Creditul catre firme si populatie a inregistrat un declin in 2012

Volumul creditelor acordate catre firme si populatie a intregistrat o scadere de 3,5% in termeni reali in anul 2012. Cea mai mare reducere au inregistrat-o creditele in valuta.


In termeni nominali, la sfarstul lunii decembrie, creditul neguvernamental a cunoscut o crestere de 1,3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor BNR.

Cresterea s-a bazat pe majorarea cu 3,8% a componentei in lei in timp ce componenta in valuta s-a redus cu 0,2%. In termeni reali, creditele in lei au scazut cu 1,1% iar creditele in valuta, exprimate in euro, s-au redus cu 2,6%.

Scaderea mai puternica a segmentului de credite in valuta vine pe fondul adoptarii de catre BNR a unor noi regulamente menite sa reduca riscul adus de finantarea in moneda straina. De altfel, pe langa regulamentele care impun conditii mai stricte de acordare a creditelor in valuta, au existat si banci care au renuntat cu totul la acest segment de finantare.

In prezent, bancile administreaza un portofoliu de credite in valoare de 225,8 miliarde lei, din care peste 62% reprezinta credite in valuta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus