Ce obligatii au mostenitorii pentru creditele neachitate?


Intrebare:

Buna Ziua, am si eu o intrebare la dumneavoastra. Mama mea a obtinut un credit de nevoi personale fara ipoteca de la Romexterra in 2005. Atunci cand a obtinut creditul a facut si o polita de asigurare ACC de la BCR Asigurari, polita aceasta fiind agreata de catre banca de unde s-a luat creditul. In 2010 mama a decedat in urma unui accident vascular cerebral. Am dus toate actele posibile si imposibile la Romexterra si m-am incadrat in termenul impus de lege. BCR Asigurari nu vrea sa despagubeasca si cei de la Romexterra au trimis acum dosarul la un executor. Mentionez ca acea polita de asigurare era cesionata in favoarea bancii. Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac. Va multumesc

Revutchi Serban, Bucuresti

Noul Cod civil, intrat in vigoare in 2011, stabileste conditii mult mai favorabile pentru mostenitori in cazul datoriilor dobandite prin succesiune.

Art. 1114, alin 2 prevede ca “mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia”.

Acest lucru inseamna ca banca nu are dreptul legal sa va execute bunurile proprii pentru datoriile mostenite.

Singura optiune a bancii este sa declanseze procedura de executare silita pentru bunurile detinute de persoana decedata, urmand ca restul patrimoniului sa se imparta intre mostenitori. Daca vreti sa evitati aceasta procedura, puteti opta pentru a plati din surse proprii creditul neachitat.

Daca imprumutul avea atasata o asigurare de viata, trebuie verificat mai intai care sunt riscurile acoperite, conform clauzelor contractuale. In cazul in care considerati ca evenimentul produs este inclus pe lista de riscuri asigurate, iar societatea de asigurare v-a respins cererea de despagubire in mod nejustificat, solutia recomandata este sa depuneti o reclamatie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite nevoi personale

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite nevoi personale

Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite nevoi personale

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite nevoi personale

Inapoi sus