Banci amendate pentru publicitate inselatoare. Care sunt abaterile?

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat 15 banci pentru publicitate inselatoare. Amenzile insumeaza peste 500.000 de lei. In plus, institutiile amendate sunt obligate sa restituie clientilor sumele incasate ilegal, sa corecteze contractele incheiate si sa suspende campaniile publicitare pentru a intra in legalitate.

Cele 15 banci amendate sunt Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, BCR, Bancpost, UniCredit, Credit Europe, CEC Bank, OTP Bank, BRD, Garanti BANK, Alpha Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, Banca Transilvania si Leumi Bank.

Sanctiunile au fost aplicate ca urmare a controlului tematic pe publicitate, in cadrul caruia comisarii verifica modul in care bancile isi promoveaza produsele in media, derulat in perioada 28 august - 6 octombrie 2017.

Care sunt cele mai frecvente nereguli?

Printre neregulile cel mai des constatate se numara faptul ca banca nu a mentionat, in clipul sau pliantul publicitar, un exemplu reprezentativ pentru rata dobanzii, durata creditului, dobanda anuala efectiva (DAE), valoarea totala platibila de catre consumator si valoarea ratelor lunare. In plus, Autoritatea a constatat si faptul ca nu era furnizata consumatorului informatia privind faptul ca sunt posibile fluctuatii ale ratei de schimb valutar, care ar putea afecta suma ce trebuie platita de client.

In plus, au fost descoperite mai multe pliante publicitare referitoare la credite imobiliare, care nu cuprindeau informatii referitoare la contractele de credit sau consemnau ca avantaj comision 0% la rambursarea anticipata, desi acesta este prevazut de legislatia in vigoare.

Absenta unor comisioane era, de asemenea, prezentata ca un avantaj la acordarea unui credit, desi acestea sunt interzise prin lege.

La una din banci, ANPC a descoperit ca un tip de serviciu este valabil doar pentru o perioada limitata, ulterior fiind insa extins. De asemenea, in cazul dobanzii la un credit nu se specifica daca aceasta este fixa sau variabila.

In alt caz, Autoritatea a constatat ca aplicarea unui comision lunar de administrare la valoarea totala a creditului reprezinta o incalcare a prevederilor legale, fiind decisa restituirea sumelor incasate fara baza legala.

Diferente intre tarifele din pliant si cele din contract

Totodata, au fost descoperite abateri la contractele pentru carduri de credit, precum diferente intre tarifele inscrise in pliantele publicitare si cele din contracte, sau inscrierea cu caractere foarte mici si intr-un loc putin vizibil a unor informatii importante pentru consumator.

In acelasi timp, pentru un credit pentru achizitionarea unei locuinte, banca nu avertiza cu privire la variatia indicelui de referinta. De asemenea, la publicitatea unor credite imobiliare, inspectorii ANPC au constatat ca erau mentionate avantaje care de fapt nu existau.

In plus, neregulile au fost gasite si in campanii si pliante publicitare care anuntau facilitati pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca si fara ipoteca, desi in realitate se refera doar la cele fara ipoteca cu dobanda fixa standard.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus