Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale. 


Bancile se intrec in ultima vreme in promotii la credite, incurajate pe de o parte de revenirea economiei, iar pe de alta parte dorind sa nu piarda oportunitatile aferente entuziasmului de consum al romanilor din aceasta perioada. 


CEC Bank scade dobanzile cu peste 3 puncte procentuale


Clientii care isi vor incasa veniturile la CEC Bank primesc astfel dobanzi cuprinse intre 7 si 8% pe an, o scadere importanta avand in vedere ca anterior dobanda practicata era de 10,4%. 


Creditele pot fi contractate prin sucursale sau exclusiv online iar in acest caz se acorda ca bonus pachetul de Bun Venit, cu cont curent, card de debit si mobile banking. Nu exista comision de analiza a dosarului de credit, dar lunar se va percepe un comision de administrare de 20 de lei. 

La BRD si BCR, dobanzile tin cont de profilul clientului

BCR si BRD ofera, teoretic cel putin, dobanzi fixe mai mici decat CEC Bank la creditele de consum. 

La BCR dobanda pleaca de la 5,99% pe an, dar in acest caz plaja de variatie a dobanzii este mult mai mare (poate ajunge pana la 16,49% pe an pentru respectivul tip de imprumut) ceea ce face ca doar in anumite cazuri sa se obtina valoarea mai mica (o valoare a creditului apreciabila, cu un istoric de creditare ireprosabil, vechime si continuitate in munca mari, salariul incasat in cont, etc). 

Similar stau lucrurile si in cazul BRD, unde dobanda fixa oscileaza intre 5,95% si 16,1%. Practic, nu foarte multi debitori se vor apropia de limitele inferioare ale intervalului de variatie a dobanzii la creditele de consum acordate de cele doua banci, astfel incat potentialii doritori de imprumuturi trebuie sa compare cu atentie ofertele primite, pentru a o alege pe cea mai avantajoasa.

Banca Transilvania ofera si credite cu dobanda variabila

Banca Transilvania ofera o dobanda variabila (IRCC plus o marja cuprinsa intre 5,5 % si 6,25 %) care reuseste sa se apropie destul de mult de oferta CEC Bank (valoarea indicelui este de 1,67% in acest moment).

Dar sa nu uitam ca tindem sa ne apropiem de un mediu economic cu o inflatie si cu dobanzi in crestere, iar  pana la scadenta unui imprumut de nevoi personale trec de cele mai multe ori cativa ani, astfel incat o dobanda fixa are in prezent avantajele sale. 

Trendul dobanzilor la credite noi de nevoi personale

Conform buletinului lunar BNR, la nivelul lunii martie dobanda medie la creditele noi acordate de banci, cu scadenta cuprinsa intre 1 si 5 ani, era de 8,57%. 

Se constata o tendinta de scadere fata de 8,79% din februarie si fata de valoarea de 9,06% pe an consemnata in ianuarie 2021. 

Cererea foarte mare care isi face simtita prezenta pe finalul pandemiei ar trebui sa continue acest impuls de scadere a marjelor la creditele de consum pentru populatie, daca inflatia nu va continua sa creasca la randul sau intr-un ritm la fel de alert ca la inceputul anului, caz in care bancile s-ar putea dovedi mai reticente in reducerea dobanzilor practicate. 

Pentru a face alegerea potrivita intre ofertele bancilor pe segmentul creditelor de nevoi personale utilizati comparatorul Conso setand valoarea creditului si durata imprumutului dorit. 
Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi
Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi

Bancile au solutii pentru cei ce doresc sa isi finanteze achizitia electrocasnicelor, aparaturii, materialelor eco-friendly la costuri mai bune decat in cazul imprumuturilor standard.

9 Noiembrie 2021 | Credite de consum

Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday
Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday

Spre deosebire de optiunea platii in rate lunare, o noua campanie lansata de eMag se adreseaza celor care au descoperit un pret atractiv, dar n-au momentan 2000 lei in cont.

29 Octombrie 2021 | Credite de consum

IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus