top banner

Bancile cer statului roman dreptul de a pastra comisioanele abuzive

21 Noiembrie 2012 | Autor: Marius Serban

Bancile vor fi obligate de instanta sa modifice toate contractele in derulare, daca se constata utilizarea unei clauze abuzive. In acest mod, costurile percepute abuziv vor fi recuperate mai usor de clienti. Bancile cer, printr-o scrisoare trimisa de ARB catre BNR si Ministerul Justitiei,sa se revina asupra legii, astfel incat ele sa fie exceptate.
Legea privind clauzele abuzive a fost modificata in vara acestui an. Noile prevederi aduc drepturile consumatorului roman la nivelul secolului 21. Bancile sunt insa extrem de nemultumite, deoarece nu vor mai putea impune clauze abuzive pentru niciun client.
Drepturi revolutionare pentru consumator
Conform modificarilor aduse, daca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului constata utilizarea unor clauze abuzive in contracte de adeziune, atunci va sesiza tribunalul sau agentul economic pentru a elimina aceste clauze din toate contractele in derulare.
Instanta analizeaza cazul, iar daca va constata ca ANPC are dreptate, va obliga agentul economic sa elimine clauzele abuzive din toate contractele in derulare, precum si din contractele pe care le propune potentialilor clienti.
Pe scurt, orice contract incheiat cu o banca este unul de adeziune, indiferent ca este vorba de credit, depozit, cont curent sau orice alt serviciu bancar.
Daca un singur client va reclama banca la ANPC pentru o clauza abuziva, atunci ANPC va sesiza instanta. In cazul in care hotararea instantei este favorabila, decizia se va aplica pentru toti clientii, chiar daca nu au depus nicio reclamatie.
Aceasta procedura urmeaza sa intre in vigioare de la 1 februarie 2013.
Acuzatii socante: Judecatorii au o perceptie deformata asupra bancilor
Prevederile legale de mai sus se aplica nu doar pentru contractele bancare, ci si pentru toate contractele preformulate: telefonie fixa si mobila, internet, cablu TV, energie electrica, gaze naturale si pentru orice alt contract preformulat, unde clientul doar semneaza ca este de acord cu termenele si conditiile.
Dintre toti agentii economici afectati, bancile sunt singurele care solicita protectia statului.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis o scrisoare catre BNR si Ministerul Justitiei, prin care isi motiveaza cererea prin faptul ca instantele de judecata aplica decizii nedrepte fata de banci.
“Sistemul judiciar din Romania nu este inca pe deplin pregatit pentru o apreciere justa a clauzelor contractuale specifice, cata vreme exista o perceptie deformata in ceea ce priveste modul de functionare al sistemului financiar-bancar”, se precizeaza in scrisoarea ARB.
Bancile recunosc indirect ca percep costuri abuzive majore
In plus, bancile recunosc indirect faptul ca in contractele lor se ascund inca foarte multe clauze abuzive, pentru care incaseaza sume mari de la clienti. Acest lucru este dovedit chiar de ARB, care estimeaza ca modificarile legislative vor avea un impact major asupra costurilor.
“Impactul financiar agregat ar depasi cu mult impactul potential pe care OUG 50 l-ar fi cauzat (estimat la aproximatiov 600 mil. euro/an); tinand cont de practica actuala a instantelor de judecata, bancile nu numai ca nu ar mai avea dreptul de a percepe, pentru viitor, costurile aferente clauzelor declarate ca abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut”, se mentioneaza in scrisoarea ARB.
Bancherii contesta in realitate o directiva europeana
Introducerea OUG 50 in 2010 a schimbat radical modul in care se comporta  clientii bancilor. Inainte, ei acceptau tacit si neputinciosi modificarile unilaterale de costuri impuse abuziv de catre banci.
Noua lege a contractelor de credit a atras, pentru prima oara, atentia consumatorilor la nivel national, asupra (in)corectitudinii ajustarii costurilor la credite. Astfel, chiar daca ordonanta a fost ulterior modificata de parlamentaridupa placul bancilor, “datorita interventiei coordonate a BNR si a FMI din cursul anului 2010, asa cum se afirma in scrisoarea ARB, consumatorii nu au renuntat sa isi caute dreptatea.
Rand pe rand, sute de clienti si-au mutat nemultumirile in salile de judecata, unde si-au castigat drepturile legale. Clauzele prin care bancile au modificat costurile sunt contestate in baza legii privind clauzele abuzive, care este o transpunere a unei directive europene.
Prin urmare, judecatorii analizeaza cazurile in baza unei directive europene. Iar ceea ce bancile contesta ca fiind o justitie nedreapta, este de fapt o justitie axata chiar pe principii europene.
Procedura actuala nu este insa la indemana oricarui consumator. Nu toti clientii au bani pentru a plati cheltuielile de judecata, astfel ca unii continua sa suporte efectele clauzelor abuzive. Altii poate chiar si-au pierdut casa pentru ca nu au mai putut plati rata lunara, majorata nejustificat de banca. Noile modificari legislative ar face ca si acesti clienti sa aiba parte de drepturile consumatorilor UE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul