Diferenta de cost intre un credit de nevoi personale in euro si unul in lei s-a ingustat semnificativ in ultima perioada. La unele banci, oferta in euro este chiar mai scumpa decat cea in lei. In aceste conditii, consumatorii s-au indreptat intr-o masura mai mare spre imprumuturile in lei.
Clientii bancilor au preferat in ultimii ani sa ia credite in euro, din cauza diferentei mari intre costul unui credit in lei si cel al unui credit in euro.
Pentru rate ale dobanzilor cu pana la 5 puncte procentuale mai mici, romanii erau dispusi sa-si asume riscul valutar, care in ultimul timp nu a fost de neglijat. Insa cand diferentele de cost devin din ce in ce mai mici, alegerea unui credit in euro nu mai aduce beneficii importante comparativ cu riscurile asumate.
In plus, gradul maxim de indatorare acceptat de banci la creditele in euro este, de cele mai multe ori, mai redus decat la lei. Deci, solicitantii obtin sume mai mici daca aleg un imprumut in valuta.
In aceste conditii, interesul pentru creditele de nevoi personale in euro a scazut si, odata cu el, si cererea s-a redus.
Costurile sunt aproape egale la unele banci
La creditele cu garantie ipotecara, bancile au pastrat inca diferente semnificative de cost intre oferta in lei si cea in euro. La cele de nevoi personale, insa, dobanzile au evoluat in asa fel incat costurile totale tind sa se egalizeze intre lei si euro.
La sfarsitul lui 2009, diferenta intre dobanzile anuale efective (DAE) medii pentru creditele de nevoi personale in lei si euro ajungea la 4 puncte procentuale. In prezent, ecratul s-a comprimat atat de mult incat asumarea riscului valutar nu se mai justifica prin diferenta de cost.
De exemplu, la ATE Bank, clasata in primele 5 cele mai bune oferte de credite de nevoi personale atat in lei cat si in euro, DAE pentru un credit de 5.000 euro pe 5 ani ajunge la 15,69%. Pentru oferta in lei, DAE este doar cu 0,9 puncte procentuale mai mare.
In aceste conditii, cererea din partea clientilor pentru produsul in euro este redusa, conform reprezentantilor bancii.
Si la OTP Bank, diferenta de cost intre cele doua oferte trece putin de 1 punct procentual.
Finantarile in euro pot fi chiar mai scumpe uneori
Exista chiar banci la care creditele de nevoi personale in euro sunt mai scumpe decat cele in lei.
De exemplu la BCR, creditul in lei are o DAE de 20,95%, iar pentru euro, DAE sare la 23,5%. In aceste conditii, clientii prefera creditul in lei, care nu presupune niciun risc valutar.
“Acordam in continuare si credite de nevoi personale in euro insa strategia bancii este de creditare in lei. Cererea in ultima perioada a fost pentru creditele in lei cu precadere”, au explicat reprezentantii BCR.
Si la BRD situatia este asemanatoare. Pentru un credit de nevoi personale in lei, clientii platesc un cost total de 16,55%, iar pentru euro DAE se ridica la 17,59%. Reprezentantii BRD, contactati de Conso.ro, au explicat ca acorda in continuare credite in euro, fara sa impuna conditii suplimentare clientilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News