top banner

BNR confirma reticenta bancilor in negocierea cu debitorii in franci

11 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei (BNR) confirma disponibilitatea limitata a bancilor comerciale de a negocia cu clientii posesori de credite in franci elvetieni. In Raportul asupra stabilitatii financiare, BNR mentioneaza faptul ca 17.400 de credite in moneda elvetiana au fost supuse conversiei anul trecut.
Daca tinem cont ca 14.700 de conversii au fost operate doar de Banca Transilvania pentru clientii Volksbank Romania, reiese ca celelalte sase banci din sistem cu portofolii importante de astfel de imprumuturi au realizat, impreuna, doar 2.700 de operatiuni de conversie din franci in lei sau alta valuta in 2015. 
Din datele BNR mai reiese ca numarul debitorilor si volumul creditelor in franci elvetieni s-au redus, in 2015, cu 20% fata de 2014 ajungand la 60.429 de contracte in decembrie 2015.
La inceputul anului trecut, BNR anunta ca in portofoliile bancilor din tara sunt aproximativ 75.000 de astfel de imprumuturi, fara insa sa tina cont si de pachetele de credite externalizate de bancile locale catre vehicole din strainatate.
In Raport, insa, banca centrala mentioneaza faptul ca pe parcursul anului trecut, unele banci „au rascumparat credite in CHF cesionate in trecut”. Este vorba de circa 12.000 de credite in aceasta situatie, sustine BNR.
Totodata, banca centrala sustine ca stocul acestor credite a scazut de la 9,8 miliarde de lei la finalul lui 2014, la aproximativ 8 miliarde de lei in decembrie 2015.
Potrivit raportului, scaderea numarului debitorilor cu credite in CHF a fost determinata de conversia din franci a acestor tipuri de credite (cele 17.400), ajungerea la scadenta sau cesionarea unor portofolii de credite in CHF, solutionarea unui numar de peste 11.500 de solicitari de restructurare primite de institutiile de credit de la clienti.
Daca luam in calcul cererile de restructurare acceptate de banci, cele 11.500, si cele 2.700 de operatiuni de conversie, reiese faptul ca sase banci din sistem au solutionat, impreuna, problema a 14.400 de clienti (preesupunand ca operatiunile de restructurare au fost in favoarea clientilor). In acelasi timp, o singura banca, Banca Transilvania, a facut o oferta pentru toti cei peste 18.000 de clienti cu credite in CHF ai Volksbank Romania, din care 14.700 au realizat conversia.
Mai mult de jumatate din creditele in franci raman cu vechile conditii
In acest moment mai este in derulare o ofera colectiva, cea de la OTP Bank, care se apropie de final si de care ar putea beneficia, intotal, 10.500 de clienti.
Cu toate acestea, tot ar mai ramane in soldul bancilor  aproximativ 50.000 de clienti cu credite in franci elvetieni, mai mult de jumatate (57%) din cei existenti in momentul izbucnirii crizei creditelor in franci (cei 75.000 mentionati de BNR plus cei 12.000 repatriati pana in prezent), in 15 ianuarie 2015, cand moneda elvetina s-a apreciat brusc pe fondul eliminarii de catre Banca Centrala a Elvetiei a pragului de apreciere pentru franc de 1,2 franci/euro.
Reamintim ca, la acel moment, cursul leului in raport cu francul elvetian era de aproximativ 3,7 lei/franc, a crescut brusc cu mult peste 4 lei si s-a stabilizat, in prezent, in jurul valorii de 4,1 lei/franc.
Clientii au ramas cu ratele marite si cu promisiunile neonorate
In concluzie, clientii cu credite in franci au ramas cu rate marite semnificativ si cu promisiuni neonorate din partea autoritatilor (legea conversiei, abandonata in Parlament, si impartirea poverii intre client si banca, recomandata de BNR, care nu s-a realizat, cum reiese din acest articol).
In schimb, BNR remarca in raportul citat faptul ca ponderea acestor credite in PIB a scazut de la 1,4% la 1,1%, in 2015, iar contributia lor in totalul creditului neguvernamental este redusa si in scadere (3,4%).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul