top banner

Bancile ar putea fi fortate sa faca restructurari de credite pentru clientii supraindatorati

17 Noiembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Clientii ar putea beneficia de reesalonarea automata a creditelor, in cazul in care gradul de indatorare trece, pe parcursul derularii contractului, de maximul admis de banca. Aceasta impunere a fost votata de deputatii din Comisia pentru Buget, Finante si Banci sub forma unui amendament la OUG 50. Bancherii se tem insa de efectele “daramatoare”.
Deputatii din Comisia pentru Buget, Finante si Banci au aprobat un amendament la proiectul de lege privind adoptarea OUG 50/2010 prin care se impune bancilor si institutiilor de credit sa accepte automat cererea de reesalonare a unui imprumut, in cazul in care clientul demonstreaza ca s-a depasit gradul de indatorare maxim admis.
Mai exact, atunci cand raportul dintre rata lunara si veniturile clientului trec de nivelul maxim validat de BNR pentru respectiva institutie, clientul poate obtine o restructurare astfel incat sa se reincadreze in limitele admise.
"Prin cresterea nivelului costului creditului nu se poate depasi un grad maxim de indatorare al clientului validat de BNR pentru fiecare institutie bancara.  In caz contrar, la cererea clientului, in urma unor documente justificative care sa ateste depasirea acestui prag, creditorul este obligat sa propuna clientului, in scris, refinantarea sau reesalonarea creditului, fara alte costuri sau analize suplimentare”, este textul aprobat cu 20 de voturi pentru si 4 abtineri de Comisie.
Bancherii nu sunt de acord
Pe de alta parte, bancherii se tem de implicatiile pe care le-ar putea avea acest amendament in cazul clientilor cu credite in derulare si cer studii de impact.
“Deja pentru clienti, trecand cu dobanda la un index de piata, exista riscul sa le creasca rata lunara iar gradul de indatorare sa varieze. Atunci, de fiecare data cand Euribor creste, banca trebuie sa faca reesalonare?”, a sustinut in fata deputatilor Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, aducand aminte inca o data ca o reglementare prea protectiva ar putea face bancile sa nu isi mai doreasca sa acorde credite.
Si BNR s-a pronuntat impotriva aplicarii unei astfel de prevederi, motivand prin efectul “daramator” pe care l-ar avea asupra sistemului bancar, mai ales in conditiile in care aproximativ 30% din clientii bancilor sunt bugetari si au suferit deja o reducere substantiala de venituri.
In cazul acestora, depasirea gradului maxim admis este aproape sigura, iar bancile ar trebui astfel sa restructureze dintr-o data o pondere importanta din soldul creditelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul