Creditele in lei cu dobanda variabila s-ar putea scumpi in urmatoarea perioada, ca urmare a cresterii dobanzilor pe piata interbancata. Si cei cu credite in derulare vor plati mai mult.
Nivelul
Robor la 3 luni, cel mai utilizat indice pentru stabilirea dobanzilor la creditele in lei a ajuns la 6,30%, cu mai mult de 1 punct procentual peste valorile inregistrate in primavara anului.
Si Robor la 6 luni si la 12 luni au depasit acest prag, cel mai mare nivel inregistrat in 2012.
Robor este indicele utilizat la stabilirea si actualizarea periodica a dobanzilor variabile la creditele in lei. Si in cazul creditelor acordate prin programul Prima Casa, se utilizeaza valoarea Robor la 3 luni.
Astfel, orice crestere a valorilor acestor dobanzi interbancare duce la o crestere similara in costul platit de clienti. Nu doar cei care doresc sa obtina un imprumut pe viitor vor fi afectati de nivelul mai mare al indicilor interbancari ci si clientii cu credite in derulare.
Pentru o mare parte din acestia, dobanda se actualizeaza periodic in functie de nivelul Robor, la care se adauga o marja fixa. In consecinta, avand in vedere cresterea din ultima perioada, la urmatoarea actualizare acestia trebuie sa se astepte la o crestere a ratei lunare.
Robor este rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Nivelul acesteia este influentat de mai multi factori, printre care lichiditatea in piata dar si nivelul dobanzii de politica monetara.
O lichiditate mai mare, care ar duce la scaderea dobanzilor, ar insemna insa o presiune de depreciere pentru leu. In acelasi timp, rata dobanzii de politica monetara ramane neschimbata si fara perspective de scadere in viitorul apropiat, la 5,25%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News