Banca Nationala a Romaniei (BNR) se gandeste, din nou, sa restrictioneze creditarea persoanelor fizice. Directorul Diretiei Stabilitate Financiara din BNR a declarat, luni, ca imprumuturile populatiei au avut un avans de 20% in ultimii doi ani, ritm care este inca rezonabil, dar nu ar mai fi daca ajunge la 30%.
Oficialul BNR a spus ca, dintr-o analiza a procesului de creditare din ultimii ani a reiesit ca reluarea acestei activitati s-a realizat aproape exclusiv pe seama populatiei. "Creditul in lei pentru populatie este singura portiune care creste semnificativ incepand din 2013, cu 20% in acest interval de timp", a spus Radulescu.
In opinia sa, capacitatea populatiei de a-si onora serviciul datoriei s-a imbunatatit pe seama cresterii venitului disponibil si a scaderii costului creditelor, insa, in continuare este nevoie de prudenta. „Este nevoie ca aceasta crestere sa fie monitorizata cum se cuvine de banci si de noi si pot sa va spun ca, in ceea ce priveste Banca Nationala, analizam masura in care este nevoie, este util, este oportun sa intervenim in acest proces cu noi instrumente macroprudentiale, in vederea evitarii repetarii unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost pana in 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru ca atunci, inca in etapa post-comunista, nu cunoscusem ce inseamna recesiune", a afirmat Radulescu, intr-o conferinta pe teme de retail banking.
Desi recunoaste ca o mare parte din cresterea creditului ipotecar a fost rezultatul programului Prima Casa, care a distorsionat preturile din piata imobiliara mai ales pe segmentul imobilelor ieftine, destinate persoanelor cu venituri reduse, directorul BNR apreciaza ca nu este inca momentul pentru oprirea programului.
Bancile nu au personal bine pregatit pentru creditarea companiilor
Pe de alta parte, reprezentantul BNR sustine ca ar trebui mai degraba sa se stimuleze creditarea pe segmentul intreprinderi, pentru ca ar genera o crestere economica mai sanatoasa. Pentru asta, insa, bancile trebuie sa isi pregateasca mai bine personalul care se ocupa de intermedierea fianciara.
"Am facut studii, iar rezultatele nu au fost incurajatoare. Modul de acordare a creditului lasa de dorit. De multe ori se face mai mult de computer decat de analist, iar cei care lucreaza in aceasta zona nu sunt asa de bine pregatiti profesional, ceea ce nu face bine nici bancii, nici clientului", a subliniat directorul BNR.
Reprezentantul bancii centrale a vorbit si despre reluarea intermedierii financiare in Romania care, nu numai ca este cea mai redusa din Europa, dar chiar a scazut in ultimii patru ani.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News