Reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni s-au intalnit joi cu ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si au propus modificari la proiectul de lege privind conversia creditelor. Printre cele mai importante se numara majorarea discountului la conversie la minim 25% si includerea creditelor cesionate de banci in strainatate.
De asemenea, s-a propus eliminarea plafonului privitor la valoarea creditului pentru care se aplica legea, respectiv 300.000 de lei, si a plafonului de venit al debitorului sub care se aplica legea, de 3.000 de lei.
Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, a spus ca in propunerile motivate ce vor fi depuse la MFP de reprezentantii debitorilor se va solicita ca nivelul minim al discountului sa fie de 25%, pentru o impartire a poverii datoriei rezultate din aprecierea francului de la momentul acordarii imprumuturilor.
De asemenea, se solicita includerea in sfera de aplicare a legii a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, care sunt excluse in proiectul mentionat.
In privinta creditelor cesionate in strainatate, Alin Iacob a precizat ca cel putin trei banci au apelat la cesionari masive de credite catre vehicule din afara Romaniei. In plus, in lipsa unei astfel de mentiuni, ar exista riscul unui nou val de vanzare a imprumuturilor in afara tarii pana la momentul intrarii in vigoare a legii conversiei.
Guvernul a discutat, in martie, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valuta in lei, potrivit caruia bancile urmau sa acorde un discount de 15% din valoarea in lei dupa conversie, iar statul sa garanteze in proportie de 50% creditul ramas de plata.
Oferta era valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent.
Mai mult, proiectul viza doar creditele ipotecare sau imobiliare a caror valoare, dupa conversie si discountul de 15% nu depasesc valoarea de 300.000 de lei. Facilitatea urma sa fie valabila un an, iar beneficiarii programului nu puteau avea venitul net mai mare de 3.000 de lei.
Proiectul, insa, a fost abandonat. Insa ministrul actual al Finantelor le-a cerut reprezentantilor datornicilor in CHF motivarea solicitarilor, urmand ca in cel mai scurt timp proiectul cu modificari sa fie trimis si bancilor, pentru a-si exprima punctul de vedere. Dupa parcurgerea acestor proceduri, se va decide daca actul normativ va merge spre dezbaterea Parlamentului sau va fi promovat ca Ordonanta de Urgenta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News