top banner

Un nou criteriu pentru Prima Casa: venitul

02 August 2016 | Autor: Conso

Programul Prima Casa ar putea fi modificat, astfel incat de acesta sa beneficieze doar solicitantii cu venituri reduse. Autoritatile au introdus aceasta propunere in proiectul privind Strategia Nationala a Locuirii. Faptul ca de program pot beneficia inclusiv cei cu venituri ridicat a distorsionat piata, se mentioneaza in proiect.
”Programul de garantare Prima Casa a permis familiilor cu venituri medii sa aiba acces la un credit ipotecar accesibil pentru a achizitiona o locuinta, dar a directionat o mare parte din cifra de afaceri de pe piata spre unitatile mai vechi cu una sau doua camere. Acest lucru a avut un efect de distorsionare asupra pietei de locuinte deoarece creditele Prima Casa sunt deschise tuturor grupurilor de venituri, ceea ce inseamna ca si unele gospodarii cu venituri mai mari, care pot contracta finantare la rata de pe piata, sunt influentate sa aleaga unitati mai mici, directionand si dezvoltatorii in aceeasi directie”, se mentioneaza in documentul citat.
Fondurile alocate Prima Casa merg si catre bogati
Astfel, in forma sa actuala, programul directioneaza bugetele publice alocate si catre gospodarii care nu sunt sarace, unele dintre acestea fiind chiar bogate, subliniaza autorii proiectului.
In aceste conditii, autoritatile considera ca forta cu care s-a relansat sectorul rezidential in ultima perioada ar putea fi diminuata de eventuala stopare a programului Prima Casa.
”Cateva modificari ale programului Prima Casa ar putea ajuta la solutionarea unora dintre aceste probleme: de exemplu, printr-o directionare mai buna catre gospodariile care altfel nu ar putea contracta o ipoteca, efectele de distorsionare ar putea fi reduse deoarece veniturile beneficiarilor ar corespunde preturilor locuintelor mai mici, iar cheltuielile publice ar fi directionate corespunzator catre gospodariile cu venituri mai mici”, se mai subliniaza in proiect.
Vanzarea locuintelor ANL pentru tineri nu este recomandata
Pe de alta parte, Strategia Nationala a Locuirii contine modificari si in ceea ce priveste locuintele construite prin ANL (Agentia Natioana pentru Locuite), in special in cazul locuintelor cu chirii subventionate pentru tineri.
”Vanzarea locuintelor cu chirii subventionate pentru tineri, in contextul in care fondul de locuinte publice este deja foarte limitat, nu este recomandata. Acest fond ar putea fi mentinut sub forma unor locuinte cu chirie care sa fie utilizate intr-unul sau mai multe dintre urmatoarele scopuri: pentru active generatoare de venit cu chirii la pretul pietei care sa contribuie la subventionarea incrucisata a locuintelor sociale sau la strangerea de fonduri pentru locuinte sociale noi; locuinte in regim de inchiriere destinate gospodariilor cu venit redus (pana la cea de-a 30-a percentila a veniturilor, aproximativ) care pot sa plateasca chiriile actuale; locuinte pentru tineri (in forma programului actual), cu chirii subventionate, insa cu un plafon in ceea ce priveste numarul de ani in care acestea pot fi ocupate de catre o singura gospodarie (de exemplu 3-5 ani); sau locuinte de „tranzitie” pentru rezidentii cladirilor care se afla in curs de reabilitare seismica.
Chiria va include si utilitatile
In plus, pentru familiile care castiga mai putin de 150 de euro pe luna, Guvernul vrea sa introduca la calcularea chiriei si cheltuielile la intretinere. Astfel, chiria va fi calculata astfel incat familia sa nu plateasca mai mult de 10% din venit pe locuinta si facturile pentru utilitati, luate impreuna.
Politica actuala privind locuintele sociale prevede doar subventionarea chiriei datorate, stabilind nivelul acesteia la 10% din venitul familiei, indiferent de costul locuintei.
Totodata, in stategie se mai propune si reducerea TVA la 5% pentru persoanele care cumpara locuinte noi la un pret mai mic de 86.000 de euro sau 380.000 de lei, insa si aceasta subventie se recomanda a fi acordata celor care castiga mai putin de venitul mediu la nivel national.
Concluzia din Strategia Nationala a Locuirii este ca 90% din cladirile rezidentiale din Romania sunt vechi si au nevoie de modernizari sau reabilitari. ”Peste 35% dintre cele 8,8 milioane de locuinte ale tarii au nevoie de reparatii urgente. Aceste unitati, dintre care multe sunt blocuri de locuinte din perioada socialista, fac ca multe orase din Romania sa para neingrijite. Este vorba de peste 10.000 de blocuri construite inainte de 1980 cu nevoi de reparatii legate de structura, acoperis si incalzire", se mai arata in documentul citat.
Scopul declarat al Strategiei este identificarea masurilor si crearea instrumentelor pentru asigurarea accesului la conditii de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane, pana in anul 2030.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul