Conform noilor prevederi legislative privind creditele populatiei, bancile au avut obligatia ca pana pe 20 septembrie sa aduca toate contractele in derulare la standardele impuse prin OUG 50/2010.
Marul discordiei a aparut insa chiar din procedura pe care o parte din banci au decis sa o adopte.
Dupa o serie lunga de discutii si clarificari intre Asociatia Romana a Bancilor si ANPC, clientii anumitor banci nu reusisera sa obtina macar un model de act aditional nici in ultima saptamana inainte de expirarea termenului impus de lege.
Asta, in conditiile in care OUG 50/2010 prevede in mod concret ca institutiile de credit aveau obligatia ca pana pe 20 septembrie sa modifice contractele prin acte aditionale. Legea prevede ca bancile “trebuie sa faca dovada ca au depus toate diligentele pentru informarea consumatorului cu privire la semnarea actelor aditionale”.
Clauzele neconforme cu legea sunt nule
Situatia pare insa ca ar putea sa se clarifice de la sine: clientii nu pot refuza drepturile conferite prin OUG 50/2010, dar nici bancile nu pot impune alte modificari, fata de cele expres prevazute in legislatie.
Acceptarea tacita, mentionata in actul normativ se aplica numai in cazul modificarilor care se conformeaza cu noile reglementari.
Distribuie articolul
Daca banca ti-a marit rata la credit intr-un mod pe care il consideri abuziv, daca iti percepe comisioane pe care le consideri ilegale, sau daca ai alte nemultumiri legate de relatia cu banca sau cu IFN-ul, poti sa le solutionezi gratis si mai rapid decat printr-un proces in instanta. Ce ai de facut?
Citeste mai multProgramul guvernamental “Investeste in Tine” a demarat prin intermediul CEC Bank, insa si alte banci sunt asteptate sa se inscrie in acest program. Imprumuturile acordate prin acest program sunt garantate de stat, iar clientii nu platesc dobanda. Care sunt conditiile pentru a putea lua un astfel de imprumut?
Citeste mai multCheltuielile lunare ale romanilor devin tot mai presante. Acestia spun ca au nevoie de venituri din ce in ce mai mari pentru a-si achita la timp facturile, ratele la banca si celelalte cheltuieli obligatorii. Aproape o treime spun ca nu isi pot plati la timp datoriile din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare.
Citeste mai multProgramul Investeste in tine prinde contur. Plafonul de garantii acordat pentru acest an este de 600 de milioane de lei, plus 5 milioane pentru dobanzi si comisioane. Costul total al creditului este suportat de stat, iar beneficiarul trebuie sa indeplineasca doar cateva conditii minimale.
Citeste mai mult