Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

Concret, prin Regulamentul BNR din 5 iulie 2020 se modifica Regulamentul 17/2012 privind conditiile de creditare. 

BNR permite relaxarea conditiilor de refinantare

Astfel, dispozitiile articolelor 16-19 nu se mai aplica “creditelor acordate persoanelor fizice în scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate de catre acestea anterior intrarii in vigoare a Regulamentului BNR nr. 5/2020 (…) si a Regulamentului BNR nr. 6/2018 pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare (..)”. 

“Imprumutatorii stabilesc in normele proprii de creditare conditiile de garantare, gradul maxim de indatorare si perioada maxima a creditelor” de refinantare a datoriilor aferente creditelor luate pana in iulie 2020, “potrivit art.12”, se spune in noul Regulament.

Articolul 17 din Regulamentul 17/2012, esential in ceea ce priveste extinderea perioadei de acordare a refinantarilor pentru creditele de consum, preciza la alineatul 1 ca “durata creditelor de consum nu poate depasi 5 ani”  

Cu alte cuvinte, creditele de refinantare a imprumuturilor de consum acordate inainte de 8 iulie 2020 (data publicarii in Monitorul Oficial al Regulamentului BNR nr. 5 din 5 iulie 2020) se pot acorda pe mai mult de 5 ani. 

Este o masura gandita sa vina in sprijinul celor care se confruntau cu probleme la rambursarea imprumuturilor dupa declansarea pandemiei, alaturi de mai cunoscuta masura de amanarea a creditelor bancare pentru 9 luni. 

De altfel, bancile au inceput sa implementeze noile masuri prevazute prin Regulamentul 5/2020 al BNR abia din acest an, pe fondul implinirii celor 9 luni de suspendare a imprumuturilor unde debitorii se confruntau cu probleme. 

Rationamentul din spatele acestei decizii e simplu-un credit de refinantare luat pe o perioada mai lunga va duce la scaderea ratei lunare aferente, usurand povara rambursarii ratelor pentru debitor.  

Refinantare prin George pe maxim 10 ani de la BCR

La BCR, creditele de refinantare se pot obtine 100% online, iar valoarea imprumutului este de maxim 110.000 lei, acordat pe maxim 10 ani. 

Dobanda este fixa si nu se percep comisioane de analiza dosar si administrare credit. Plaja de oscilatie a dobanzilor este insa destul de mare (de la 6,69% la 17,8%), in functie de suma, perioada creditului, veniturile realizate, ratele in derulare, istoricul in relatia cu banca. 

Cine migreaza cu veniturile la banca va primi o reducere de dobanda de 2 puncte procentuale, iar pentru asigurarea creditului inca 0,5 pp bonus. Un credit de 50.600 lei pe 10 ani va avea astfel DAE de 10% si o rata lunara de 658 lei. 

BRD vine cu Expresso Restart

Creditele anterioare datei de 8 iulile 2020 se pot refinanta pe maxim 8 ani, la o dobanda fixa. 
 
Valoarea creditului este de maxim 130.000 lei, fara garantii suplimentare. In cazul in care valoarea imprumutului este cuprinsa intre 2.000 si 35.000 lei dobanda va fi de 9,89% (8,9% daca se primesc veniturile intr-un cont la BRD) si de 8,78% pentru sume acordate intre 35.000-130.000 lei (7,9% daca se primesc veniturile intr-un cont la BRD).

Refinantare pe 10 ani si de la UniCredit

Suma maxima este de 100.000 lei, dobanzile sunt fixe si scad progresiv in functie de suma. Se premiaza si in acest caz virarea veniturilor intr-un cont deschis la banca. 

Cea mai mare dobanda (15,99%) se plateste de catre clientii care nu vireaza venituri si care imprumuta sub 20.000 lei. 

In cazul in care ar exista asigurare de viata (cu prima lunara de 0,15 % din suma imprumutata) aceasta ar scadea la 13,99 % iar daca se vireaza in plus veniturile la banca dobanda ar fi de 11,99%. 

Cea mai buna dobanda este de 7,99% si se obtine la sume imprumutate cuprinse intre 60.001-100.000 lei, in cazul creditelor cu virare de venit si asigurare de viata. 

Garanti Bank refinanteaza cu dobanzi fixe de 7,35%

Suma maxima acordata este de 115.000 lei, pentru maxim 10 ani, pentru creditele mai vechi de 8 iulie 2020. 

Se poate opta pentru o dobanda fixa sau variabila. 

Dobanda fixa este de 7,35% si se plateste un comision de administrare lunara de 20 de lei (DAE 8,69%). 

Dobanda variabila se calculeaza cu formula IRCC 3 luni plus o marja de 5,1% si exista si in acest caz comisionul de administrare de 20 lei pe luna. 

La Raiffeisen Bank refinantarile se fac pe maxim 8 ani

Banca are un credit de refinantare fara ipoteca denumit “Flexicredit Refinantare”. 

Perioada de refinantare este de minim 18 luni si de maxim 8 ani pentru creditele ce urmeaza a fi refinantate acordate inainte de 8 iulie 2020 si maxim 5 ani pentru cele acordate dupa aceasta data. 

Suma refinantata este cuprinsa intre 500 si 20.000 euro, echivalent lei. 

Pana pe 22 mai se poate beneficia de o dobanda promotionala de 7,5% pentru aceste credite de refinantare (dobanda uzuala era de 8,75% pentru refinantarile interne si de 7,5% pentru cele externe, dar numai daca solicitantul aplica online si primeste veniturile in cont la Raiffesen Bank)

All in 1 de la Alpha Bank

Alpha Bank are creditul “All in 1”, un credit de consum pentru refinantare cu dobanda fixa sau variabila prin care “iti poti consolida imprumuturile de la una sau mai multe banci, platind o singura rata lunara”. 

Se poate imprumuta pana la  30.000 euro fara imobil in garantie iar rambursarea, in functie de imprumuturile refinantate, se poate face in 5 sau 7 ani. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi
Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi

Bancile au solutii pentru cei ce doresc sa isi finanteze achizitia electrocasnicelor, aparaturii, materialelor eco-friendly la costuri mai bune decat in cazul imprumuturilor standard.

9 Noiembrie 2021 | Credite de consum

Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday
Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday

Spre deosebire de optiunea platii in rate lunare, o noua campanie lansata de eMag se adreseaza celor care au descoperit un pret atractiv, dar n-au momentan 2000 lei in cont.

29 Octombrie 2021 | Credite de consum

IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus