Creditarea populatiei si companiilor a stat pe loc in februarie

Luna februarie pare sa fi adus o liniste deplina pe piata creditelor catre populatie si companii. Soldul creditarii a scazut usor pe componenta in lei si a ramas aproape nemiscat pe cea in valuta.


Datele BNR indica o noua “era glaciara” pe piata creditelor pentru populatie si companii. Soldul creditelor a ramas aproape nemodificat in luna februarie.

Soldul creditelor in lei a scazut cu 0,4% fata de luna ianuarie in timp ce soldul imprumuturilor in valuta a urcat cu 0,1%. Cea  mai mare dinamica au inregistrat-o creditele in valuta acordate populatiei, care au avansat cu 0,4%.

De altfel, aceasta este si singura componenta a creditului neguvernamental care a urcat in luna februarie. Paradoxal, februarie este prima luna in care a intrat in vigoare noul regulament BNR privind restrictionarea finantarii pentru populatie, in special a creditelor in valuta.

Pe de alta parte, comparativ cu anul trecut, creditul neguvernamental a urcat cu 7,6%, cel mai mare avans inregistrandu-se in cadrul creditelor acordate IMM-urilor.

Bancile au imprumutat insa bani statului. Soldul finantarilor a urcat in februarie cu 4,5%, in conditiile unei cresteri anuale de 23%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus