Credit cu dobanda zero prin Programul Investeste in tine

Programul guvernamental “Investeste in Tine” a demarat prin intermediul CEC Bank, insa si alte banci sunt asteptate sa se inscrie in acest program. Imprumuturile acordate prin acest program sunt garantate de stat, iar clientii nu platesc dobanda. Care sunt conditiile pentru a putea lua un astfel de imprumut?

Beneficiarii acestui program sunt incadrati in doua categorii: tinerii intre 16 si 26 de ani, care pot accesa credite de pana la 40.000 de lei, si adultii intre 26 si 55 de ani, care pot lua de la banca maxim 35.000 lei. In ambele cazuri, insa, suma se poate suplimenta cu inca 20.000 de lei, daca solicitantul are un loc de munca sau se angajeaza in perioada derularii creditului.

In schimb, daca nu este angajat, beneficiarul trebuie sa prezinte cel putin un codebitor.

Imprumuturile se acorda pe o perioada de maxim 10 ani si exista si posibilitatea acordarii unei perioade de gratie pe perioada studiilor (in cazul in care aceasta este destinatia creditului), dar nu mai mare de 5 ani.

Creditul este garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in proportie de 80%, iar dobanda, comisioanele si spezele bancare aferente sunt suportate tot de stat, prin Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.

Costul total al creditelor acordate in cadrul Programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an. Marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii, comisionul de analiza perceput de finantatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finantarii si comisionul de gestiune a garantiilor de stat perceput de FNGCIMM si FRC (Fondul Roman de Contragarantare).

Pentru anul 2018, plafonul total al garantiilor care pot fi emise este de 600 de milioane de lei.

Pentru ce pot folosi banii dintr-un astfel de credit?

Sumele astfel obtinute pot avea multiple destinatii. In cazul creditelor de studii, acestea se pot contracta de tinerii romani intre 16 si 26 de ani, daca sunt in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educatiei Nationale. Si persoanele intre 26 si 55 de ani pot lua imprumuturi, daca sunt in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala. In acest caz, sumele obtinute prin credit pot fi utilizate pentru plata cursurilor de specializare/ calificare/ pregatire profesionala, taxele pentru studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unitati de invatamant din Romania, plati pentru achizitionarea cartilor, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxele de participare la manifestari stiintifice si concursuri din Romania, costurile de transport pentru participarea la manifestari stiintifice din Romania sau din strainatate.

De asemenea, sunt eligibile si cheltuielile de achizitionare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri, plata chiriilor, a utilitatilor, locurile de cazare in camine scolare sau studentesti.

Totodata, din credit se pot plati taxe la gradinta, cresa sau scoala privata din Romania, abonamente culturale la cinema, teatru, opera, biblioteca, muzee, costurile publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate, cheltuielile cu instrumente si echipamente pentru prestatiile culturale.

Tot prin acest program pot fi acoperite cheltuieli pentru sanatate, cum ar fi costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau interventiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate sau de programele nationale de sanatate publica.

O alta parte a cheltuielilor eligibile prin program o constituie cheltuielile cu echipamentele sportive de uz personal si abonamentele la activitati sportive (fitness, inot etc.).

In plus, creditul poate fi utilizat si pentru a finanta o parte din constructia sau achizitia unei locuinte si pentru modernizarea sau renovarea locuintei.

Atentie, insa! Finantarea se va acorda sub forma unui credit cu trageri multiple, in functie de facturile prezentate la decontare sau plata directa a furnizorului pe baza facturii proforma.

Banii obtinuti prin credit pot fi cheltuiti doar pe teritoriul Romaniei, cu exceptia taxei de participare la manifestari stiintifice si concursuri si a cheltuielilor de transport pentru deplasari la astfel de evenimente.

Ce documente trebuie sa aduc la banca?


Primul pas in obtinerea creditului consta in deschiderea unui cont curent la banca de la care se solicita creditul. Ulterior, solicitantul trebuie sa depuna la banca documentele necesare: o adeverinta eliberata de institutia de invatamant la care este inscris (daca imprumutul este pentru studii), copii ale actelor de identitate ale solicitantului si a persoanelor autorizate/ imputernicite ale acestuia, codebitori (daca este cazul) si cererea de credit. In cazul in care solicitantul este minor, este necesar si acordul reprezentantului legal.

Atentie! Solicitantul trebuie sa depuna la banca o declaratie prin care se angajeaza ca va utiliza creditul numai pentru cheltuielile eligibile aferente Programului si ca nu a accesat si nu va accesa un alt credit in cadrul Programului de la un alt finantator.

Dupa aprobarea creditului, se vor semna de beneficiar Hotararea de aprobare a creditului, contractul de credit si contractele de garantie. Ulterior, se vor prezenta la banca documentele justificative in vederea utilizarii creditului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite de consum

Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?
Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri.

7 Mai 2020 | Credite de consum

Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus