top banner

Ati vota Partidul Bancherilor?

07 Decembrie 2012 | Autor: Vlad Nicolaescu

Desi viata politica a fost dominata in ultimele luni de acuzatii reciproce intre cei doi poli politici privind „atacurile la Justitie”, documentul cunoscut drept „scrisoarea bancherilor”, care aduce acuzatii grave de incompetenta judecatorilor, a ramas fara niciun raspuns, atat de la institutiile statului, cat si de la institutiile internationale.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis recent o scrisoare catre Banca Nationala si Ministerul Justitiei, prin care cere ca o lege privind protectia consumatorilor – cu alte cuvinte protectia cetatenilor romani – sa nu li se aplice bancilor, cu titlu de exceptie.
Printre argumentele invocate se numara incompetenta judecatorilor. Iar asta in conditiile in care Constitutia Romaniei prevede ca „Nimeni nu este mai presus de lege.”
„Sistemul judiciar din Romania nu este inca pe deplin pregatit pentru o apreciere justa a clauzelor contractuale specifice, cate vreme exista inca o perceptie deformata in ce priveste modul de functionare a sistemului financiar-bancar”, apreciaza bancherii in scrisoarea in care cer derogari de la lege.
Institutiile vizate nu reactioneaza
Atat Presedintele tarii, cat si Primul-ministru, reprezentantii in fapt ai celor doi poli politici, s-au ferit de orice fel de aprecieri privind activitatea Justitiei, inclusiv in campania electorala, deciziile acesteia devenind un adevarat tabu in viata politica, dar si in viata publica in general.
Asta nu se intampla insa si cu sefii bancilor, care considera, conform documentului citat, ca legea generala nu trebuie sa li se aplice deoarece Justitia nu este in stare sa o inteleaga. „Sa dai credite nu este asa de simplu cum crede lumea”, cum ar explica un bancher celebru.
„Partidul Bancherilor” face astfel ceea ce nu isi permit nici Presedintele si nici Primul-ministru, care evita cu obstinatie, in orice circumstanta, sa faca aprecieri cu privire la hotararile instantelor de judecata.
Desi foarte sensibil la aprecierile publice, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a avut in ultimele luni reactii chiar si fata de declaratiile unor persoane private – chiar daca aflate in postura de jurnalist – nu a facut niciun comentariu la solicitarea Conso.ro fata de afirmatiile breslei bancherilor.
„Fuga capitalurilor”, in principal retragerea banilor plasati in Romania de bancile-mama ale institutiilor de credit autohtone a fost, de la declansarea crizei, una dintre principalele temeri atat pentru Banca Centrala cat si pentru Palatul Victoria.
Asta in conditiile in care sistemul bancar este dominat de bancile cu capital strain. Situatia pare sa sugereze ca bancherii au, in fapt, o putere mai mare decat politicienii care cer zilele acestea cetatenilor votul pentru a conduce „treburile cetatii”.
Au bancherii mai multa putere decat autoritatile?
Bancile, alaturi de Fondul Monetar International, au reusit sa modifice, prin presiuni asupra autoritarilor, asa cum recunosc chiar singure, celebra Ordonanta 50, care instituia o serie de reguli pe piata creditelor si impiedica o parte din abuzurile bancherilor asupra cetatenilor romani.
"Datorita interventiei coordonate a BNR si a FMI din cursul anului 2010, efectele Ordonantei 50 asupra portofoliilor de credite aflate in derulare la momentul intrarii în vigoare a acesteia au ajuns s? fie contracarat", potrivit scrisorii trimise de bancheri autoritatilor.
Cu alte cuvinte, bancherii vin acum cu argumentul ca daca s-a putut prima data, de ce nu s-ar putea si a doua oara ca Banca Nationala sa puna o vorba buna la conducatorii Romaniei pentru profitul bancherilor, pe seama portofelelor romanilor.
Vlad Nicolaescu este absolventul programului Romanian Canadian MBA si lucreaza in prezent ca si consultant financiar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul