Consumatorii de servicii financiare vor sa participe la seminarele INM pe drept bancar

Consumatorii de servici financiare din Romania solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) posibilitatea de a participa la seminarele organizate de Institutul National al Magistraturii (INM) cu BNR pentru instruirea magistratilor in drept bancar. In plus, se solicita inregistrarea intalnirilor si publicarea lor pe site-ul institutiei.

In acest scop, principalele asociatii de consumatori din domeniu au transmis o adresa atat catre CSM cat si catre INM prin care mai solicita comunicarea, respectiv publicarea desfasuratorului/agendei seminarelor, dar si publicarea numelor tuturor participantilor la aceste seminare (judecatori, formatori INM, experti propusi de catre BNR etc.)

In adresa se mentioneaza faptul ca, anul acesta, INM va organiza, in cadrul „Programului de formare continua” publicat pe site-ul institutiei, patru astfel de seminare, doua la Sinaia si doua la Bucuresti, in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei, prin care magistratii vor fi instruiti in domeniul dreptului bancar.

Care este scopul acestor seminare?

“Potrivit informatiilor publicate pe site-ul INM, scopul/obiectivul acestor seminare constituie abordarea unor aspecte de ordin general din domeniul economico-financiar si bancar (legislatie, concepte, aspecte institutionale, proceduri si mecanisme economic-financiare si bancare), respectiv unificarea practicii neunitare in materie”, se mai arata in documentul citat.

Insa reprezentantii consumatorilor sustin, pornind de la informatiile aparute in presa, ca discutiile vor viza, in principal, aspecte care tin de clauzele abuzive inserate de catre profesionisti (in special de catre institutiile financiar-bancare) in contractele incheiate cu consumatorii.

De asemenea, in „Programul de formare continua” se specifica faptul ca cele 4 seminare sunt finantate si organizate in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei. Seminarele vor fi sustinute de formatori ai INM in domeniul dreptului bancar si de experti propusi de BNR.

Discutiile pe clauze abuzive reclama participarea tuturor partilor implicate

Avand in vedere ca astfel de evenimente au fost organizate si in anii trecuti, fara participarea consumatorilor, reprezentantii asociatiilor sustin invitarea tuturor partilor implicate in dosarele pe clauze abuzive (aparatori ai bancilor, aparatori ai clientilor, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei etc.), in vederea crearii premiselor necesare pentru a fi ascultate toate punctele de vedere si toate argumentele legale.

In acelasi timp, prezentarea modalitatii de finantare si a oricarei informatii relevante in legatura cu finantarea acordata de catre BNR pentru organizarea seminarelor de catre INM este considerata importanta de catre asociatiile de consumatori.

“Consideram ca organizarea seminarelor in cadrul programului de formare continua, reprezinta un element pozitiv si absolut normal pentru un sistem judiciar performant. De aceea, apreciem initiativa Institutului National al Magistraturii, insa, in acelasi timp, privim cu ingrijorare faptul ca Banca Nationala a Romaniei se implica in mod activ in cadrul acestor seminare, nu doar prin punerea la dispozitie a unor experti, dar si prin finantarea celor patru seminare”, se mentioneaza in adresa citata.

Semnatarii adresei sustin ca solutionarea in mod pozitiv a solicitarilor ar fi o dovada de transparenta din partea celor doua institutii, “absolut necesara in contextul relatarilor din presa care arata ca la aceste seminare au participat atat aparatori ai bancilor in procesele pe clauze abuzive, cat si reprezentanti din partea BNR, fosti angajati in banci angrenate in procese pe clauze abuzive”.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus