Cum a evoluat comportamentul de creditare la romani?


Romanii sunt optimisti in ceea ce priveste situatia lor financiara in perioada urmatoare, dar si cu privire la evolutia economiei nationale. Cu toate acestea, cei mai multi se gandesc atent inainte sa ia un credit si nu imprumuta mai mult decat stiu ca pot rambursa fara dificultati.


Dintr-un sondaj desfasurat de compania britanica de cercetare GfK UK pentru compania mama a Provident Financial Romania, International Personal Finance, reiese ca romanii au un comportament de creditare responsabil: 94% dintre respondenti spun ca se gandesc foarte atent inainte de a lua un credit, 87% nu iau niciodata imprumuturi sub presiunea impulsului, iar 92% spun ca nu imprumuta mai mult decat stiu ca pot rambursa fara dificultati.

Mai mult de jumatate dintre participantii romani la sondaj au declarat ca folosesc servicii de credit cu regularitate, insa 64% au imprumutat mai putin decat suma maxima posibila. Totodata, 73% dintre respondenti declara ca au capacitatea de a plati confortabil ratele lunare, acesta fiind principalul aspect pe care clientii il iau in calcul atunci cand vor sa ia un imprumut (64%), alaturi de suma totala de rambursat (54%) si de perioada imprumutului (46%).

Care este principala destinatie a imprumuturilor?

Cei mai multi romani spun ca iau in calcul imprumuturile de la banci sau institutii financiare nebancare in principal atunci cand vor sa faca imbunatatiri in locuinta (31%), cand intervin cheltuieli neasteptate care le pot influenta situatia financiara (29%) sau cheltuieli medicale (18%), cand cauta sa-si consolideze datoriile (23%), dar si pentru a investi in educatia copiilor (5%).

In acelasi timp, 4 din 10 respondenti considera facil sa acceseze un imprumut, nivel similar cu cel inregistrat anul trecut.

,,Imprumuturile pe termen scurt acordate de institutiile financiare nebancare sunt o solutie reala pentru romanii care altfel ar putea fi exclusi de la o forma legala de finantare. Cercetarea GfK confirma inca o data ca romanii au incredere in institutiile financiare nebancare si ca iau imprumuturi in mod responsabil, analizand atent toate conditiile si costurile totale ale credituluiā€¯, a declarat Viktor Boczan, directorul general al Provident Financial Romania.

Din studiu mai reiese faptul ca 7 din 10 clienti sustin ca inteleg in totalitate costurile presupuse de un imprumut pe termen scurt, nivel similar cu media europeana. 75% dintre respondentii romani la sondaj spun ca au incredere in institutiile financiare nebancare si in serviciile pe care le ofera, cu 4 puncte procentuale mai multi decat in 2016 si cu 2 puncte procentuale mai multi decat cei care declara ca au un nivel ridicat de incredere in institutiile bancare traditionale.

Mai mult, 8 din 10 respondenti considera ca IFN-urile au un rol important in societate. In acest context, 75% dintre acestia spun ca ar recomanda serviciile institutiilor financiare nebancare membrilor familiei sau prietenilor atunci cand au nevoie de un imprumut.

Costul de trai ii ingrijoreaza pe romani

Pe de alta parte, 29% dintre respondentii romani spun ca sunt preocupati de posibilitatea cresterii costului de trai in urmatorul an si 15% sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde locul de munca. De asemenea, 21% dintre ei sunt preocupati de evolutia economiei in urmatoarea perioada.

Cresterea costului de trai in urmatoarea perioada este pusa de 29% dintre clientii romani pe seama cresterii cheltuielilor cu utilitatile, peste media de 17% la nivel european, a costurilor cu locuinta, fie ca este vorba despre chirii sau despre rate la banca pentru achizitionarea unei locuinte (15%) si a cheltuielilor cu alimentele (12%). Prin comparatie, pentru respondentii din Europa, principalul motiv al cresterii costului de trai este reprezentat de cheltuielile cu chirii sau rate pentru achizitia locuintei (19%) si de cheltuielile cu alimentatia (19%).

Totodata, iesirea la pensie este un factor despre care 12% dintre respondentii din Romania considera ca le-ar putea afecta nivelul de trai, spre deosebire de media de numai 6% la nivel european, iar 7% dintre ei iau in calcul posibilitatea ca in perioada urmatoare sa primeasca mai putini bani din strainatate si, astfel, nivelul de trai sa fie afectat.

Studiul a fost realizat la initiativa grupului britanic International Personal Finance, prezent pe piata locala prin subsidiara Provident Financial Romania, pe un esantion reprezentativ de aproximativ 4.000 de clienti ai grupului din patru tari europene, precum si din Mexic.


Distribuie articolul




ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus