Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

ANPC castiga definitiv procesul cu Alpha Bank pe clauze abuzive


Alpha Bank a pierdut definitiv un proces pe clauze abuzive cu ANPC, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins apelul bancii. In acest conditii, institutia de credit este obligata sa elimine mai multe clauze privind dobanzile si comisioanele din contractele de credit de consum incheiate inainte de 2010.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a demarat procesul impotriva bancii dupa 2013, cand legea privind clauzele abuzive din contracte a fost modificata in favoarea consumatorilor.

Ce clauze trebuie sa elimine banca din contracte?

In cadrul procesului, Tribunalul Bucuresti a stabilit, in noiembrie 2015, printre altele, ca Alpha Bank a utilizat o clauza ilegala privind variatia dobanzii din contractele de "facilitate si garantie reala si mobiliara".


Potrivit informatiilor de pe portalul justitiei, “revizuirea dobanzii in functie de conditiile dominante ale pietei sau a modificarilor circumstantelor in care aceasta a fost initial stabilita, precum si in raport de politicile de creditare ale Bancii”, este considerata clauza abuziva.

O alta clauza, conform careia, debitorul este obligat sa ramburseze anticipat creditul integral, in termen de cinci zile, daca nu e de acord cu noul nivel al dobanzii, a fost declarata abuziva si eliminata din contractele mentionate.

De asemenea, din contracte dispare si comisionul de administrare, al carui cuantum era inclus in valoarea creditului. Tribunalul a eliminat, in plus, prevederea prin care banca putea modifica cuantumul comisionului de risc, daca o analiza interna arata ca debitorul a devenit mai riscant pe parcursul derularii creditului.

Astfel, decizia Tribunalului din 2015, mentinuta acum de Curtea de Apel, “obliga parata SC Alpha Bank Romania SA sa modifice toate contractele de credit cu garantie reala mobiliara in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de acelasi tip, destinate a fi utilizate n cadrul activitatii profesionale”.

Pentru banii platiti in plus, este nevoie de actiuni individuale

Cu toate acestea, debitorii Alpha Bank nu vor primi inapoi si banii platiti in plus catre banca in baza acestor clauze, pentru ca instanta a respins cererea ANPC prin care solicita rambursarea sumelor, asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte procese de acest tip deschise de Autoritate.

Debitorii vor putea, insa, sa solicite individual daune, in baza acestei decizii.

Acesta nu este singurul proces de tip “class action” castigat de ANPC. Potrivit reprezentantilor institutiei, din cele aproape 50 de procese colective deschise in instanta impotriva mai multor banci, sase au fost castigate pe fond, cinci - castigate definitiv, sase pierdute pe fond si cinci - pierdute definitiv.
Castigarea unui proces de acest gen presupune eliminarea din cadrul tuturor contractelor similare a clauzelor declarate de justitie ca fiind abuzive in contractele ce fac obiectul respectivului dosar

Astfel de procese au devenit posibile incepand din anul 2013, astfel ca ANPC poate cere eliminarea clauzelor pe care le considera abuzive din toate contractele preformulate, fara a fi nevoie ca toti consumatorii afectati sa faca plangeri individuale.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit
Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit

Conso.ro ajuta consumatorii sa verifice mai usor daca se pot incadra pentru obtinerea unui credit, printr-o evaluare online a gradului de indatorare.

12 Martie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus