top banner

Deputatii PDL sustin cauza clientilor la dezbaterea ordonantei creditelor

13 Octombrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Grupul Parlamentar al PDL a adus o serie de amendamente in beneficiul clientilor, la proiectul de lege privind aprobarea OUG 50/2010. Acestia propun recalcularea marjelor de dobanda tinand cont de momentul acordarii creditului si elimina portitele prin care bancile ar putea sa taxeze in plus solicitantii de credite.
Dupa ce textul proiectului de lege pentru aprobarea OUG 50 a trecut nemodificat prin Senat, comisiile din Camera Deputatilor au propus o serie de amendamente.
Cele mai multe au fost aduse de catre deputatii din Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare. Majoritatea amendamentelor aprobate se suprapun insa propunerilor facute de catre Asociatia Societatilor Financiare (ALB) si inclina balanta in favoarea sistemului financiar.
Pe de alta parte, grupul parlamentar PDL a propus o lista consistenta de amendamente la Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor. Aceasta comisie este cea care propune plenului Camerei textul actului normativ care urmeaza sa fie adoptat. 
Majoritatea amendamentelor aduse de PDL vin in sprijinul clientilor si impun limitari bancilor si IFN-urilor, unele dintre ele fiind chiar mai drastice decat se prevede in OUG 50/2010.
Se propune revenirea la situatia existenta la semnarea contractului
Una din principalele nemultumiri ale clientilor cu credite in derulare este ca bancile au propus acte aditionale prin care ratele de dobanda sunt exprimate in functie de un indice al pietei plus o marja fixa, si in care marja este calculata pe baza valorilor din prezent, atat in ceea ce priveste costurile creditelor, cat si ale indicilor monetari.
Ori, Euribor si Libor sunt acum la un nivel apropiat de minimul istoric ceea ce face ca marja rezultata din aplicarea formulei sa ajunga la niveluri foarte mari.
Mai mult, clientii se plang ca “inghetarea” marjei in functie de nivelul actual al ratei de dobanda nu este corecta, pe motiv ca bancile au crescut unilateral dobanzile la credite, in conditiile in care indicii monetari au inregistrat scaderi semnificative.
Amendamentul PDL vizeaza stabilirea marjei nu in functie de valorile actuale, ci in functie de nivelul ratei dobanzii si ai indicilor Euribor/Libor/Robor de la momentul acordarii creditului.
Aceasta propunere este similara cu cea facuta de Conso.ro catre ANPC, in momentul in care OUG 50 era in faza de proiect.
De asemenea, si clientii sunt de acord cu acest mod de calcul, pe care l-au sustinut inclusiv in fata deputatilor din Comisia pentru Buget Finante Banci.
Bancherii resping propunerile si deformeaza realitatea
Pe de alta parte, bancherii si IFN-urile nu vor sa auda de asa ceva. “Pai stiti ce inseamna asta? Acum 4-5 ani, dobanzile ajungeau la 40%”, a declarat in dezbaterile din comisie Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, considerand ca impactul negativ asupra situatiei financiare a bancilor ar fi prea mare.
Conform datelor oficiale insa, in urma cu 4-5 ani, dobanzile nu treceau de 16-17% la lei pentru termene de peste 5 ani iar la euro erau situate sub 10%.
Mai mult, ARB si ALB au transmis propriile sugestiii catre Camera Deputatilor, prin care solicita atat posibilitatea de a pastra nivelul dobanzii actuale, cat si de a stabili marja fixa in functie de valorile indicilor monetari din prezent.
Fara comisioane exagerate la credite
Pe langa faptul ca OUG 50 limiteaza numarul de comisioane pe care bancile le pot percepe, parlamentarii din grupul PDL doresc inclusiv limitarea valorii acestor comisioane.
Daca inainte de intrarea in vigoare a ordonantei, bancile percepeau comisioane de analiza dosar in suma fixa, imediat ce ordonanta a limitat numarul comisioanelor, bancile le-au transformat in procent din valoarea creditului, pentru a compensa disparitia comisioanelor de acordare.
In consecinta, comisionul de analiza a dosarului de credit variaza in functie de valoarea fiecarui credit, procentul perceput de banci ajungand pana la 3,5%.
Propunerea PDL este urmatoarea: “comisionul de analiza dosar si cel unic vor fi stabilite in suma fixa, aceeasi suma fiind stabilita tuturor consumatorilor cu acelasi tip de credit: ipotecar/imobiliar, consum/nevoi personale sau card/descoperit de cont. Suma fixa nu se calculeaza ca procent aplicat la sold”.
De asemenea, in ceea ce priveste comisioanele de administrare, parlamentarii PDL considera ca valoarea acestora ar trebui sa fie limitata si sa nu fie raportate la valoarea initiala a creditului.
“Comisionul de administrare se percepe pentru monitorizarea/inregistrarea/efectuarea de operatiuni de catre creditor in scopul in scopul utilizarii/rambursarii creditului acordat consumatorului. In cazul in care acest comision se calculeaza ca procent, acesta va fi aplicat la soldul curent al creditului”, propun parlamentarii PDL.
Intr-un document de lucru trimis ANPC in luna septembrie, Conso.ro a sustinut, la randul sau, perceperea in suma fixa a comisionului de analiza dosar si a comisionului de acordare, precum si stabilirea comisionului unic pe 2 sau mai multe paliere, in functie de complexitatea serviciului prestat la cererea clientului.
De asemenea, Conso.ro a propus ca toate comisioanele care nu au existat in contractele initiale semnate de consumatori sa fie eliminate, respectiv nivelurile comisioanelor majorate unilateral de banci sa fie readuse la cele convenite initial in contract.
PDL-istii propun si anularea altor comisioane
Daca se vor aproba propunerile aduse de parlamentarii PDL, clientii nu vor mai fi taxati nici in cazul reesalonarii sau restructurarii creditului. In prezent, acest proces are costuri de pana la 1% din valoarea creditului.
De asemenea, ar putea fi interzise si comisioanele in cazul in care clientii doresc sa modifice ziua de plata a ratelor lunare.  Iar rambursarea anticipata nu ar trebui sa fie conditionata de plata unei sume minime.
De asemenea, se propune ca bancile sa nu poata declara un credit scadent anticipat in cazul in care clientul inregistreaza restante la alte imprumuturi, iar dobanda penalizatoare sa fie calculata in functie de valoarea restantelor efective si sa fie limitata la rata dobanzii perceputa de stat pentru intarzieri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul