BCR a fost obligata de ANPC sa scada drastic dobanda pentru doi clienti

BCR a fost obligata de Protectia Consumatorului ca pentru un client din Tulcea si unul din Giurgiu sa calculeze rata dobanzii la creditele in euro ale acestora in functie de marja din contract si Euribor. De acum, clientii vor plati dobanzi mult mai mici, insa banca se declara hotarata sa obtina in instanta revenirea la situatia anterioara.

O parte din clientii care au reclamat actele aditionale propuse de BCR la creditele in derulare au gasit castig de cauza la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

Comisariatele regionale din doua judete (Tulcea si Giurgiu) au considerat ca banca nu a respectat prevederile OUG 50 in cazul stabilirii noului nivel de dobanda si au dispus transformarea “dobanzii de referinta variabile” in Euribor, concomitent cu mentinerea nivelului marjei inscris in contractul de credit initial.

Dobanzi sub 4,1% la creditele de nevoi personale cu ipoteca!

 “In urma cercetarii reclamatiei dvs (...) s-a constatat ca banca nu a respectat prevederile OUG 50. Drept urmare,[..] s-au stabilit o serie de sanctiuni complementare [..] pe care banca trebuie sa le aduca la indeplinire in maxim 15 zile de la data de 26.10.2010”, se arata in scrisoarea primita de client de la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor din Tulcea.


BCR s-a conformat si pe 19 noiembrie a propus clientului un nou act aditional prin care rata dobanzii este stabilita la nivelul de 2,637%.  Valoarea provine din insumarea indicelui Euribor la 6 luni si a marjei stabilite in contractul initial, de 1,50%.

Anterior aplicarii OUG 50, clientul platea o rata a dobanzii de 10,4%, iar banca a determinat marja fixa prin deducerea nivelului Euribor la 6 luni din dobanda perceputa la acel moment. Astfel, marja calculata de banca a fost de peste 9%.

O decizie similara a fost asumata si de Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor din Giurgiu, la numai 4 zile distanta. In acest caz, BCR a fost obligata sa stabileasca rata dobanzii la un credit de nevoi personale cu ipoteca la nivelul de 4,046%, formata din Euribor plus marja din contract de 2,90%.

Banca isi rezerva dreptul de a merge in instanta


In actele aditionale propuse clientilor se prevede insa ca BCR isi rezerva dreptul de a ataca in instanta decizia ANPC.  In cazul in care banca va avea castig de cauza, partile convin ca actul aditional va fi desfiintat.

Mai mult, clientii vor returna bancii toate sumele pe care ar fi trebuit sa le plateasca in plus daca ANPC nu ar fi dispus transformarea dobanzii de referinta variabile in Euribor. Sumele vor trebui sa fie rambursate integral, in cel mai scurt timp, dupa data de la care  hotararea instantei de judecata va ramane definitiva.

“Atat directiva europeana, cat si OUG 50 au in vedere cresterea transparentei si uniformizarea structurii ofertelor de creditare, nu diminuarea costurilor creditelor. Aplicarea prevederilor ordonantei respecta drepturile si obligatiile financiare si legale asumate de catre parti (banca, respectiv client) conform contractului de credit existent incheiat de comun acord. In conformitate cu prevederile legale, conventiile au putere de lege intre partile contractante si, prin semnarea contractelor de credit, imprumutatii si-au exprimat acordul in legatura cu toate clauzele cuprinse in contracte, inclusiv cele referitoare la costuri”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii BCR.

Oficialii bancii considera ca actiunile care contesta obligatiile financiare si legale asumate conform contractului de credit incheiat de comun acord sunt nefondate legal. In ceea ce priveste aplicarea ratei dobanzii, ei afirma ca pretentiile clientilor “nu pot fi acceptate intrucat, din punct de vedere financiar, ar conduce la perceperea unor dobanzi si comisioane sub nivelul costurilor de finantare ale bancii, cu potential risc sistemic la nivelul intregii economii”.

Care va fi pana la urma formula de calcul a marjei?


Din momentul in care guvernul a adoptat OUG 50, una dintre problemele majore, care a fost invocata atat de clienti cat si de banci este modul in care se stabileste marja corecta pentru clientii cu credite in derulare.

Pe de o parte, bancile au primit o scrisoare de la ANPC prin care se accepta solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) ca bancile sa calculeze marja fixa scazand din nivelul existent al ratei dobanzii valoarea indicelui reprezentativ de la momentul intrarii in vigoare a OUG 50.

Aceasta modalitate a ridicat numeroase nemultumiri in randul clientilor. Deoarece valorile Euribor erau aproape de minimele istorice, marjele rezultate prin aplicarea acestei formule au atins valori foarte mari.

O mare parte a clientilor BCR au trecuta in contracte o formula de calcula a dobanzii in functie de “dobanda variabila de referinta” si o marja fixa, ce ajunge in unele cazuri chiar si la 0%. Clientii solicita transformarea dobanzii de referinta in Euribor si mentinerea marjei initiale.

OUG 50 se afla in acest moment in dezbatere in Parlament iar o parte dintre amendamentele depuse, printre care se afla si propunerea Conso.ro, vizeaza calcularea marjei ca diferenta intre dobanda de la momentul acordarii creditului si valoarea Euribor de la aceeasi data.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus