top banner

Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi

09 Noiembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi
Bancile au solutii pentru cei ce doresc sa isi finanteze achizitia electrocasnicelor, aparaturii, materialelor eco-friendly la costuri mai bune decat in cazul imprumuturilor standard.

Banca Transilvania isi prezinta produsul-Practic Verde BT ce ofera pana la finalul anului dobanzi cuprinse intre 7.5% si 8%-focalizandu-se pe dobanda mai avantajoasa decat in oferta standard. 

Astfel, noua dobanda este de 7,5%/an pentru creditul cu asigurare si de 8%/an pentru creditul fara asigurare de viata si somaj, dobanzi fixe. Pe siteul Bancii, creditele de nevoi personale Practic BT, tot cu dobanzi fixe, pleaca de la o dobanda de 7,9% cu asigurare de viata si somaj sau 8.9% fara asigurare 

In cazul creditelor cu dobanda variabila, pot exista si oferte aparent mai avantajoase, cu dobanzi de 7,08% (IRCC +6%) chiar in oferta Bancii Transilvania, dar in acest caz trebuie tinut cont de faptul ca IRCC are un decalaj fata de situatia actuala din piata monetara, unde Robor la 3 luni a urcat deja la peste 2,4% in vreme ce IRCC va ramane pana la finalul anului la 1,08%. 

Cu alte cuvinte, cine ia un credit cu dobanda variabila acum isi poate vedea topit destul de repede avantajul competitiv. 

Cat costa creditul verde la Banca Transilvania
Pentru un credit de 43.000 lei pe 5 ani, cu asigurare de viata si somaj, clientul va plati o rata lunara de 861,6 lei, aferenta unei DAE de 9,16% iar valoarea totala de platit va fi de 52.989 lei (este inclus si costul asigurarii, de 1.204 lei).

Daca s-ar alege creditul Practic BT Verde fara asigurare, dobanda fixa pe toata perioada de creditare devine 8% iar rata lunara ajunge la 871,8 lei. Cu o DAE de 8,39%  valoarea totala de plata la finalul perioadei va fi de 52.400 lei. 

Cum se vede, costurile finale sunt destul de apropiate dar cei care platesc suplimentar asigurari reusesc sa le scoata la jumatate de pret prin prisma dobanzii mai reduse la acest tip de imprumut. 

Pentru a se asigura ca produsele cumparate sunt eco-friendly, Banca Transilvania solicita un document precum o factura proforma, factura fiscala sau oferte comerciale care sa dovedeasca natura eco-friendly a bunurilor achizitionate. 

Clientii pot obtine sume cuprinse intre 5.000 si 100.000 de lei iar perioada de creditare este intre o luna si 60 de luni (5 ani) atat pentru creditele cu asigurare, cat si pentru cele fara asigurare de viata si somaj. 

Dobanzi de la 4,99% prin UniCredit Consumer Financing 

UniCredit Consumer Financing are la randul sau solutii pentru cei care fac achizitii de “aparatura, echipamente sau materiale performante din punct de vedere energetic pentru casa”. 

Plaja de variatie a dobanzilor este insa mai larga, in functie de suma imprumutata, modul in care este semnat contractul (bonus pentru semnatura electronica) si de produsele suplimentare contractate. 

Astfel, in cazul unui contract pentru un imprumut de sub 20.000 lei (1.500-20.000 lei), fara asigurare de viata, semnat “fizic” in sucursala, dobanda este de 13,99%, fixa, dar poate scadea la 12,99% daca se ataseaza o asigurare de viata si contractul este semnat electronic. 

Cea mai avantajoasa formula este in cazul in care suma acordata trece de 40.000 lei (40.000-120.000 lei), creditul are asigurare de viata, contractul se semneaza electronic iar debitorul achizitioneaza si un card de credit-in aceasta situatie dobanda scade la 4,99% pe an, fixa. 

De ce electrocasnice verzi?

Bancile au sesizat oportunitatea creditelor verzi inca de la sfarsitul anului trecut si au propus credite pentru achizitionarea locuintelor cu eficienta energetica sporita in conditiile in care potentialii debitori erau tot mai preocupati de cresterea costurilor cu facturile la energie. 

Dincolo de dobanzile mai reduse, bancile plusau atunci si cu avantaje colaterale, precum in cazul BCR care oferea un cadou de casa noua sub forma unui voucher de 7% pentru amenajari prin Ajusto si 1.000 lei reducere pentru electrocasnice eficiente energetic cumparate de la Flanco.

Iar dupa casele verzi, au urmat masinile varzi, ING oferind in premiera un imprumut pentru achizitionarea de autoturisme electrice full sau plug-in hybrid, derivat din creditul de nevoi personale, cu o dobanda cu pana la 2 puncte procentuale mai mica. 

Era deci firesc ca tendinta eco-friendly sa vizeze in oferta bancilor si debitorii care au resurse mai modeste sau care nu urmaresc sa isi schimbe prea curand casa sau masina dar care pot urma moda eco cand isi schimba electrocasnicele, cu atat mai mult cu cat se apropie in Romania o “sarbatoare” celebra de marketing si vanzari, Black Friday. 
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Valeriu Stoica: „Judecătorii ar trebui să recomande concilierea, înainte de procesul dintre un consumator și o bancă”

Valeriu Stoica: „Judecătorii ar trebui să recomande concilierea, înainte de procesul dintre un consumator și o bancă”

Valeriu Stoica - conciliator onorific CSALB, avocat și profesor universitar, în dialog cu Irina Chițu - analist financiar.

28 Iun 2022 | Credite nevoi personale
Roxana Maria Hidan, OTP Bank: Banca este un partener pe care dacă știi să îl folosești, îți este de ajutor fix când ai mai mare nevoie!

Roxana Maria Hidan, OTP Bank: Banca este un partener pe care dacă știi să îl folosești, îți este de ajutor fix când ai mai mare nevoie!

Roxana Maria Hidan - director general adjunct OTP Bank, în dialog cu Ionuț Ștefan - conciliator CSALB, consultant fiscal și Cătălin Bălan – comunicator CSALB.

06 Iun 2022 | Credite nevoi personale
Virginia Oțel, Garanti BBVA: “O soluție negociată prelungește ciclul de viață al relației dintre consumator și bancă”

Virginia Oțel, Garanti BBVA: “O soluție negociată prelungește ciclul de viață al relației dintre consumator și bancă”

Virginia Oțel - director în cadrul Garanti BBVA, în dialog cu Dragoș Gheorghe - conciliator CSALB și avocat și Irina Chițu - analist financiar.

31 Mai 2022 | Credite nevoi personale
Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: „Dacă dobânzile vor crește în continuare, vom veni proactiv cu soluții ca să depășim împreună perioada asta”

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: „Dacă dobânzile vor crește în continuare, vom veni proactiv cu soluții ca să depășim împreună perioada asta”

Omer Tetik – CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, în dialog cu Nela Petrișor – conciliator CSALB, avocat și fost judecător al ÎCCJ și Cătălin Bălan - comunicator CSALB.

02 Mai 2022 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul