top banner

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

12 Aprilie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.
Concret, prin Regulamentul BNR din 5 iulie 2020 se modifica Regulamentul 17/2012 privind conditiile de creditare. 

BNR permite relaxarea conditiilor de refinantare

Astfel, dispozitiile articolelor 16-19 nu se mai aplica “creditelor acordate persoanelor fizice în scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate de catre acestea anterior intrarii in vigoare a Regulamentului BNR nr. 5/2020 (…) si a Regulamentului BNR nr. 6/2018 pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare (..)”. 

“Imprumutatorii stabilesc in normele proprii de creditare conditiile de garantare, gradul maxim de indatorare si perioada maxima a creditelor” de refinantare a datoriilor aferente creditelor luate pana in iulie 2020, “potrivit art.12”, se spune in noul Regulament.

Articolul 17 din Regulamentul 17/2012, esential in ceea ce priveste extinderea perioadei de acordare a refinantarilor pentru creditele de consum, preciza la alineatul 1 ca “durata creditelor de consum nu poate depasi 5 ani”  

Cu alte cuvinte, creditele de refinantare a imprumuturilor de consum acordate inainte de 8 iulie 2020 (data publicarii in Monitorul Oficial al Regulamentului BNR nr. 5 din 5 iulie 2020) se pot acorda pe mai mult de 5 ani. 

Este o masura gandita sa vina in sprijinul celor care se confruntau cu probleme la rambursarea imprumuturilor dupa declansarea pandemiei, alaturi de mai cunoscuta masura de amanarea a creditelor bancare pentru 9 luni. 

De altfel, bancile au inceput sa implementeze noile masuri prevazute prin Regulamentul 5/2020 al BNR abia din acest an, pe fondul implinirii celor 9 luni de suspendare a imprumuturilor unde debitorii se confruntau cu probleme. 

Rationamentul din spatele acestei decizii e simplu-un credit de refinantare luat pe o perioada mai lunga va duce la scaderea ratei lunare aferente, usurand povara rambursarii ratelor pentru debitor.  

Refinantare prin George pe maxim 10 ani de la BCR

La BCR, creditele de refinantare se pot obtine 100% online, iar valoarea imprumutului este de maxim 110.000 lei, acordat pe maxim 10 ani. 

Dobanda este fixa si nu se percep comisioane de analiza dosar si administrare credit. Plaja de oscilatie a dobanzilor este insa destul de mare (de la 6,69% la 17,8%), in functie de suma, perioada creditului, veniturile realizate, ratele in derulare, istoricul in relatia cu banca. 

Cine migreaza cu veniturile la banca va primi o reducere de dobanda de 2 puncte procentuale, iar pentru asigurarea creditului inca 0,5 pp bonus. Un credit de 50.600 lei pe 10 ani va avea astfel DAE de 10% si o rata lunara de 658 lei. 

BRD vine cu Expresso Restart

Creditele anterioare datei de 8 iulile 2020 se pot refinanta pe maxim 8 ani, la o dobanda fixa. 
 
Valoarea creditului este de maxim 130.000 lei, fara garantii suplimentare. In cazul in care valoarea imprumutului este cuprinsa intre 2.000 si 35.000 lei dobanda va fi de 9,89% (8,9% daca se primesc veniturile intr-un cont la BRD) si de 8,78% pentru sume acordate intre 35.000-130.000 lei (7,9% daca se primesc veniturile intr-un cont la BRD).

Refinantare pe 10 ani si de la UniCredit

Suma maxima este de 100.000 lei, dobanzile sunt fixe si scad progresiv in functie de suma. Se premiaza si in acest caz virarea veniturilor intr-un cont deschis la banca. 

Cea mai mare dobanda (15,99%) se plateste de catre clientii care nu vireaza venituri si care imprumuta sub 20.000 lei. 

In cazul in care ar exista asigurare de viata (cu prima lunara de 0,15 % din suma imprumutata) aceasta ar scadea la 13,99 % iar daca se vireaza in plus veniturile la banca dobanda ar fi de 11,99%. 

Cea mai buna dobanda este de 7,99% si se obtine la sume imprumutate cuprinse intre 60.001-100.000 lei, in cazul creditelor cu virare de venit si asigurare de viata. 

Garanti Bank refinanteaza cu dobanzi fixe de 7,35%

Suma maxima acordata este de 115.000 lei, pentru maxim 10 ani, pentru creditele mai vechi de 8 iulie 2020. 

Se poate opta pentru o dobanda fixa sau variabila. 

Dobanda fixa este de 7,35% si se plateste un comision de administrare lunara de 20 de lei (DAE 8,69%). 

Dobanda variabila se calculeaza cu formula IRCC 3 luni plus o marja de 5,1% si exista si in acest caz comisionul de administrare de 20 lei pe luna. 

La Raiffeisen Bank refinantarile se fac pe maxim 8 ani

Banca are un credit de refinantare fara ipoteca denumit “Flexicredit Refinantare”. 

Perioada de refinantare este de minim 18 luni si de maxim 8 ani pentru creditele ce urmeaza a fi refinantate acordate inainte de 8 iulie 2020 si maxim 5 ani pentru cele acordate dupa aceasta data. 

Suma refinantata este cuprinsa intre 500 si 20.000 euro, echivalent lei. 

Pana pe 22 mai se poate beneficia de o dobanda promotionala de 7,5% pentru aceste credite de refinantare (dobanda uzuala era de 8,75% pentru refinantarile interne si de 7,5% pentru cele externe, dar numai daca solicitantul aplica online si primeste veniturile in cont la Raiffesen Bank)

All in 1 de la Alpha Bank

Alpha Bank are creditul “All in 1”, un credit de consum pentru refinantare cu dobanda fixa sau variabila prin care “iti poti consolida imprumuturile de la una sau mai multe banci, platind o singura rata lunara”. 

Se poate imprumuta pana la  30.000 euro fara imobil in garantie iar rambursarea, in functie de imprumuturile refinantate, se poate face in 5 sau 7 ani. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul