top banner

Cresterea euro a inflamat restantele la credite

11 Iulie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Cresterea cursului i-a afectat puternic pe cei care au contractat imprumuturi in valuta. Dovada este nivelul restantelor in valuta acumulate, care a urcat abrupt in ultimul an, in timp ce valoarea restantelor la lei a ramas aproape constanta.
Mai 2012 este prima luna in care valoarea restantelor in euro a depasit-o pe cea a restantelor in lei, conform datelor BNR In ultimele 12 luni, restantele la creditele in lei au urcat de la 3 miliarde la 3,16 miliarde, iar la creditele in euro, sumele restante au avansat de la 2,36 miliarde la 3,26 miliarde lei (exprimate in moneda nationala).
In acelasi timp, valoarea restantelor pentru creditele contractate in alte valute (franci evetieni, dolari americani, etc) a urcat cu 55%, de la 1,05 miliarde la 1,63 miliarde lei.
Cresterea este datorata in mica masura ratei la care s-a facut conversia valutara a datelor raportate de banci. In timp ce cursul de schimb euro-leu a urcat cu 4% in aceasta perioada, valoarea restantelor a urcat cu 38%, fiind pertinent de concluzionat ca diferenta exprima cresterea absoluta a ratelor pe care populatia nu le-a platit la timp.
In conditiile in care creditele in lei nu au mai pus probleme suplimentare bancilor, reiese ca principalul motiv pentru care ultimul an a adus o explozie in randul restantelor in valuta este nivelul mare al cursului de schimb, care nu a mai putut fi sustinut de clienti.
De asemenea, in timp ce creditele in lei reprezinta, in general, imprumuturi de consum, de valori mici si mult mai usor de gestionat, creditele in valuta sunt preponderent credite ipotecare, de valori mari, ale caror rate apasa greu pe bugetul clientilor.
Ultimele date publicate de BNR sunt aferente lunii mai, astfel ca ne putem astepta la o inrautarire a situatie in lunile urmatoare.  Luna iunie si prima saptamana din iulie au adus salturi puternice ale cursului de schimb, la noi maxime istorice.
La ce curs nu isi mai pot plati romanii ratele?
Cursul limita care ar putea pune probleme seriose cleintilor este calculat de fiecare institutie in parte, in functie de mai multi factori de risc.
Prognozele cele mai pesimiste s-au axat in ultima perioada pe pragul de 5 lei pentru un euro, nivel considerat insa nerealist de BNR.
“Daca nu as fi delicat, as spune ca sufera rau, pentru ca nu introduce un element esential: schimbarile din Europa, deosebirea clara intre 2007-2008 fata de 2011-2012. Atunci euro se intarea fata de dolar. Acum este de-a-ndoaselea. Acum se duce pres 1,2, poate chiar 1,1”, a precizat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Estimarile in analistilor indica un nivel al cursului cuprins intre 4,5 si 4,7 lei pentru un euro pe termen scurt si mediu, principalul risc pentru leu fiind instabilitatea politica, care agraveaza neincrederea investitorilor straini in economia si moneda nationala.
Creditele in euro raman preferate la achizitia unei locuinte
Diferenta mare intre dobanzile in euro si cele in lei a facut mult mai atractiv si mai accesibil creditul in euro. In timp ce Banca Centrala Europeana scadea dobanzile cheie la minime istorice in perioada de recesiune, dobanda de politica monetara la lei ramanea la valori de peste 9%.
Nici in prezent situatia nu s-a modificat semnificativ. Dobanda de politica monetara a fost coborata dar este inca mult peste cea din zona euro.
Masurile agresive ale BCE au readus Euribor la valori extrem de mici, ceea ce antreneaza dupa sine o scadere proportionala a costului finantarii in euro. In aceste conditii, moneda preferata la creditele imobiliare ramane euro, fapt evidentiat si de solicitarile primite de banci in cadrul programului Prima Casa.
Leul isi face incet loc pe piata, in special, in zona creditelor de consum, unde reglementarile prudentiale defavorizeaza mult mai sever creditele in valuta.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Cresterea dobanzilor de referinta (ROBOR, IRCC) din ultima vreme si tendinta de majorare simultana a marjelor practicate de unele banci a trezit apetitul pentru solutii mai avantajoase prin refinantare.

03 Mai 2023 | Credite nevoi personale
De ce se (mai) scumpesc creditele

De ce se (mai) scumpesc creditele

In ultimele doua luni, mai multe banci au operat majorari ale marjelor fixe in conditiile in care lichiditatea din sistemul bancar s-a imbunatatit progresiv. De ce se intampla asta?

21 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Se stie ca un credit de consum tinde sa aiba costuri semnificativ mai mari decat unul ipotecar dar diferenta intre creditele de consum in functie de valoarea imprumutului poate fi la fel de importanta.

16 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Asigurarile, cardurile de credit, virarea veniturilor debitorilor in conturi deschise la banca finantatoare pot reduce costurile cu dobanzile cu pana la 6 puncte procentuale.

03 Feb 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul