top banner

BNR schimba modul de calcul pentru gradul de indatorare

12 Mai 2016 | Autor: Conso

Bancile vor fi obligate ca, la calcularea gradului de indatorare pentru un client, sa scada din venitul disponibil inclusiv taxele, impozitele si asigurarile care cad in sarcina acestuia. Pana acum, institutiile de credit puteau tine cont doar de cheltuielile de subzistenta si de ratele la alte credite.
Banca Nationala a Romaniei a publicat, in acest scop, un proiect care modifica Regulamentul 17/2012 privind unele conditii de creditare, care vizeaza detalierea cerintelor privind evaluarea bonitatii clientilor, dar si reglementarea principiilor de elaborare a politicilor de remunerare a personalului creditorului implicat in evaluarea bonitatii solicitantului de credite, “de o maniera compatibila cu o administrare sanatoasa a riscurilor”, mentioneaza banca centrala pe site-ul propriu.
Astfel, daca in vechiul Regulament se prevedea ca din venitul clientului se scad cheltuielile de subzistenta si ratele la alte credite, potrivit noului regulament “categoriile de cheltuieli care se deduc din veniturile eligibile in scopul determinarii gradului total de indatorare, incluzand, fara a se limita, cheltuielile de subzistenta, cu fundamentarea unui nivel rezonabil al acestora, si obligatiile de plata, altele decat cele de natura creditelor, inclusiv taxe, impozite si asigurari”.
Banca poate verifica veniturile clientului si din surse independente
In ceea ce priveste verificarea veniturilor clientului, bancile vor putea sa acceseze, in afara documentelor primite de la solicitant, si informatii din alte surse interne sau externe relevante, daca este cazul, inclusiv din surse independente.
In plus, anumite prevederi care pana acum erau valabile doar pentru creditele de consum, acum sunt extinse la toate imprumuturile populatiei.
Conditii valabile doar pentru creditele de consum, extinse si la alte imprumuturi
In vechiul regulament se mentiona faptul ca “in cazul creditelor de consum,  nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea in considerare a riscului valutar, a riscului de rata a dobanzii si a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului”. Acum, prevederea nu mai face referire doar la creditele de consum.
De asemenea, documentul impune creditorului obligatia de a stabili, revizui , documenta si pastra procedurile si informatiile care stau la baza  evaluarii capacitatii de rambursare a clientilor.
In plus, bancile vor pastra o evidenta cu istoricul veniturilor si cu masurile intreprinse pentru verificarea acestora pentru fiecare client.
Noile reguli se aplica si IFN-urilor din Registrul general
BNR extinde aplicarea acestui regulament si la institutiile financiare nebancare (IFN) inscrise numai in Registrul general, si la institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica.
BNR a emis acest nou regulament in scopul transpunerii in legislatia nationala a prevederilor relevante din Directiva UE 17/2014, Directiva 48/2008, dar si a Regulementului UE 1093/2010 si a Ghidului EBA 11/2015 privind evaluarea bonitatii, mentioneaza banca centrala.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul