Creditele pentru populatie au inregistrat o scadere ampla de costuri in 2010. Totusi, singurele credite ale caror costuri au revenit la nivelurile dinaintea crizei sunt creditele imobiliare in lei.
In cazul creditelor in lei, scaderile s-au concentrat in prima parte a anului in paralel cu diminuarea ratei dobanzii de politica monetara, conform
datelor Conso.ro.
DAE medie in cazul creditelor cu garantii ipotecare s-a redus ca pana la 3,9 puncte procentuale, ajungand in decembrie 2010 la 12,8% in cazul creditelor imobiliare, respectiv la 14,2% in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.
Creditele in euro au cunoscut o scadere a costurilor mai putin ampla. In plus, s-a observat o evolutie stransa intre costurile practicate de banci la diversele tipuri de imprumuturi pentru populatie.
In medie, DAE la creditele in euro s-a diminuat cu aproape 1 punct procentual, in conditiile unei cresteri lente a indicelui Euribor.
In ceea ce priveste depozitele, tendinta de scadere a dobanzilor a fost mai lenta. Rata medie a dobanzii a coborat, in medie, cu 2 puncte procentuale la depozitele in lei si cu 0,5 puncte procentuale la cele in euro.
La depozitele in lei, randamentele au urmarit evolutia ratei dobanzii de politica monetara, ajungand la sfarsitul lui 2010 in intervalul 6,2%-6,4%.
In 2011, este de asteptat ca dobanzile in lei sa inregistreze noi scaderi, ca raspuns la deciziile de politica monetara. BNR estimeaza o scadere a ratei inflatiei de la 8% in 2010 la 3,4% in 2011, ceea ce presupune noi scaderi de dobanda din partea BNR.
Mai multe informatii despre evolutia ratelor de dobanda la credite si depozite se regasesc in
raportul lunar pus la punct de analistii Conso.ro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News