top banner

Cum a schimbat BNR accesul la creditele de refinantare?

04 Iunie 2012 | Autor: Alexandra Popa

La finalul lunii octombrie 2011, BNR a emis un nou regulament privind creditarea populatiei, ce are ca scop limitarea acordarii creditelor in valuta, dar si stabilirea stricta a unor reguli de finantare in vederea reducerii riscului asociat.
Astfel, creditele de consum, categorie de credite ce a inregistrat una dintre cele mai mari rate de neperformanta, vor putea fi acordate doar pe o perioada de cel mult 5 ani, fie ca sunt sau nu garantate cu ipoteca.
De asemenea, in cazul creditelor imobiliare, valoarea finantarii ajunge pana la maximum 85% in cazul imprumuturilor in lei. Pentru creditele in euro, valoarea finantarii nu poate depasi 75% din valoarea ipotecii.
Exceptie de la aceste reguli fac creditele acordate in scopul refinantarii unui credit acordat anterior. Astfel, cei care solicita un astfel de imprumut beneficiaza in continuare de perioade de rambursare prelungite si de posibilitatea obtinerii unei sume mai mari raportat la valoarea garantiei.
Totusi, regulamentul specifica in mod clar ca exceptia se aplica numai in cazul refinantarii creditelor “contractate anterior intrarii in vigoare a prezentului regulament”, respectiv anterior datei de 31 octombrie 2011.
Astfel, odata ce imprumutul vechi a fost refinantat, o noua refinantare nu va mai fi exceptata de la reguli.
Spre exemplu, un credit de consum cu ipoteca va putea fi refinantat printr-un imprumut similar, dar acordat pe o perioada de cel mult 5 ani. Aceasta restrictie creste puternic rata lunara facand practic imposibila o noua refinantare, in cazul in care intre timp restrictiile raman nemodificate.
In consecinta, cei care au un credit in derulare, trebuie sa fie de doua ori mai atenti la oferta de refinantare si sa fie siguri ca se indreapta catre cea mai buna varianta existenta.
Un prim pas esential este compararea ofertelor existente, in functie de costurile pe care le implica. Acest lucru se poate face online, in Comparatii credite imobiliare sau credite nevoi personale (selectand optiunea de refinantare) de pe Conso.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul