Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit cu dobanda zero?


credit cu dobanda zero?" class="articol-page mb-3">Programul Investeste in tine prinde contur. Plafonul de garantii acordat pentru acest an este de 600 de milioane de lei, plus 5 milioane pentru dobanzi si comisioane. Costul total al creditului este suportat de stat, iar beneficiarul trebuie sa indeplineasca doar cateva conditii minimale.


Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat normele de aplicare a programului, din care reiese ca dobanda este similara cu cea impusa la Prima Casa.

Care sunt costurile si cine le suporta?

“Costul total al creditelor acordate in cadrul Programului, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an (marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii, comisionul de analiza perceput de finantatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finantarii; comisionul de gestiune a garantiilor de stat perceput de FNGCIMM si FRC”, precizeaza Ministerul.

Creditul este garantat de stat in proportie de 80%, exclusiv dobanzile si comisioanele aferente. Acestea din urma se suporta tot de la bugetul de stat, prin Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.

Garantia de stat se acorda prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare.

Durata maxima de creditare este de 10 ani. Programul prevede si obligatia institutiilor de credit finantatoare de a asigura o perioada de gratie cel putin egala cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordarii creditului.

Cati bani aloca statul pentru program in 2018?

Pentru acest an, plafonul total al garantiilor de stat care pot fi emise este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subventiilor de dobanda si al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.

De astfel de credite pot beneficia tinerii cu varsta intre 16 si 26 de ani (neimpliniti la data solicitarii creditului), dar si adultii intre 26 si 55 de ani. Primii pot accesa imprumuturi de pana la 40.000 de lei, iar cei din urma 35.000 de lei. In ambele cazuri suma se poate suplimenta cu 20.000 de lei, daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza pe perioada de derulare a creditului.

Pentru a avea acces la finantare, solicitantul trebuie sa fie cuprins in sistemul de invatamant sau sa efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (in cazul tinerilor) sau sa fie cuprins in sistemul de invatamant sau sa efectueze cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale si, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (in cazul adultilor).

In plus, beneficiarul trebuie sa prezinte cel putin un codebitor, daca nu este angajat.

Programul guvernamental “Investeste in tine” are ca obiectiv facilitarea accesului la finantare pentru cetatenii romani care vor sa se dezvolte personal si profesional, investind in educatie, in cultura sau in sanatate, sustin initiatorii.

In faza urmatoare, autoritatile trebuie sa incheie conventii de garantare cu finantatorii interesati.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit
Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit

Conso.ro ajuta consumatorii sa verifice mai usor daca se pot incadra pentru obtinerea unui credit, printr-o evaluare online a gradului de indatorare.

12 Martie 2019 | Credite de consum

Cum iti rezolvi problema cu banca pe cale amiabila?
Cum iti rezolvi problema cu banca pe cale amiabila?

Daca banca ti-a marit rata la credit intr-un mod pe care il consideri abuziv, daca iti percepe comisioane pe care le consideri ilegale, sau daca ai alte nemultumiri legate de relatia cu banca sau cu IFN-ul, poti sa le solutionezi gratis si mai rapid decat printr-un proces in instanta. Ce ai de facut?

6 Februarie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus