In 2013 nu se anticipeaza foarte multe schimbari pe zona dobanzilor la credite. In cazul euro, dobanzile de referinta sunt la minime istorice. Cum zona euro nu da semne de revenire, lucrurile ar putea sa stagneze in urmatoarele luni. Iar, pe piata locala, analistii nu intrevad reduceri ale dobanzilor in lei.
Banca Centrala Europeana a decis si in sedinta din decembrie sa mentina dobanda cheie pentru zona euro la minimul istoric de 0,75%. Dobanda este neschimbata din decembrie 2011 iar o posibila majorare s-ar putea impune doar daca zona euro va da semne de revenire.
Nu este insa cazul. BCE si-a redus estimarile privind cresterea economica si ia in calcul si o contractie de aproape 1% in 2013.
Dobanda cheie a BCE este principalul punct de plecare la stabilirea dobanzilor interbancare in euro (Euribor). Acestea au urmat trendul dat de BCE si, in final, au ajuns pentru unele scadente in 2012 sub 0,2%, un nou minim istoric.
Cum reducerile suplimentare nu mai au niciun fel de influenta, iar o crestere este destul de putin probabil, este de asteptat ca Euribor sa ramana relativ constant in 2013.
Creditele in euro devin mai greu de obtinut
Cum la noi dobanzile la creditele in euro sunt stabilite in functie de aceasta referinta, ramane de vazut daca bancile vor dori sa atraga mai multi clienti prin pastrarea tendintei de reducere a marjei de dobanda.
De la inceputul lui 2012 si pana in toamna, valoarea medie a dobanzii anuale efective la creditele imobiliare in euro a cunoscut o reducere de peste 1 punct procentual, pentru ca din octombrie sa se reintoarca pe o crestere usoara.
Pe de alta parte insa, BNR duce inca o lupta impotriva creditarii in euro si a inasprit regulile de acordare a unor astfel de imprumuturi. Creditarea in euro devine totodata mai greu de gasit, deoarece unele banci, precum BCR si ING Bank, au anuntat eliminarea ofertei de credite in euro pentru persoanele fizice.
Dobanzile in lei stau pe loc
Pe piala locala, dobanzile la lei sunt influentate in primul rand de modul de politica monetara a BNR. Daca banca centrala ar reduce dobanda cheie sub nivelul actual de 5,25%, atunci bancile ar urma in final trendul iar acest lucru s-ar traduce prin scaderea Robor.
Sansele insa ca BNR faca aceasta miscare sunt insa mici. Chiar in prima sedinta a anului, banca centrala a anuntat ca mentine neschimbat nivelul dobanzii cheie la 5,25%.
“Aceste decizii vizeaza reluarea si consolidarea procesului de dezinflatie, a carui perspectiva este in continuare marcata de riscuri si incertitudini legate de evolutiile pe plan intern, inclusiv de persistenta unor rigiditati structurale in economia romaneasca, dar si de procesul de redresare a economiei zonei euro si a celei la nivel mondial”, se precizeaza in comentariile BNR ce au insotit decizia.
In noiembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,56%, in timp ce tinta pentru finalul anului 2013 este de 2,5%.
In plus, spre deosebire de sondajul anterior, realizat in randul membrilor asociatiei de profil, care estima o reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii in lei in anul 2013, majoritatea si-a revizuit estimarea in sensul predictiei ca BNR nu va mai relaxa politica monetara in anul urmator.
Acest lucru este motivat de recenta inflamare a anticipatiilor inflationiste. In aceste conditii, o eventuala scadere a dobanzilor, ar pune in pericol atingerea tintei de inflatie si in 2013.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News