Clientii nemultumiti cer parlamentarilor sa nu modifice ordonanta creditelor

Grupurile de clienti nemultumiti, care s-au manifestat tot mai activ dupa aparitia OUG 50/2010, solicita intr-o scrisoare deschisa adresata Comisiei de Buget Finante Banci din Camera Deputatilor, pastrarea prevederilor ordonantei care le sunt favorabile. Clientii spera ca promisiunile politicienilor sa fie respectate macar de aceasta data.


Intr-o scrisoare deschisa, clientii reamintesc parlamentarilor ca OUG 50 a fost votata de cvasiunanimitatea senatorilor (o singura abtinere) si ca liderii partidelor politice au declarat in mod repetat ca vor pune interesul cetatenilor mai presus de discutiile politice si vor sustine ordonanta in forma adoptata de guvern.

Mai mult, grupurile de clienti le transmit parlamentarilor ca recent, liderul unui important partid de opozitie afirma referitor la OUG 50: “Noi am votat-o la Senat si o vom face si la Camera, indiferent de cum vor vota ceilalti”.

Cum vad grupurile de clienti dezbaterile din Parlament?

Majoritatea grupurilor de clienti nemultumiti resping amendamentele adoptate de Comisia de Politica Economica, Reforma si Privatizare din Camera Deputatilor. Clientii isi manifesta speranta ca la Comisia de Buget Finante Banci, care va realiza raportul final asupra ordonantei, si mai apoi in plen, parlamentarii isi vor intoarce fata dinspre banci catre cei care i-au votat si pe care ii reprezinta.

“Grupul clientilor Raiffeisen isi exprima totalul dezacord fata de usurinta si nepasarea cu care membrii Comisiei Economice din Camera Deputatilor au aprobat amedamentele propuse de ARB. (…) Prin introducerea acestor amendamente, in loc sa se clarifice unele dubii privind interpretarea Directivei 48/2008 si punerea in aplicare a OUG 50, Comisia decide sa creeze premise bancilor pentru un spectru si mai larg de abuzuri”, se spune in scrisoare.

“Amendamentele aduse la OUG 50 nu fac decat sa complice si mai mult lucrurile, facand aplicarea legii si mai neclara. Daca prin aceste amendamente, ARB a incercat, cu complicitatea unor parlamentari, sa aduca la tacere clientii ce au indraznit sa ia atitudine si sa ceara respectarea legilor, nu au reusit. Cele mai multe dintre obiectivele noastre pot fi atinse pe baza legislatiei existente inainte de aparitia OUG 50”, afirma reprezentantii grupului clientilor nemultumiti ai Bancpost.

“Facem pe aceasta cale un apel la dumneavoastra ca oameni politici, care reprezentati in Parlament interesele noastre, ale alegatorilor din colegiile in care ati fost votati. Aveti acum ocazia sa demonstrati unei tari intregi ca puneti interesele alegatorilor dvs. mai presus decat cele ale unui grup de bancheri. Aveti o datorie morala fata de fiecare membru al comunitatii pe care o reprezentati in forul legislativ: mentineti OUG 50 in forma in care sprijina clientii bancilor”, se spune in mesajul grupului de clienti nemultumiti ai RBS.

Clientii se tem ca vor ajunge sa nu mai poata plati ratele

Clientii bancilor se plang de faptul ca o parte dintre amendamentele introduse de deputatii din Comisia Economica le vor crea probleme la rambursarea creditelor, intrucat nivelul marjelor fixe care vor rezulta din mecanismul propus va fi unul extrem de ridicat.

“Stim cu totii ca este o perioada dificila, insotita de reduceri de salarii si somaj. Bancile, in aceasta perioada, nu au facut decat sa transfere toate costurile acestei crize asupra clientilor prin majorari de dobanzi. (…) Prin amendamentul de la art. 95 alin. 8, membrii Comisiei Economice nu fac altceva decat sa bage in incapacitate de plata cea mai mare parte a clientilor in urmatorii doi ani (in momentul in care indicatorii monetari vor inregistra cresteri). Consideram ca aceasta situatie nu ar avantaja nici statul si nici bancile”, sustin reprezentantii grupului clientilor nemultumiti de la Alpha Bank.

“Posibilitatea data bancilor de a stabili o anumita marja intr-un moment in care indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR se afla la un minim istoric nu face altceva decat sa ofere clientilor tuturor bancilor din Romania perspectiva intrarii in incapacitate de plata, situatie cu atat mai delicata cu cat in Romania nu exista o lege a insolventei personale”, afirma si reprezentantii clientilor Raiffeisen Bank.

“Atunci cand am aplicat pentru un credit, banca ne-a oferit o dobanda cuprinsa intre 5,7 si 6,8%, din care daca scadem indicii de referinta de la data contractarii creditului, care se aflau la 4-4,5% obtinem exact marjele fixe pe care insasi banca le-a impus si le-a asumat prin semnarea contractului. (…) De asemenea, nu ni se pare corect ca clientii noi sa beneficieze de marje de 4,5% peste EURIBOR, iar noi, cei vechi, cu rate platite la timp in fiecare luna de mai bine de 3-4 ani sa fim nevoiti sa acceptam marje duble sau chiar mai mari”, argumenteaza clientii nemultumiti ai BCR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso
Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso

First Bank s-a alaturat retelei de parteneri Conso, in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita credit la banca, completand online un simplu formular.

27 Iulie 2020 | Credite de consum

Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite de consum

Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?
Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri.

7 Mai 2020 | Credite de consum

Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus