Creditele de consum in lei ar putea deveni chiar mai ieftine decat cele in euro

Scaderea dobanzilor la creditele de consum in lei dar si disparitia anumitor oferte de credite in euro, a facut ca diferenta medie de cost intre cele doua variante de imprumut aproape sa dispara.


Astfel, valoarea medie a dobanzii anuale efective (DAE) la un credit de consum in lei este de 17,90%, in scadere fata de luna februarie cu 0,20 procente, conform datelor Conso.ro.

Comparativ cu anul anterior, DAE medie a scazut cu 1,2 puncte procentuale. Scaderea a fost favorizata de politica bancilor de a se concentra pe acordarea de imprumuturi in moneda nationala, ceea ce a dus la cresterea competitiei intre oferte si in final la reduceri de costuri. 

Pe de alta parte, in aceeasi perioada, costurile creditelor de consum in euro au conoscut o usoara crestere. Astfel, DAE mediu este de 17,70%, conform datelor Conso.ro, cu 0,20 procente peste nivelul din urma cu un an.

Scaderea treptata a diferentei de dobanzi dintre cele douya variante face ca imprumuturile in lei sa devina chiar mai atractive decat cele in euro, in conditiile in care costurile se regasesc in acelasi palier dar nu mai exista riscul valutar.

Tendinta nu este insa similara si la creditele imobiliare. In acest caz, DAE mediu la un credit in lei este de 10,40%, in timp ce nivelul mediu al DAE in cazul creditelor imobiliare in euro este de 7,40%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus