Deputatii PDL sustin cauza clientilor la dezbaterea ordonantei creditelor

Grupul Parlamentar al PDL a adus o serie de amendamente in beneficiul clientilor, la proiectul de lege privind aprobarea OUG 50/2010. Acestia propun recalcularea marjelor de dobanda tinand cont de momentul acordarii creditului si elimina portitele prin care bancile ar putea sa taxeze in plus solicitantii de credite.


Dupa ce textul proiectului de lege pentru aprobarea OUG 50 a trecut nemodificat prin Senat, comisiile din Camera Deputatilor au propus o serie de amendamente.

Cele mai multe au fost aduse de catre deputatii din Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare. Majoritatea amendamentelor aprobate se suprapun insa propunerilor facute de catre Asociatia Societatilor Financiare (ALB) si inclina balanta in favoarea sistemului financiar.

Pe de alta parte, grupul parlamentar PDL a propus o lista consistenta de amendamente la Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor. Aceasta comisie este cea care propune plenului Camerei textul actului normativ care urmeaza sa fie adoptat. 

Majoritatea amendamentelor aduse de PDL vin in sprijinul clientilor si impun limitari bancilor si IFN-urilor, unele dintre ele fiind chiar mai drastice decat se prevede in OUG 50/2010.

Se propune revenirea la situatia existenta la semnarea contractului


Una din principalele nemultumiri ale clientilor cu credite in derulare este ca bancile au propus acte aditionale prin care ratele de dobanda sunt exprimate in functie de un indice al pietei plus o marja fixa, si in care marja este calculata pe baza valorilor din prezent, atat in ceea ce priveste costurile creditelor, cat si ale indicilor monetari.

Ori, Euribor si Libor sunt acum la un nivel apropiat de minimul istoric ceea ce face ca marja rezultata din aplicarea formulei sa ajunga la niveluri foarte mari.

Mai mult, clientii se plang ca “inghetarea” marjei in functie de nivelul actual al ratei de dobanda nu este corecta, pe motiv ca bancile au crescut unilateral dobanzile la credite, in conditiile in care indicii monetari au inregistrat scaderi semnificative.

Amendamentul PDL vizeaza stabilirea marjei nu in functie de valorile actuale, ci in functie de nivelul ratei dobanzii si ai indicilor Euribor/Libor/Robor de la momentul acordarii creditului.

Aceasta propunere este similara cu cea facuta de Conso.ro catre ANPC, in momentul in care OUG 50 era in faza de proiect.

De asemenea, si clientii sunt de acord cu acest mod de calcul, pe care l-au sustinut inclusiv in fata deputatilor din Comisia pentru Buget Finante Banci.

Bancherii resping propunerile si deformeaza realitatea

Pe de alta parte, bancherii si IFN-urile nu vor sa auda de asa ceva. “Pai stiti ce inseamna asta? Acum 4-5 ani, dobanzile ajungeau la 40%”, a declarat in dezbaterile din comisie Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, considerand ca impactul negativ asupra situatiei financiare a bancilor ar fi prea mare.

Conform datelor oficiale insa, in urma cu 4-5 ani, dobanzile nu treceau de 16-17% la lei pentru termene de peste 5 ani iar la euro erau situate sub 10%.

Mai mult, ARB si ALB au transmis propriile sugestiii catre Camera Deputatilor, prin care solicita atat posibilitatea de a pastra nivelul dobanzii actuale, cat si de a stabili marja fixa in functie de valorile indicilor monetari din prezent.

Fara comisioane exagerate la credite


Pe langa faptul ca OUG 50 limiteaza numarul de comisioane pe care bancile le pot percepe, parlamentarii din grupul PDL doresc inclusiv limitarea valorii acestor comisioane.

Daca inainte de intrarea in vigoare a ordonantei, bancile percepeau comisioane de analiza dosar in suma fixa, imediat ce ordonanta a limitat numarul comisioanelor, bancile le-au transformat in procent din valoarea creditului, pentru a compensa disparitia comisioanelor de acordare.

In consecinta, comisionul de analiza a dosarului de credit variaza in functie de valoarea fiecarui credit, procentul perceput de banci ajungand pana la 3,5%.

Propunerea PDL este urmatoarea: “comisionul de analiza dosar si cel unic vor fi stabilite in suma fixa, aceeasi suma fiind stabilita tuturor consumatorilor cu acelasi tip de credit: ipotecar/imobiliar, consum/nevoi personale sau card/descoperit de cont. Suma fixa nu se calculeaza ca procent aplicat la sold”.

De asemenea, in ceea ce priveste comisioanele de administrare, parlamentarii PDL considera ca valoarea acestora ar trebui sa fie limitata si sa nu fie raportate la valoarea initiala a creditului.

“Comisionul de administrare se percepe pentru monitorizarea/inregistrarea/efectuarea de operatiuni de catre creditor in scopul in scopul utilizarii/rambursarii creditului acordat consumatorului. In cazul in care acest comision se calculeaza ca procent, acesta va fi aplicat la soldul curent al creditului”, propun parlamentarii PDL.

Intr-un document de lucru trimis ANPC in luna septembrie, Conso.ro a sustinut, la randul sau, perceperea in suma fixa a comisionului de analiza dosar si a comisionului de acordare, precum si stabilirea comisionului unic pe 2 sau mai multe paliere, in functie de complexitatea serviciului prestat la cererea clientului.

De asemenea, Conso.ro a propus ca toate comisioanele care nu au existat in contractele initiale semnate de consumatori sa fie eliminate, respectiv nivelurile comisioanelor majorate unilateral de banci sa fie readuse la cele convenite initial in contract.

PDL-istii propun si anularea altor comisioane


Daca se vor aproba propunerile aduse de parlamentarii PDL, clientii nu vor mai fi taxati nici in cazul reesalonarii sau restructurarii creditului. In prezent, acest proces are costuri de pana la 1% din valoarea creditului.

De asemenea, ar putea fi interzise si comisioanele in cazul in care clientii doresc sa modifice ziua de plata a ratelor lunare.  Iar rambursarea anticipata nu ar trebui sa fie conditionata de plata unei sume minime.

De asemenea, se propune ca bancile sa nu poata declara un credit scadent anticipat in cazul in care clientul inregistreaza restante la alte imprumuturi, iar dobanda penalizatoare sa fie calculata in functie de valoarea restantelor efective si sa fie limitata la rata dobanzii perceputa de stat pentru intarzieri.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite de consum

Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?
Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri.

7 Mai 2020 | Credite de consum

Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus