top banner

Creditarea populatiei ia avant

29 August 2018 | Autor: Conso

Creditarea bancara pentru persoane fizice traverseaza o perioada propice, inca. Imprumuturile in lei nou acordate continua sa creasca, in special pentru consum, iar restantele se afla la minimul ultimilor 9 ani. Ce ingrijoreaza totusi autoritatile?
In ultimul an, creditele noi acordate populatiei pentru consum au crescut cu peste 14%, in timp ce imprumuturile noi pentru locuinte au scazut usor. In total, valoarea lunara a imprumuturilor persoanelor fizice noi a crescut de la 3,2 miliarde de lei in iulie 2017 la 3,46 miliarde de lei in iunie 2018, potrivit datelor publicate de BNR.
Avansul creditarii este pus de economisti pe seama cresterilor salariale si a dobanzilor inca reduse.
 
Salariul mediu net aferent primelor sase luni ale acestui an a urcat cu 13% (300 lei) fata de aceeasi perioada din 2017, pana la 2.636 lei. In 2007 salariul mediu net era de sub 1.000 de lei, in timp ce in 2009 ajungea la aproape 1.400 de lei.
 
In acelasi timp, dobanda medie anuala efectiva (DAE) la un credit de consum in lei s-a situat in prima jumatate a acestui an la 10,8%, cel mai mic nivel din 2007 incoace. Inainte de criza, in anii 2007-2008, DAE se situa la circa 18%, pentru ca in 2009 sa urce la aproape 25%.
 
Restantele la credite, in scadere
 
Pe de alta parte, creditele restante au continuat sa scada in iulie 2018, cu 0,6% luna/luna si cu 32,7% an/an la 8,3 miliarde de lei (nivelul minim din decembrie 2009), conform statisticilor publicate de BNR. Datele cumuleaza, insa, atat restantele populatiei cat si pe cele ale firmelor.
 
Astfel, rata creditelor restante a scazut de la 3,41% in iunie la 3,38% in iulie, minimul din septembrie 2009. La lei, rata restantelor s-a situat la 3,16%, iar la creditele in valuta la 3,77%.
“Consideram ca aceasta evolutie a fost influentata de climatul pozitiv din piata fortei de munca, de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de cresterea creditarii. Pe termen scurt previzionam continuarea tendintei de scadere a ratei creditelor restante pana la 3%”, noteaza economistii Bancii Transilvania.
Robor, in scadere, dar mult peste nivelul de anul trecut
In privinta dobanzilor, acestea sunt momentan in scadere, insa cu mult peste nivelul inregistrat anul trecut in aceasta perioada.
Indicele Robor la 3 luni, utilizat la actualizarea dobanzilor pentru majoritatea imprumuturile in lei cu dobanda variabila, a scazut in ultimele zile, ajungand la 3,24% pe an, cel mai redus nivel din ultimele 2 luni. Anul trecut, insa, indicele se situa in jurul valorii de 0,9% pe an.
Pe de alta parte, analistii se asteapta ca dobanzile sa revina pe trendul de crestere. Pentru urmatoarele 12 luni, acestia anticipeaza o rata medie a inflatiei de 4,66% si o crestere a ratei medii Robor la trei luni pana la 4,16% pe an.
In acest context, si Banca Nationala a Romaniei continua sa sustina ca este necesara temperarea cresterii creditului acordat populatiei, astfel incat sa se mentina in termeni sustenabili.
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Credit pentru studii sau de nevoi personale?

Credit pentru studii sau de nevoi personale?

Apropierea inceputului anului universitar aduce in discutie finantarea studiilor, iar optiunile celor care vizeaza un astfel de imprumut includ, pe langa creditele de consum clasice, si imprumuturi dedicate.

29 Aug 2022 | Credite nevoi personale
Retailerii online testeaza creditele preaprobate

Retailerii online testeaza creditele preaprobate

Un retailer online a lansat o solutie prin care se pot cumpara produse cu plata in 4 rate contra unui comision de 0,5% din valoarea tranzactiei, utilizand cardurile inrolate pe siteul comerciantului.

11 Aug 2022 | Credite nevoi personale
Mirajul imprumutului in euro revine. Dar si riscurile asociate

Mirajul imprumutului in euro revine. Dar si riscurile asociate

Un diferential de dobanda leu-euro aparent avantajos pentru cei ce se imprumuta in valuta a readus interesul pentru creditele in euro, mai ales pentru generatia care nu a experimentat criza din 2008-2009.

26 Iul 2022 | Credite nevoi personale
Cu cat s-au scumpit creditele de consum în ultimul an?

Cu cat s-au scumpit creditele de consum în ultimul an?

Cresterea inflatiei, a dobanzii BNR si o politica mai prudenta de creditare aplicata de banci au facut mai greu accesibile imprumuturile de nevoi personale si la costuri mai mari.

12 Iul 2022 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul