Bancile incep sa scada perioada de acordare a creditelor

Bancile s-au reorientat in ultimii ani catre produse de finantare pe termen scurt. Un sfert din creditele acordate sectorului privat sunt credite pe termen scurt.


Ponderea creditelor acordate pe termen scurt a urcat pana la 25% din totalul acordat sectorului privat in luna iunie 2012, cu 2,2 procente mai mult decat in urma cu 1 an, conform unui raport BNR.

La polul opus, ponderea finantarilor pe termen lung a coborat cu 2 procente, pana la 54,9% la mijlocul lunii iunie 2012. Aceasta pozitie continua sa detina pozitia preponderenta datorita volumului creditelor aflate in stoc.

Portofoliile de credite in valuta continua sa fie dominate de scadente mai mari de 5 ani. Portofoliile de credute in lei isi mentin o structura mai echilibrata pe scadente. Creditele pe termen scurt au urcat insa puternic in ulrimul an de raportare, pana la 40% din portofiliu in iunie 2012.

Tendinta bancilor de a reduce scadenta creditelor se inscrie in politica prudenta pe care au adoptat-o de la debutul crizei financiare. Astfel, din piata au disparut aproape integral creditele acordate pe perioade de 35 ani sau mai mult. chiar si in cazul creditelor garantate.

La aceasta se adauga si noile norme BNR privind creditarea populatiei, ce se aplica de la inceputul anului. Acestea au limitat perioada maxima de acordare a creditelor de consum, cu sau fara ipoteca, la 5 ani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus