Clientii nemultumiti cer parlamentarilor sa nu modifice ordonanta creditelor

Grupurile de clienti nemultumiti, care s-au manifestat tot mai activ dupa aparitia OUG 50/2010, solicita intr-o scrisoare deschisa adresata Comisiei de Buget Finante Banci din Camera Deputatilor, pastrarea prevederilor ordonantei care le sunt favorabile. Clientii spera ca promisiunile politicienilor sa fie respectate macar de aceasta data.

Intr-o scrisoare deschisa, clientii reamintesc parlamentarilor ca OUG 50 a fost votata de cvasiunanimitatea senatorilor (o singura abtinere) si ca liderii partidelor politice au declarat in mod repetat ca vor pune interesul cetatenilor mai presus de discutiile politice si vor sustine ordonanta in forma adoptata de guvern.

Mai mult, grupurile de clienti le transmit parlamentarilor ca recent, liderul unui important partid de opozitie afirma referitor la OUG 50: “Noi am votat-o la Senat si o vom face si la Camera, indiferent de cum vor vota ceilalti”.

Cum vad grupurile de clienti dezbaterile din Parlament?

Majoritatea grupurilor de clienti nemultumiti resping amendamentele adoptate de Comisia de Politica Economica, Reforma si Privatizare din Camera Deputatilor. Clientii isi manifesta speranta ca la Comisia de Buget Finante Banci, care va realiza raportul final asupra ordonantei, si mai apoi in plen, parlamentarii isi vor intoarce fata dinspre banci catre cei care i-au votat si pe care ii reprezinta.

“Grupul clientilor Raiffeisen isi exprima totalul dezacord fata de usurinta si nepasarea cu care membrii Comisiei Economice din Camera Deputatilor au aprobat amedamentele propuse de ARB. (…) Prin introducerea acestor amendamente, in loc sa se clarifice unele dubii privind interpretarea Directivei 48/2008 si punerea in aplicare a OUG 50, Comisia decide sa creeze premise bancilor pentru un spectru si mai larg de abuzuri”, se spune in scrisoare.

“Amendamentele aduse la OUG 50 nu fac decat sa complice si mai mult lucrurile, facand aplicarea legii si mai neclara. Daca prin aceste amendamente, ARB a incercat, cu complicitatea unor parlamentari, sa aduca la tacere clientii ce au indraznit sa ia atitudine si sa ceara respectarea legilor, nu au reusit. Cele mai multe dintre obiectivele noastre pot fi atinse pe baza legislatiei existente inainte de aparitia OUG 50”, afirma reprezentantii grupului clientilor nemultumiti ai Bancpost.

“Facem pe aceasta cale un apel la dumneavoastra ca oameni politici, care reprezentati in Parlament interesele noastre, ale alegatorilor din colegiile in care ati fost votati. Aveti acum ocazia sa demonstrati unei tari intregi ca puneti interesele alegatorilor dvs. mai presus decat cele ale unui grup de bancheri. Aveti o datorie morala fata de fiecare membru al comunitatii pe care o reprezentati in forul legislativ: mentineti OUG 50 in forma in care sprijina clientii bancilor”, se spune in mesajul grupului de clienti nemultumiti ai RBS.

Clientii se tem ca vor ajunge sa nu mai poata plati ratele

Clientii bancilor se plang de faptul ca o parte dintre amendamentele introduse de deputatii din Comisia Economica le vor crea probleme la rambursarea creditelor, intrucat nivelul marjelor fixe care vor rezulta din mecanismul propus va fi unul extrem de ridicat.

“Stim cu totii ca este o perioada dificila, insotita de reduceri de salarii si somaj. Bancile, in aceasta perioada, nu au facut decat sa transfere toate costurile acestei crize asupra clientilor prin majorari de dobanzi. (…) Prin amendamentul de la art. 95 alin. 8, membrii Comisiei Economice nu fac altceva decat sa bage in incapacitate de plata cea mai mare parte a clientilor in urmatorii doi ani (in momentul in care indicatorii monetari vor inregistra cresteri). Consideram ca aceasta situatie nu ar avantaja nici statul si nici bancile”, sustin reprezentantii grupului clientilor nemultumiti de la Alpha Bank.

“Posibilitatea data bancilor de a stabili o anumita marja intr-un moment in care indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR se afla la un minim istoric nu face altceva decat sa ofere clientilor tuturor bancilor din Romania perspectiva intrarii in incapacitate de plata, situatie cu atat mai delicata cu cat in Romania nu exista o lege a insolventei personale”, afirma si reprezentantii clientilor Raiffeisen Bank.

“Atunci cand am aplicat pentru un credit, banca ne-a oferit o dobanda cuprinsa intre 5,7 si 6,8%, din care daca scadem indicii de referinta de la data contractarii creditului, care se aflau la 4-4,5% obtinem exact marjele fixe pe care insasi banca le-a impus si le-a asumat prin semnarea contractului. (…) De asemenea, nu ni se pare corect ca clientii noi sa beneficieze de marje de 4,5% peste EURIBOR, iar noi, cei vechi, cu rate platite la timp in fiecare luna de mai bine de 3-4 ani sa fim nevoiti sa acceptam marje duble sau chiar mai mari”, argumenteaza clientii nemultumiti ai BCR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus