Bancile ingreuneaza accesul populatiei la credite

Bancile au inasprit standardele de creditare in primul trimestru din acest an, atat pentru creditele de consum acordate populatiei, cat si pentru cele ipotecare, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Conform documentului, accesul la creditele de consum se va ingreuna si in trimestrul doi.

Pe de alta parte, preturile locuintelor s-au majorat in perioada mentionata.

"Potrivit raportarilor institutiilor de credit, preturile imobilelor rezidentiale s-au majorat in T1/2017. Bancile estimeaza ca aceasta tendinta va continua in trimestrul II”, se mentioneaza in raportul citat.

In aceeasi perioada, rata solicitarilor respinse de catre banci a ramas relativ neschimbata in cazul creditelor ipotecare.

In cazul imprumuturilor acordate companiilor nefinanciare, conditiile de creditare s-au mentinut la un nivel constant raportat la perioada anterioara, exceptie facand creditele acordate pe termen scurt companiilor mici si mijlocii, pentru care conditiile s-au inasprit moderat, precizeaza BNR.

Creditele de consum, contractate tot mai greu

"Pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit anticipeaza o inasprire semnificativa a standardelor de creditare pentru creditele de consum si, respectiv, marginala pentru imprumuturile ipotecare. In ceea ce priveste companiile nefinanciare, standardele de creditare sunt asteptate sa se mentina si in T2/2017 la un nivel similar celui curent", mai arata raportul.

Potrivit raportarilor bancilor din zona euro, in primul trimestru din 2017 standardele de creditare aferente atat creditelor ipotecare, cat si creditelor de consum s-au relaxat. Previziunile pentru urmatorul trimestru arata ca standardele de creditare pentru toate tipurile de credite destinate populatiei se vor mentine constante.

Pentru companii, bancile din zona euro au relaxat usor standardele de creditare in perioada mentionata, in linie cu asteptarile, principalul factor fiind cresterea presiunii concurentiale resimtite de institutiile de credit. Totodata, bancile din zona se asteapta la o inasprire marginala a standardelor de creditare in urmatoarele 3 luni.

Cererea din partea populatiei creste, la firme stagneaza

In ceea ce priveste cererea de credite, aceasta s-a majorat semnificativ atat in cazul imprumuturilor de consum pentru populatie, cat si pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri. In schimb, cererea pentru credite din partea companiilor nefinanciare a inregistrat un avans marginal.

In trimestrul doi din an, bancile preconizeaza cresterea cererii atat in cazul imprumuturilor de consum destinate populatiei, cat si pentru creditele ipotecare.

In cazul companiilor, insa, cererea va ramane aproape neschimbata fata de primele trei luni din an.

Sondajul este efectuat trimestrial de Banca Nationala si are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus