Creditele de consum in lei ar putea deveni chiar mai ieftine decat cele in euro

Scaderea dobanzilor la creditele de consum in lei dar si disparitia anumitor oferte de credite in euro, a facut ca diferenta medie de cost intre cele doua variante de imprumut aproape sa dispara.


Astfel, valoarea medie a dobanzii anuale efective (DAE) la un credit de consum in lei este de 17,90%, in scadere fata de luna februarie cu 0,20 procente, conform datelor Conso.ro.

Comparativ cu anul anterior, DAE medie a scazut cu 1,2 puncte procentuale. Scaderea a fost favorizata de politica bancilor de a se concentra pe acordarea de imprumuturi in moneda nationala, ceea ce a dus la cresterea competitiei intre oferte si in final la reduceri de costuri. 

Pe de alta parte, in aceeasi perioada, costurile creditelor de consum in euro au conoscut o usoara crestere. Astfel, DAE mediu este de 17,70%, conform datelor Conso.ro, cu 0,20 procente peste nivelul din urma cu un an.

Scaderea treptata a diferentei de dobanzi dintre cele douya variante face ca imprumuturile in lei sa devina chiar mai atractive decat cele in euro, in conditiile in care costurile se regasesc in acelasi palier dar nu mai exista riscul valutar.

Tendinta nu este insa similara si la creditele imobiliare. In acest caz, DAE mediu la un credit in lei este de 10,40%, in timp ce nivelul mediu al DAE in cazul creditelor imobiliare in euro este de 7,40%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus