ANPC castiga definitiv procesul cu Alpha Bank pe clauze abuzive

Alpha Bank a pierdut definitiv un proces pe clauze abuzive cu ANPC, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins apelul bancii. In acest conditii, institutia de credit este obligata sa elimine mai multe clauze privind dobanzile si comisioanele din contractele de credit de consum incheiate inainte de 2010.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a demarat procesul impotriva bancii dupa 2013, cand legea privind clauzele abuzive din contracte a fost modificata in favoarea consumatorilor.

Ce clauze trebuie sa elimine banca din contracte?

In cadrul procesului, Tribunalul Bucuresti a stabilit, in noiembrie 2015, printre altele, ca Alpha Bank a utilizat o clauza ilegala privind variatia dobanzii din contractele de "facilitate si garantie reala si mobiliara".


Potrivit informatiilor de pe portalul justitiei, “revizuirea dobanzii in functie de conditiile dominante ale pietei sau a modificarilor circumstantelor in care aceasta a fost initial stabilita, precum si in raport de politicile de creditare ale Bancii”, este considerata clauza abuziva.

O alta clauza, conform careia, debitorul este obligat sa ramburseze anticipat creditul integral, in termen de cinci zile, daca nu e de acord cu noul nivel al dobanzii, a fost declarata abuziva si eliminata din contractele mentionate.

De asemenea, din contracte dispare si comisionul de administrare, al carui cuantum era inclus in valoarea creditului. Tribunalul a eliminat, in plus, prevederea prin care banca putea modifica cuantumul comisionului de risc, daca o analiza interna arata ca debitorul a devenit mai riscant pe parcursul derularii creditului.

Astfel, decizia Tribunalului din 2015, mentinuta acum de Curtea de Apel, “obliga parata SC Alpha Bank Romania SA sa modifice toate contractele de credit cu garantie reala mobiliara in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de acelasi tip, destinate a fi utilizate n cadrul activitatii profesionale”.

Pentru banii platiti in plus, este nevoie de actiuni individuale

Cu toate acestea, debitorii Alpha Bank nu vor primi inapoi si banii platiti in plus catre banca in baza acestor clauze, pentru ca instanta a respins cererea ANPC prin care solicita rambursarea sumelor, asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte procese de acest tip deschise de Autoritate.

Debitorii vor putea, insa, sa solicite individual daune, in baza acestei decizii.

Acesta nu este singurul proces de tip “class action” castigat de ANPC. Potrivit reprezentantilor institutiei, din cele aproape 50 de procese colective deschise in instanta impotriva mai multor banci, sase au fost castigate pe fond, cinci - castigate definitiv, sase pierdute pe fond si cinci - pierdute definitiv.
Castigarea unui proces de acest gen presupune eliminarea din cadrul tuturor contractelor similare a clauzelor declarate de justitie ca fiind abuzive in contractele ce fac obiectul respectivului dosar

Astfel de procese au devenit posibile incepand din anul 2013, astfel ca ANPC poate cere eliminarea clauzelor pe care le considera abuzive din toate contractele preformulate, fara a fi nevoie ca toti consumatorii afectati sa faca plangeri individuale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus