Cel mai mare recuperator de credite din lume a hartuit clientii

Cel mai mare recuperator de credite din lume – Expert Global Solution – a fost fortat sa nu mai hartuiasca clientii la telefon, dupa ce a fost amendat de autoritatile americane cu 3,2 milioane dolari.

Aceasta este cea mai mare amenda pe care Federal Trade Commission a aplicat-o in istorie, unei companii de recuperare creante.

Recuperatorul a fost amendat pentru urmatoarele practici ilegale:
-    apeluri telefonice repetate in cursul zilei catre datornic;
-    efectuarea de apeluri telefonice, chiar si dupa ce consumatorul a cerut sa mai fie contactat;
-    contactarea datornicilor la telefon seara tarziu sau chiar noaptea;
-    contactarea persoanelor la serviciu, desi acestea au cerut sa nu fie sunate la locul de munca;
-    dezvaluirea situatiei debitorului catre terte parti.

Conform plagerilor primite de FTC, recuperatorul nu se obosea sa verifice daca datoria era reala, atunci cand primea sesizari din partea consumatorilor contactati si prefera sa hartuiasca mai departe presupusul datornic.

Astfel de probleme apar in Statele Unite, unde recuperatorii de creante sunt reglementati de mai bine de 35 ani, printr-o legislatie specifica, ce urmareste sa asigure un echilibru intre recuperarea creantelor si drepturile consumatorilor.

La noi, nu exista inca o legislatie care sa apere consumatorii in fata unor astfel de abuzuri, iar guvernul si Banca Nationala se angajeaza de fiecare in fata FMI ca nu vor incerca sa schimbe cu nimic situatia. In curand, se va incheia un alt acord preventiv cu FMI, care  - mai mult ca sigur – va asigura recuperatorii ca pot hartui in voie clientii din Romania, fara sa se teama ca vor fi sanctionati in vreun fel.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus