top banner

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

11 Noiembrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Foto: Unsplash.com

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale. 
Cei care au un imprumut in derulare la o institutie financiara nebancara (IFN), iar dobanda sau costul total asociat acestuia depaseste plafonul mentionat in lege, pot cere revizuirea contractului conform noilor limite stabilite de legislativ. 
Potrivit legii 243/2024, aceste plafoane vizeaza atat costurile cat si sumele totale care trebuie rambursate. Astfel, pentru creditele de pana la 5.000 lei, dobanda nu poate depasi 1% pe zi. Pentru creditele intre 5.001 si 10.000 lei, dobanda nu poate depasi 0,8% pe zi iar pentru creditele cuprinse intre 10.001 si 25.000 lei, dobanda nu poate depasi 0,6% pe zi.
In urma solicitarii depuse de catre debitorul care observa ca suporta costuri mai mari, direct sau prin intermediul unei asociatii de consumatori, IFN de la care a obtinut imprumutul este obligat sa transmita in scris o propunere de revizuire a contractului. 
Daca nu se ajunge la o solutie amiabila cu institutia, debitorii pot sa se adreseze Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sau instantelor de judecata.
O alta prevedere a legii urmareste marimea ratelor cumulate pana la scadenta astfel incat suma totala care se va achita sa nu depaseasca dublul sumei imprumutate. Aici este de urmarit corelatia intre marimea dobanzilor si lungimea scadentelor astfel incat si acest aspect reglementat legal sa fie respectat in contractele in derulare. 
Cei care au intarzieri la plata mai mari de 60 de zile la data de 11 noiembrie 2024 vor putea cere reducerea dobanzilor doar dupa ce achita sumele restante.
Ce spun reprezentantii IFN-urilor
Conducerea Viva Credit afirma ca marea majoritate a clientilor se incadreaza deja in prevederile legii privind plafonarea dobanzilor. 
”In acest moment, suntem in plin proces de modificare a contractelor si peste 75% dintre clientii existenti au semnat deja modificarile, urmand sa beneficieze de conditii mai avantajoase de la 11 noiembrie 2024. 
Ne asteptam ca impactul in business sa fie minim, pentru ca am lucrat intotdeauna cu costuri aproape de cele care acum au fost legiferate. 
Inca de la infiintarea companiei, am incercat sa evitam dublarea sumei imprumutate, din dorinta de a mentine costurile intr-o limita rezonabila. 
De remarcat ca multi dintre clientii nostri beneficiaza deja de costuri mai mici decat cele impuse de lege. De exemplu, pentru Linia de Credit de pana la 20.000 lei, oferim o dobanda de 0,4% pe zi, semnificativ mai mica fata de limita de 0,6% sau 0,8% specificata in lege. 
Indemnam toti clientii care au un imprumut la un IFN sa solicite revizuirea contractului conform noilor limite impuse de Legea 243/2024”, spune Ionut Stan, Directorul General al Viva Credit IFN S.A.
Provident si-a contactat clientii pentru a-i pune la curent cu modificarile introduse prin legea 243 si a lansat un ghid practic pe site-ul propriu privind pasii pe care trebuie sa ii faca cei interesati de ajustarea conditiilor de creditare.  
“Am decis ca vom oferi proactiv unui numar semnificativ de clienti posibilitatea de a-si refinanta la noile costuri reduse contractele eligibile, fara a mai astepta o cerere in acest sens, asa cum prevede legea. Intr-o prima faza, cel putin 50% dintre toti clientii eligibili vor primi o astfel de propunere de refinantare; decizia finala le apartine desigur in totalitate “, spune Mihut Nastasache, manager de comunicare Provident Financial Romania.
Reprezentantii Provident afirma ca in ce priveste contractele noi, costul total va scadea pentru cele mai multe produse. Astfel, clientii vor plati mai putin pentru aceeasi suma imprumutata sau pot alege sa imprumute sume mai mari la aceeasi valoare a ratei. 
Astfel, un client care ia un imprumut cu costuri standard, de 4.500 de lei, apropiat de valoarea medie a unui imprumut Provident, va avea un cost total mai mic cu peste 1.400 de lei decat anterior, calculat pentru un credit cu rate saptamanale si cu serviciul optional si contracost de gestionare a creditului la domiciliu.
Pe site-ul Provident exista deja un ghid practic despre aplicarea legii 243/2024 unde se explica criteriile de eligibilitate, precum si modalitatile prin care clientii IFN-urilor pot cere aplicarea legii pentru contractele in derulare. In acelasi timp, toti cei peste 1.500 de reprezentanti de vanzari ai Provident sunt pregatiti sa raspunda intrebarilor clientilor despre aplicarea legii si despre criteriile de eligibilitate.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul