top banner

CCR a decis: Clauzele abuzive constatate de instanta se elimina din toate contractele

20 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Curtea Constitutionala (CCR) a respins exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de catre banci in procesele pe clauze abuzive. Astfel, Curtea considera constitutionala prevederea potrivit careia o sentinta data intr-un proces colectiv se va aplica tuturor contractelor similare aflate in derulare. Motivarea decizei va veni in perioada urmatoare.
Patru banci au contestat constitutionalitatea unor articole introduse in 2013 (12 si 13 din din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate intre comercianti si consumatori), care permit instantelor sa elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit, inclusiv din cele in derulare. Bancile au sustinut ca articolele respective actioneaza retroactiv, pentru ca se aplica unor contracte incheiate anterior. De asemenea, bancile sustin ca le este afectat si dreptul de proprietate, intrucat pot inregistra pierderi semnificative ca urmare a impactului mai mare al deciziei unei instante.
Decizia Curtii deblocheaza 11 dosare pe clauze abuzive
In urma deciziei Curtii, vor fi deblocate 11 dosare deschise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pe clauze abuzive impotriva bancilor, care au fost blocate de actiunea bancilor la CCR.
"CCR a respins exceptia, astfel incat o hotarare favorabila pentru ANPC are efecte erga omnes, adica se aplica tuturor contractelor de acel tip", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Parakletos.
ANPC a castigat, pana in prezent, pe fond, cateva astfel de procese cu bancile, cel impotriva OTP Bank fiind castigat si in ultima instanta.
Ce prevad articolele contestate
Legea 193/2000 reprezinta o transpunere a Directivei 13/93, care trebuia implementata integral in Romania inca de la intrarea in Uniunea Europeana îin 2007. Abia in 2013 statul roman a venit cu o formula completa pentru transpunerea Directivei, care stabileste ca statele membre trebuie sa asigure masuri efective pentru a preveni utilizarea clauzelor abuzive.
Articolul 12 prevede: "In cazul in care se constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control prevazute la Art. 8 (n.r. reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si specialisti autorizati ai altor organe ale administratiei publice, potrivit competentelor) vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. (...) Asociatiile pentru protec?ia consumatorului (...) il pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alineatul (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, prin eliminarea clauzelor abuzive".
Articolul 13 stabileste: "Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul