top banner

Bancile isi dezavantajeaza clientii proprii in favoarea celor noi

19 Iulie 2016 | Autor: Conso

Dobanzile tot mai reduse din piata ar putea tenta tot mai multi clienti cu credite in derulare sa le refinanteze, avand in vedere ca majoritatea bancilor au astfel de produse in portofoliu. Din analiza acestor oferte reiese ca bancile ofera conditii mai bune de refinantare pentru clientii atrasi de la alte banci decat propriilor clienti.
Concurenta acerba dintre banci determina bancile sa apeleze la tot felul de metode in incercarea de a atrage clienti noi, refinantarea aflandu-se la loc de cinste.
Cum taierea de costuri e una dintre cele mai rapide si eficiente metode de a lua clientii unei alte banci, cateva banci au ales sa ademeneasca clienti de la concurenta fie prin lipsa unor comisioane, fie prin dobanzi mai mici.
Comisionul de analiza dosar face diferenta
Spre exemplu, Banca Transilvania are, in prezent, o oferta fara virare venit de refinantare externa (pentru clientii altor banci) cu o dobanda variabila formata din Robor la 6 luni + 7,75% (8,81% pe an, in prezent), iar DAE ajunge la 9,17% pe an. Calculul este realizat pentru un credit de nevoi personale de 20.000 de lei, pe cinci ani.
Tot pentru clientii externi, banca are o oferta cu dobanda fixa, de 9,9% pe an, iar DAE este de 10,36% pe an.
In schimb, pentru clientii existenti, Banca Transilvania are o oferta de refinantare mai scumpa, data de un comision de analiza de 200 de lei, care duce DAE la 9,64% pentru dobanda variabila si la 10,83% pentru dobanda fixa. 
Si BCR departajeaza clientii externi de cei interni tot cu un comision de analiza, perceput doar clientilor existenti, de 250 de lei.
Astfel, pentru clientii noi, BCR are o oferta standard cu dobanda fixa de 10,49% pe an, DAE de 11% pe an.
In schimb, oferta pentru clientii interni, la aceeasi rata de dobanda, dar cu comisionul de analiza de 250 de lei, duce DAE la 11,61% pe an.
Dobanzi mici pentru clientii noi si mai mari pentru cei existenti
Si Bancpost practica o politica de atragere a clientilor de la alte banci, cu o dobanda variabila de aproximativ 8,5% pe an in prezent, formata din Robor la 3 luni + 7,74% si un DAE de 9,23%.
Pentru clientii din portofoliu, Bancpost ofera, in cazul unei cereri de refinantare, o dobanda variabila mai mare si pe interval, cuprinsa intre 9,4 % si 14,5%, (Robor la 3 luni peste care se adauga o marja fixa intre 8,64% si 13,74%). DAE se situeaza intre 10,2% si 15,88% pe an.
La randul sau, OTP Bank are o oferta cu marja de dobanda mai mica (9,54% peste ROBOR la 3 luni), respectiv o rata de dobanda de 10,3% pe an si DAE 11,47% pe an, pentru cei care refinanteaza cel putin un credit de la alta banca.
Pentru ceilalti clienti, care refinanteaza doar credite detinute la OTP, banca are oferte cu dobanzi mai mari si pe interval, atat cu dobanda fixa cat si cu dobanda variabila. Pentru dobanda fixa, DAE se plaseaza in intervalul 12,39% - 22,51% pe an, iar pentru dobanda variabila intre 12,02% - 22,11% pe an.
Clientii cu virare venit beneficiaza, in unele cazuri, de reduceri suplimentare de costuri.
Ofertele de refinantare sunt valabile inclusiv pentru clientii care au contractat creditele inainte de 30 octombrie 2011, cand a intrat in vigoare actualul regulament privind creditele acordate persoanelor fizice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul