Creditul creste pe lei, dar depozitele se muta pe valuta

Creditarea isi revine usor, in aceasta prima jumatate de an, pe seama creditarii in lei. In acelasi timp, nici creditarea in valuta nu mai scade la fel de rapid. Pe de alta parte, insa, depozitele continua sa creasca accelerat, in acest caz fiind tot mai preferata valuta, potrivit datelor BNR.

”Statisticile confirma climatul pozitiv din sfera pietei creditului privat, sustinut de nivelul redus/ accesibil al costurilor reale de finantare (dat fiind ca majorarea ratelor nominale de dobanda a fost contrabalansata de accelerarea inflatiei). Datele indica si continuarea tendintei de crestere a depozitelor cu un ritm mai puternic fata de creditare, evolutie determinata de majorarea veniturilor, a ratelor de dobanda la depozite precum si de gradul ridicat de prudenta”, se arata intr-o analiza publicata de economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

Creditul acordat populatiei si firmelor a crescut cu 1,4% in iunie fata de luna mai si cu 6,8% in termeni anuali, dupa un avans de 0,3% in mai fata de aprilie, accelerand astfel la cel mai ridicat nivel din acest an. Astfel, creditul privat acordat de banci a ajuns la 242,4 miliarde de lei, in crestere cu circa 3,3 miliarde de lei fata de luna mai.

Imprumuturile acordate populatiei au avansat cu circa 1% fata de luna mai, adaugand 1,2 miliarde de lei la un sold total de 128,2 miliarde de lei. Creditul in lei a crescut cu 1,9%, iar cel in valuta a scazut cu 1%. Fata de iunie 2017, creditul acordat populatiei a luat un avans de 10% (11,6 miliarde de lei), pe fondul cresterii imprumuturilor in lei cu 22%.

Totodata, creditul pentru companii pare sa-si revina, dupa o crestere de 1,7% fata de mai si de 3,5% fata de anul anterior.

Ce prefera romanii pentru economiile lor?


Insa, in timp ce creditarea in valuta scade pe ambele componente (populatie si companii, in ritm anual), romanii se indreapta tot mai mult catre economisirea in moneda straina, pe fondul inflatiei si a prognozelor privind deprecierea leului.

Astfel, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au inregistrat o crestere de 2,8% fata de luna mai 2018. Fata de anul anterior, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 18,9% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 16,1%).

Depozitele in valuta ale altor sectoare (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au inregistrat o crestere de 1,9% fata de luna mai 2018 (exprimate in euro, depozitele in valuta ale altor sectoare s-au majorat cu 1,7%). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale altor sectoare  exprimate in lei s-au majorat cu 12,9%.

Pe de alta parte, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 1%, pana la 114,4 miliarde de lei si cu 6,9% fata de iunie 2017.

Per total, depozitele rezidentilor au crescut cu 1,4% fata de mai, la 312,9 miliarde de lei, si cu 12,4% fata de anul anterior.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus