top banner

Atentie la creditele in lei cu dobanzi variabile! Robor trece de 6,30%

03 Decembrie 2012 | Autor: Conso

Creditele in lei cu dobanda variabila s-ar putea scumpi in urmatoarea perioada, ca urmare a cresterii dobanzilor pe piata interbancata. Si cei cu credite in derulare vor plati mai mult.
Nivelul Robor la 3 luni, cel mai utilizat indice pentru stabilirea dobanzilor la creditele in lei a ajuns la 6,30%, cu mai mult de 1 punct procentual peste valorile inregistrate in primavara anului.
Si Robor la 6 luni si la 12 luni au depasit acest prag, cel mai mare nivel inregistrat in 2012.
Robor este indicele utilizat la stabilirea si actualizarea periodica a dobanzilor variabile la creditele in lei. Si in cazul creditelor acordate prin programul Prima Casa, se utilizeaza valoarea Robor la 3 luni.
Astfel, orice crestere a valorilor acestor dobanzi interbancare duce la o crestere similara in costul platit de clienti. Nu doar cei care doresc sa obtina un imprumut pe viitor vor fi afectati de nivelul mai mare al indicilor interbancari ci si clientii cu credite in derulare.
Pentru o mare parte din acestia, dobanda se actualizeaza periodic in functie de nivelul Robor, la care se adauga o marja fixa. In consecinta, avand in vedere cresterea din ultima perioada, la urmatoarea actualizare acestia trebuie sa se astepte la o crestere a ratei lunare.
Robor este rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Nivelul acesteia este influentat de mai multi factori, printre care lichiditatea in piata dar si nivelul dobanzii de politica monetara.
O lichiditate mai mare, care ar duce la scaderea dobanzilor, ar insemna insa o presiune de depreciere pentru leu. In acelasi timp, rata dobanzii de politica monetara ramane neschimbata si fara perspective de scadere in viitorul apropiat, la 5,25%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul