top banner

Creditul creste pe lei, dar depozitele se muta pe valuta

25 Iulie 2018 | Autor: Conso

Creditarea isi revine usor, in aceasta prima jumatate de an, pe seama creditarii in lei. In acelasi timp, nici creditarea in valuta nu mai scade la fel de rapid. Pe de alta parte, insa, depozitele continua sa creasca accelerat, in acest caz fiind tot mai preferata valuta, potrivit datelor BNR.
”Statisticile confirma climatul pozitiv din sfera pietei creditului privat, sustinut de nivelul redus/ accesibil al costurilor reale de finantare (dat fiind ca majorarea ratelor nominale de dobanda a fost contrabalansata de accelerarea inflatiei). Datele indica si continuarea tendintei de crestere a depozitelor cu un ritm mai puternic fata de creditare, evolutie determinata de majorarea veniturilor, a ratelor de dobanda la depozite precum si de gradul ridicat de prudenta”, se arata intr-o analiza publicata de economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.
Creditul acordat populatiei si firmelor a crescut cu 1,4% in iunie fata de luna mai si cu 6,8% in termeni anuali, dupa un avans de 0,3% in mai fata de aprilie, accelerand astfel la cel mai ridicat nivel din acest an. Astfel, creditul privat acordat de banci a ajuns la 242,4 miliarde de lei, in crestere cu circa 3,3 miliarde de lei fata de luna mai.
Imprumuturile acordate populatiei au avansat cu circa 1% fata de luna mai, adaugand 1,2 miliarde de lei la un sold total de 128,2 miliarde de lei. Creditul in lei a crescut cu 1,9%, iar cel in valuta a scazut cu 1%. Fata de iunie 2017, creditul acordat populatiei a luat un avans de 10% (11,6 miliarde de lei), pe fondul cresterii imprumuturilor in lei cu 22%.
Totodata, creditul pentru companii pare sa-si revina, dupa o crestere de 1,7% fata de mai si de 3,5% fata de anul anterior.
Ce prefera romanii pentru economiile lor?
Insa, in timp ce creditarea in valuta scade pe ambele componente (populatie si companii, in ritm anual), romanii se indreapta tot mai mult catre economisirea in moneda straina, pe fondul inflatiei si a prognozelor privind deprecierea leului.
Astfel, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au inregistrat o crestere de 2,8% fata de luna mai 2018. Fata de anul anterior, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 18,9% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 16,1%).
Depozitele in valuta ale altor sectoare (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au inregistrat o crestere de 1,9% fata de luna mai 2018 (exprimate in euro, depozitele in valuta ale altor sectoare s-au majorat cu 1,7%). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale altor sectoare  exprimate in lei s-au majorat cu 12,9%.
Pe de alta parte, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 1%, pana la 114,4 miliarde de lei si cu 6,9% fata de iunie 2017.
Per total, depozitele rezidentilor au crescut cu 1,4% fata de mai, la 312,9 miliarde de lei, si cu 12,4% fata de anul anterior.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul