top banner

Vor pierde contractele de credit calitatea de titluri executorii?

23 Septembrie 2015 | Autor: Conso

Initiativele legislative care vizeaza relatia dintre clienti si banci sunt, pe cat de numeroase, pe atat de expuse la presiuni. Dupa ofensiva bancilor pentru modificarea Legii clauzelor abuzive in favoarea lor, vine randul proiectului care urmareste sa impiedice banca sa execute garantia imobiliara aferenta creditului, fara decizia unei instante.
Senatul a adoptat un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, nu constituie titluri executorii. Unicul articol al acestui proiect de lege prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii.
Este o initiativa favorabila consumatorilor, care ar da ragaz clientului care nu mai poate plati ratele lunare sa isi salveze locuinta, insa Senatul este abia prima camera sesizata si, de regula, bataliile cele mai crancene pe astfel de proiecte se dau in Camera Deputatilor, care este for decizional in aceasta materie. Asta in cazul fericit in care nu se pierde, undeva, pe drum intre cele doua Camere ale Parlamentului.
In privinta presiunilor exercitate de banci asupra Legislativului, pe langa controversa de ultima ora privind legea clauzelor abuzive, avem si exemplul Ordonantei 50, care a intrat in Parlament intr-o forma extrem de favorabila clientilor si a iesit sever amputata si orientata mai degraba spre interesul bancilor.
In aceeasi situatie se afla si proiectele de lege privind conversia creditelor in valuta. Intrate in dezbaterea camerei Deputatilor de acum un an, ele nici acum nu au fost adoptate, consemnandu-se un val de amanari ale discutiilor, ceea ce a mentinut presiunea pe consumatorii care platesc rate mult mai mari decat in momentul semnarii contractului de credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul