Creditarea populatiei si companiilor a stat pe loc in februarie

Luna februarie pare sa fi adus o liniste deplina pe piata creditelor catre populatie si companii. Soldul creditarii a scazut usor pe componenta in lei si a ramas aproape nemiscat pe cea in valuta.


Datele BNR indica o noua “era glaciara” pe piata creditelor pentru populatie si companii. Soldul creditelor a ramas aproape nemodificat in luna februarie.

Soldul creditelor in lei a scazut cu 0,4% fata de luna ianuarie in timp ce soldul imprumuturilor in valuta a urcat cu 0,1%. Cea  mai mare dinamica au inregistrat-o creditele in valuta acordate populatiei, care au avansat cu 0,4%.

De altfel, aceasta este si singura componenta a creditului neguvernamental care a urcat in luna februarie. Paradoxal, februarie este prima luna in care a intrat in vigoare noul regulament BNR privind restrictionarea finantarii pentru populatie, in special a creditelor in valuta.

Pe de alta parte, comparativ cu anul trecut, creditul neguvernamental a urcat cu 7,6%, cel mai mare avans inregistrandu-se in cadrul creditelor acordate IMM-urilor.

Bancile au imprumutat insa bani statului. Soldul finantarilor a urcat in februarie cu 4,5%, in conditiile unei cresteri anuale de 23%.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus