Atentie la creditele in lei cu dobanzi variabile! Robor trece de 6,30%

Creditele in lei cu dobanda variabila s-ar putea scumpi in urmatoarea perioada, ca urmare a cresterii dobanzilor pe piata interbancata. Si cei cu credite in derulare vor plati mai mult.


Nivelul Robor la 3 luni, cel mai utilizat indice pentru stabilirea dobanzilor la creditele in lei a ajuns la 6,30%, cu mai mult de 1 punct procentual peste valorile inregistrate in primavara anului.

Si Robor la 6 luni si la 12 luni au depasit acest prag, cel mai mare nivel inregistrat in 2012.

Robor este indicele utilizat la stabilirea si actualizarea periodica a dobanzilor variabile la creditele in lei. Si in cazul creditelor acordate prin programul Prima Casa, se utilizeaza valoarea Robor la 3 luni.

Astfel, orice crestere a valorilor acestor dobanzi interbancare duce la o crestere similara in costul platit de clienti. Nu doar cei care doresc sa obtina un imprumut pe viitor vor fi afectati de nivelul mai mare al indicilor interbancari ci si clientii cu credite in derulare.

Pentru o mare parte din acestia, dobanda se actualizeaza periodic in functie de nivelul Robor, la care se adauga o marja fixa. In consecinta, avand in vedere cresterea din ultima perioada, la urmatoarea actualizare acestia trebuie sa se astepte la o crestere a ratei lunare.

Robor este rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Nivelul acesteia este influentat de mai multi factori, printre care lichiditatea in piata dar si nivelul dobanzii de politica monetara.

O lichiditate mai mare, care ar duce la scaderea dobanzilor, ar insemna insa o presiune de depreciere pentru leu. In acelasi timp, rata dobanzii de politica monetara ramane neschimbata si fara perspective de scadere in viitorul apropiat, la 5,25%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus