top banner

Taxele notariale pentru darea in plata, reduse la jumatate

12 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Onorariile pentru actele de proprietate aferente procedurii de dare in plata au fost reduse la jumatate, nu cu 90% asa cum in repetate randuri a solicitat Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF). Ministerul Justitiei a publicat in Monitorul Oficial ordinul in aces sens, dupa o perioada prelungita de dezbateri.
Asadar, persoanele cu credite imobiliare, care vor apela la darea in plata pentru a stinge datoria la banca vor plati de acum incolo taxe notariale cu 50% mai reduse.
Notarii au propus inca de la jumatate lunii mai, odata cu intrarea in vigoare a Legii darii in plata, reducerea acestor onorarii. Propunerea a venit in contextul in care nu exista nicio diferenta, in materie de costuri, intre o tranzactie clasica de vanzare-cumparare a unui imobil si renuntarea la casa in schimbul datoriei impovaratoare.
In aceste conditii, multi debitori cu probleme financiare s-au simtit descurajati sa apeleze la darea in plata, pentru ca taxele notariale erau consistente ca valoare.
Pe acest principiu, ca debitorii care apeleaza la darea in plata au probleme financiare grave, si in contextul in care statul a eliminat complet impozitul pe tranzactiile aferente procedurii, AURSF a solicitat reducerea mai ampla a taxelor notariale, respectiv cu 90%.
Ministerul Justitiei nu tine cont de argumentele consumatorilor
Ministerul Justitiei a lansat un proiect de ordin in dezbatere publica abia la sfarsitul lunii iulie, care prevedea reducerea la jumatate a taxelor. La momentul respectiv, AURSF a solicitat o dezbatere in care sa poata sa expuna motivele care au stat la baza solicitarii. Nici macar in urma acestei dezbateri Ministerul Justitiei nu a renuntat la propunerea initiala, asa ca ministrul de resort a semnat ordinul care prevede reducerea la jumatate a taxelor.
„AURSF a facut toate demersurile necesare si a facut toate eforturile posibile pentru a obtine pentru beneficiarii Legii Darii in plata, dupa scutirea de la plata impozitului si onorarii notariale reduse cu 90%. Din pacate, reprezentantii Ministerului Justitiei si notarii publici au ramas insensibili la cererea noastra”, precizeza reprezentantii Asociatiei.
In raspunsul scris transmis de Ministerul Justitiei catre AURSF se precizeaza ca, avand in vedere ca nu exista un temei legal expres „la nivelul reglementarii primare”, nu se poate modifica Norma care stabileste tarifele pentru ca o astfel de interventie ar fi „de natura a incalca ierarhia actelor normative”.
Totusi, „Ministerul Justitiei a aprobat interventii legislative de natura completarii asupra Normelor”, prin care taxele notariale sunt reduse cu 50% pentru actele aferente darii in plata, se mai arata in raspunsul Ministerului.
In acelasi timp, Ordinul ministrului Justitiei nu prevede restituirea sumelor catre cei care au achitat, deja, pretul intreg al onorariului notarial in cele sapte luni de cand Legea privind darea in plata este in vigoare.
In schimb, Ministerul Finantelor a modificat inca de la jumatatea lunii iunie Codul fiscal, astfel incat darea in plata sa nu fie taxata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul