top banner

Asociatia bancilor respinge conversia creditelor la cursul istoric

28 Ianuarie 2015 | Autor: Conso

Conversia creditelor in lei la cursul istoric, indiferent din care valuta, reglementata printr-un act normativ, ar crea un dezechilibru si ar putea fi neconstitutionala, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, intr-o conferinta de specialitate.
Aceasta opinie a bancherilor privind posibila neconstitutionalitate fusese anuntata inca de acum o saptamana de seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, care a spus in cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor ca "perceptia bancilor este ca solutia de a face conversia la alt curs ar fi neconstitutionala".
"In ceea ce priveste propunerile de conversie a creditelor din valuta in lei, ARB a facut apel la BNR inca de anul trecut. Am primit sprijinul BNR sa se faca un studiu de impact pe acest subiect. Studiul nu e deloc incurajator in ceea ce priveste efectul asupra sistemului bancar. Rezultatele nu sunt publice, iar noi, ARB, le-am trimis la Parlament. Cred ca edificator este raspunsul domnului Cinteza, care spunea ca impactul ar fi destul de neplacut, iar bancile ar putea avea probleme destul de serioase", a explicat Ghetea.
El s-a referit si la masurile anuntate de celelalte tari europene in criza francului, mentionand ca situatiile dintre tari nu sunt similare.
"In Ungaria, de exemplu, nu s-a vorbit de faptul ca cel mai afectat este sectorul IMM, nu cel al populatiei. Conversia nu s-a facut la un curs istoric, ci la cel din 7 noiembrie 2014. Cert este ca, in opinia noastra, reglementarea conversiei indiferent din care valuta in lei printr-un act normativ ar crea un dezechilibru, ar putea fi chiar anti-constitutionala. De ce numai pentru cei in franci elvetieni? Daca ne gandim, in 2006, cursul euro ajunsese la 3,9, dupa aceea a scazut 3,2, iar acum a ajuns la 4,5. De ce nu am auzit atunci Je suis euro, si doar acum Je suis franc? Bine, Doamne fereste sa auzim si Je suis euro!", a afirmat Ghetea.
Oficialul ARB a amintit si de romanii care s-au imprumutat in lei si care au platit mai mult. In plus, in opinia sa, autoritatile elvetiene vor lua masuri pentru a calma situatia.
"Cel cu lei a ramas cu o garsoniera sau cu un apartament cu doua camere, iar cel care a imprumutat 240.000 de franci ramane cu vila pe care nu mai poate sa o plateasca. Noi consideram ca este ilegala o astfel de abordare (conversia creditelor la un curs istoric ? n. r.) si se creeaza un hazard moral. Pozitia ARB a fost exprimata zilele trecute si facea referire la faptul ca bancile care au dat credite in franci elvetieni, impreuna cu clientii, sa gaseasca solutii de comun acord", a subliniat Ghetea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul