Creditarea populatiei ia avant

Creditarea bancara pentru persoane fizice traverseaza o perioada propice, inca. Imprumuturile in lei nou acordate continua sa creasca, in special pentru consum, iar restantele se afla la minimul ultimilor 9 ani. Ce ingrijoreaza totusi autoritatile?

In ultimul an, creditele noi acordate populatiei pentru consum au crescut cu peste 14%, in timp ce imprumuturile noi pentru locuinte au scazut usor. In total, valoarea lunara a imprumuturilor persoanelor fizice noi a crescut de la 3,2 miliarde de lei in iulie 2017 la 3,46 miliarde de lei in iunie 2018, potrivit datelor publicate de BNR.

Avansul creditarii este pus de economisti pe seama cresterilor salariale si a dobanzilor inca reduse.
 
Salariul mediu net aferent primelor sase luni ale acestui an a urcat cu 13% (300 lei) fata de aceeasi perioada din 2017, pana la 2.636 lei. In 2007 salariul mediu net era de sub 1.000 de lei, in timp ce in 2009 ajungea la aproape 1.400 de lei.
 
In acelasi timp, dobanda medie anuala efectiva (DAE) la un credit de consum in lei s-a situat in prima jumatate a acestui an la 10,8%, cel mai mic nivel din 2007 incoace. Inainte de criza, in anii 2007-2008, DAE se situa la circa 18%, pentru ca in 2009 sa urce la aproape 25%.
 
Restantele la credite, in scadere
 
Pe de alta parte, creditele restante au continuat sa scada in iulie 2018, cu 0,6% luna/luna si cu 32,7% an/an la 8,3 miliarde de lei (nivelul minim din decembrie 2009), conform statisticilor publicate de BNR. Datele cumuleaza, insa, atat restantele populatiei cat si pe cele ale firmelor.
 
Astfel, rata creditelor restante a scazut de la 3,41% in iunie la 3,38% in iulie, minimul din septembrie 2009. La lei, rata restantelor s-a situat la 3,16%, iar la creditele in valuta la 3,77%.

“Consideram ca aceasta evolutie a fost influentata de climatul pozitiv din piata fortei de munca, de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de cresterea creditarii. Pe termen scurt previzionam continuarea tendintei de scadere a ratei creditelor restante pana la 3%”, noteaza economistii Bancii Transilvania.

Robor, in scadere, dar mult peste nivelul de anul trecut

In privinta dobanzilor, acestea sunt momentan in scadere, insa cu mult peste nivelul inregistrat anul trecut in aceasta perioada.

Indicele Robor la 3 luni, utilizat la actualizarea dobanzilor pentru majoritatea imprumuturile in lei cu dobanda variabila, a scazut in ultimele zile, ajungand la 3,24% pe an, cel mai redus nivel din ultimele 2 luni. Anul trecut, insa, indicele se situa in jurul valorii de 0,9% pe an.

Pe de alta parte, analistii se asteapta ca dobanzile sa revina pe trendul de crestere. Pentru urmatoarele 12 luni, acestia anticipeaza o rata medie a inflatiei de 4,66% si o crestere a ratei medii Robor la trei luni pana la 4,16% pe an.

In acest context, si Banca Nationala a Romaniei continua sa sustina ca este necesara temperarea cresterii creditului acordat populatiei, astfel incat sa se mentina in termeni sustenabili.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus