Creditul catre firme si populatie a inregistrat un declin in 2012

Volumul creditelor acordate catre firme si populatie a intregistrat o scadere de 3,5% in termeni reali in anul 2012. Cea mai mare reducere au inregistrat-o creditele in valuta.


In termeni nominali, la sfarstul lunii decembrie, creditul neguvernamental a cunoscut o crestere de 1,3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor BNR.

Cresterea s-a bazat pe majorarea cu 3,8% a componentei in lei in timp ce componenta in valuta s-a redus cu 0,2%. In termeni reali, creditele in lei au scazut cu 1,1% iar creditele in valuta, exprimate in euro, s-au redus cu 2,6%.

Scaderea mai puternica a segmentului de credite in valuta vine pe fondul adoptarii de catre BNR a unor noi regulamente menite sa reduca riscul adus de finantarea in moneda straina. De altfel, pe langa regulamentele care impun conditii mai stricte de acordare a creditelor in valuta, au existat si banci care au renuntat cu totul la acest segment de finantare.

In prezent, bancile administreaza un portofoliu de credite in valoare de 225,8 miliarde lei, din care peste 62% reprezinta credite in valuta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus