1%, in vreme ce, la cele cu dobanda variabila, rambursarea anticipata este gratuita.
Care sunt asteptarile?
In prezent, dobanzile interbancare sunt destul de stabile. Indicele Robor la 3 luni (cel mai utilizat indice de catre banci) se mentine in jurul nivelului de 3%. Experienta anterioara arata insa ca ratele Robor se pot inflama extrem de repede, suferind cresteri masive si scaderi mai lente.
Un exemplu in acest sens, este situatia recenta cand la finele lunii ianuarie, in numai 2 zile,  Robor la 3 luni aproape ca si-a dublat valoarea, de la mai putin de 2% la peste 3,5%. Acest lucru a fost cauzat de faptul ca banca centrala a lasat dobanzile sa coboare la un nivel mult prea mic, ceea ce a dus inevitabil la aparitia unei corectii.
In prezent, dobanzile interbancare sunt pozitionate mai corect, in apropierea dobanzii-cheie a BNR (situata acum la 3,5%). In conditii normale, dobanzile interbancare ar trebui sa se plaseze peste dobanda BNR, ceea ce inseamna ca exista riscul sa se produca noi majorari in timp. Amplitudinea lor s-ar putea sa fie insa mai moderata.
De asemenea, perspectivele inflatiei semnaleaza un risc de crestere a dobanzilor. Conform estimarilor BNR, rata inflatiei ar urca  pana la 3,5% la finele lui 2014 fata de numai 1,55% la sfarsitul lui 2013. Pentru 2015, prognoza oficiala indica o inflatie la fel de ridicata - de 3,3%.
Din aceasta perspectiva, creditele cu dobanda fixa sunt preferate in aceasta perioada fata de cele cu dobanda variabila. Daca insa diferenta de costuri este semnificativa   - in sensul ca dobanzile fixe sunt cu 3-4 puncte procentuale mai mari decat dobanzile variabile – atunci riscul de dobanda ar putea fi asumat de client, iar varianta unui credit cu dobanda variabila poate fi o alegere mai atractiva.
Cat te costa o majorare de dobanda?
La creditele de consum, impactul unei majorari de dobanda asupra ratei lunare este mai putin sever decat la creditele imobiliare, intrucat sumele contractate sunt mai mici, iar perioada de rambursare este de maxim 5 ani.
De exemplu, la un credit de 20.000 lei cu o dobanda medie pe piata de 14%, fara alte comisioane, rata lunara este de 465 lei. La o crestere a indicelui Robor cu 2pp, rata lunara ar urca pana la 486 lei, in vreme ce o scadere cu 2 pp fata ar diminua rata la 445 lei.
Ofertele imprumuturilor pot fi comparate pe Conso.ro, in sectiunea Credite de nevoi personale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul