Atentie la creditele in lei cu dobanzi variabile! Robor trece de 6,30%

Creditele in lei cu dobanda variabila s-ar putea scumpi in urmatoarea perioada, ca urmare a cresterii dobanzilor pe piata interbancata. Si cei cu credite in derulare vor plati mai mult.


Nivelul Robor la 3 luni, cel mai utilizat indice pentru stabilirea dobanzilor la creditele in lei a ajuns la 6,30%, cu mai mult de 1 punct procentual peste valorile inregistrate in primavara anului.

Si Robor la 6 luni si la 12 luni au depasit acest prag, cel mai mare nivel inregistrat in 2012.

Robor este indicele utilizat la stabilirea si actualizarea periodica a dobanzilor variabile la creditele in lei. Si in cazul creditelor acordate prin programul Prima Casa, se utilizeaza valoarea Robor la 3 luni.

Astfel, orice crestere a valorilor acestor dobanzi interbancare duce la o crestere similara in costul platit de clienti. Nu doar cei care doresc sa obtina un imprumut pe viitor vor fi afectati de nivelul mai mare al indicilor interbancari ci si clientii cu credite in derulare.

Pentru o mare parte din acestia, dobanda se actualizeaza periodic in functie de nivelul Robor, la care se adauga o marja fixa. In consecinta, avand in vedere cresterea din ultima perioada, la urmatoarea actualizare acestia trebuie sa se astepte la o crestere a ratei lunare.

Robor este rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Nivelul acesteia este influentat de mai multi factori, printre care lichiditatea in piata dar si nivelul dobanzii de politica monetara.

O lichiditate mai mare, care ar duce la scaderea dobanzilor, ar insemna insa o presiune de depreciere pentru leu. In acelasi timp, rata dobanzii de politica monetara ramane neschimbata si fara perspective de scadere in viitorul apropiat, la 5,25%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus