Creditul creste pe lei, dar depozitele se muta pe valuta

Creditarea isi revine usor, in aceasta prima jumatate de an, pe seama creditarii in lei. In acelasi timp, nici creditarea in valuta nu mai scade la fel de rapid. Pe de alta parte, insa, depozitele continua sa creasca accelerat, in acest caz fiind tot mai preferata valuta, potrivit datelor BNR.

”Statisticile confirma climatul pozitiv din sfera pietei creditului privat, sustinut de nivelul redus/ accesibil al costurilor reale de finantare (dat fiind ca majorarea ratelor nominale de dobanda a fost contrabalansata de accelerarea inflatiei). Datele indica si continuarea tendintei de crestere a depozitelor cu un ritm mai puternic fata de creditare, evolutie determinata de majorarea veniturilor, a ratelor de dobanda la depozite precum si de gradul ridicat de prudenta”, se arata intr-o analiza publicata de economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

Creditul acordat populatiei si firmelor a crescut cu 1,4% in iunie fata de luna mai si cu 6,8% in termeni anuali, dupa un avans de 0,3% in mai fata de aprilie, accelerand astfel la cel mai ridicat nivel din acest an. Astfel, creditul privat acordat de banci a ajuns la 242,4 miliarde de lei, in crestere cu circa 3,3 miliarde de lei fata de luna mai.

Imprumuturile acordate populatiei au avansat cu circa 1% fata de luna mai, adaugand 1,2 miliarde de lei la un sold total de 128,2 miliarde de lei. Creditul in lei a crescut cu 1,9%, iar cel in valuta a scazut cu 1%. Fata de iunie 2017, creditul acordat populatiei a luat un avans de 10% (11,6 miliarde de lei), pe fondul cresterii imprumuturilor in lei cu 22%.

Totodata, creditul pentru companii pare sa-si revina, dupa o crestere de 1,7% fata de mai si de 3,5% fata de anul anterior.

Ce prefera romanii pentru economiile lor?


Insa, in timp ce creditarea in valuta scade pe ambele componente (populatie si companii, in ritm anual), romanii se indreapta tot mai mult catre economisirea in moneda straina, pe fondul inflatiei si a prognozelor privind deprecierea leului.

Astfel, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au inregistrat o crestere de 2,8% fata de luna mai 2018. Fata de anul anterior, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 18,9% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 16,1%).

Depozitele in valuta ale altor sectoare (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au inregistrat o crestere de 1,9% fata de luna mai 2018 (exprimate in euro, depozitele in valuta ale altor sectoare s-au majorat cu 1,7%). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale altor sectoare  exprimate in lei s-au majorat cu 12,9%.

Pe de alta parte, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 1%, pana la 114,4 miliarde de lei si cu 6,9% fata de iunie 2017.

Per total, depozitele rezidentilor au crescut cu 1,4% fata de mai, la 312,9 miliarde de lei, si cu 12,4% fata de anul anterior.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus