BCR a fost obligata de ANPC sa scada drastic dobanda pentru doi clienti


BCR a fost obligata de Protectia Consumatorului ca pentru un client din Tulcea si unul din Giurgiu sa calculeze rata dobanzii la creditele in euro ale acestora in functie de marja din contract si Euribor. De acum, clientii vor plati dobanzi mult mai mici, insa banca se declara hotarata sa obtina in instanta revenirea la situatia anterioara.


O parte din clientii care au reclamat actele aditionale propuse de BCR la creditele in derulare au gasit castig de cauza la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

Comisariatele regionale din doua judete (Tulcea si Giurgiu) au considerat ca banca nu a respectat prevederile OUG 50 in cazul stabilirii noului nivel de dobanda si au dispus transformarea “dobanzii de referinta variabile” in Euribor, concomitent cu mentinerea nivelului marjei inscris in contractul de credit initial.

Dobanzi sub 4,1% la creditele de nevoi personale cu ipoteca!

 “In urma cercetarii reclamatiei dvs (...) s-a constatat ca banca nu a respectat prevederile OUG 50. Drept urmare,[..] s-au stabilit o serie de sanctiuni complementare [..] pe care banca trebuie sa le aduca la indeplinire in maxim 15 zile de la data de 26.10.2010”, se arata in scrisoarea primita de client de la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor din Tulcea.

BCR s-a conformat si pe 19 noiembrie a propus clientului un nou act aditional prin care rata dobanzii este stabilita la nivelul de 2,637%.  Valoarea provine din insumarea indicelui Euribor la 6 luni si a marjei stabilite in contractul initial, de 1,50%.

Anterior aplicarii OUG 50, clientul platea o rata a dobanzii de 10,4%, iar banca a determinat marja fixa prin deducerea nivelului Euribor la 6 luni din dobanda perceputa la acel moment. Astfel, marja calculata de banca a fost de peste 9%.

O decizie similara a fost asumata si de Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor din Giurgiu, la numai 4 zile distanta. In acest caz, BCR a fost obligata sa stabileasca rata dobanzii la un credit de nevoi personale cu ipoteca la nivelul de 4,046%, formata din Euribor plus marja din contract de 2,90%.

Banca isi rezerva dreptul de a merge in instanta


In actele aditionale propuse clientilor se prevede insa ca BCR isi rezerva dreptul de a ataca in instanta decizia ANPC.  In cazul in care banca va avea castig de cauza, partile convin ca actul aditional va fi desfiintat.

Mai mult, clientii vor returna bancii toate sumele pe care ar fi trebuit sa le plateasca in plus daca ANPC nu ar fi dispus transformarea dobanzii de referinta variabile in Euribor. Sumele vor trebui sa fie rambursate integral, in cel mai scurt timp, dupa data de la care  hotararea instantei de judecata va ramane definitiva.

“Atat directiva europeana, cat si OUG 50 au in vedere cresterea transparentei si uniformizarea structurii ofertelor de creditare, nu diminuarea costurilor creditelor. Aplicarea prevederilor ordonantei respecta drepturile si obligatiile financiare si legale asumate de catre parti (banca, respectiv client) conform contractului de credit existent incheiat de comun acord. In conformitate cu prevederile legale, conventiile au putere de lege intre partile contractante si, prin semnarea contractelor de credit, imprumutatii si-au exprimat acordul in legatura cu toate clauzele cuprinse in contracte, inclusiv cele referitoare la costuri”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii BCR.

Oficialii bancii considera ca actiunile care contesta obligatiile financiare si legale asumate conform contractului de credit incheiat de comun acord sunt nefondate legal. In ceea ce priveste aplicarea ratei dobanzii, ei afirma ca pretentiile clientilor “nu pot fi acceptate intrucat, din punct de vedere financiar, ar conduce la perceperea unor dobanzi si comisioane sub nivelul costurilor de finantare ale bancii, cu potential risc sistemic la nivelul intregii economii”.

Care va fi pana la urma formula de calcul a marjei?


Din momentul in care guvernul a adoptat OUG 50, una dintre problemele majore, care a fost invocata atat de clienti cat si de banci este modul in care se stabileste marja corecta pentru clientii cu credite in derulare.

Pe de o parte, bancile au primit o scrisoare de la ANPC prin care se accepta solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) ca bancile sa calculeze marja fixa scazand din nivelul existent al ratei dobanzii valoarea indicelui reprezentativ de la momentul intrarii in vigoare a OUG 50.

Aceasta modalitate a ridicat numeroase nemultumiri in randul clientilor. Deoarece valorile Euribor erau aproape de minimele istorice, marjele rezultate prin aplicarea acestei formule au atins valori foarte mari.

O mare parte a clientilor BCR au trecuta in contracte o formula de calcula a dobanzii in functie de “dobanda variabila de referinta” si o marja fixa, ce ajunge in unele cazuri chiar si la 0%. Clientii solicita transformarea dobanzii de referinta in Euribor si mentinerea marjei initiale.

OUG 50 se afla in acest moment in dezbatere in Parlament iar o parte dintre amendamentele depuse, printre care se afla si propunerea Conso.ro, vizeaza calcularea marjei ca diferenta intre dobanda de la momentul acordarii creditului si valoarea Euribor de la aceeasi data.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus