top banner

Sustinere europeana pentru Darea in plata

28 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Reprezentantii utilizatorilor de servicii financiare reproseaza comisarilor europeni Jonathan Hill si Pierre Moscovici ca protejeaza interesele bancilor din Romania in detrimentul debitorilor. Ei au trimis o scrisoare celor doi comisari, ca raspuns la opinia acestora transmisa autoritatilor din Romania cu privire la darea in plata.
Scrisoarea este semnata de presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare din Romania, Alin Iacob, de directorul general al BEUC (Organizatia Europeana a Consumatorilor), Monique Goyens, de directorul general al Better Finance (Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare), Guillaume Prache, si de presedintele COFACE (Confederatia Organizatiilor Familiale din Uniunea Europeana), Annemie Drieskens.
Semnatarii scrisorii sustin ca, in formularea opiniei lor, cei doi comisari europeni s-au bazat doar pe informatiile primite de la banci, de la BNR sau de la Banca Centrala Europeana, nu si pe cele furnizate de asociatiile de consumatori.
”Este regretabil ca serviciile Comisiei Europene nu au tinut cont si de opiniile consumatorilor si utilizatorilor de servicii financiare pe aceasta tema, mai ales ca BEUC a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei in decembrie 2015, iar AURSF, membra a Better Finance, a fost foarte implicata in toate dezbaterile pe marginea acestei Legi. Din pacate, scrisoarea dumneavoastra nu mentioneaza si efectele pozitive pe care darea in plata le-ar putea avea asupra consumatorilor romani aflati in dificultate financiara, ci se concentreaza exclusiv pe interesele si stabilitatea institutiilor financiare”, se mai arata in scrisoare.
In plus, in document se precizeaza ca cei doi comisari nu au tinut cont nici de amendamentele aduse Legii in Parlament, in cadrul procesului de reexaminare.
”Comentariile dumneavoastra nu au tinut cont de amendamentele care au fost aduse Legii la cererea presedintelui, a Bancii Nationale si a Guvernului Romaniei. Cele mai importante sunt plafonul de 250.000 de euro sau echivalent, excluderea programului Prima Casa de sub incidenta Legii si mentiunea clara ca Legea se va aplica doar consumatorilor, respective creditelor ipotecare cu destinatie de locuinta”, se arata in scrisoare.
Comisia Europeana sustine protejarea consumatorilor de servicii financiare
In document se reaminteste si angajamentul Comisiei Europene de a pune in centrul reformei pietei financiare consumatorul si promisiunea de a veghea ca drepturile si interesele utilizatorilor sa constituie pilonul central in orice decizie la nivelul Uniunii.
Reprezentantii consumatorilor readuc in atentia comisarilor europeni problemele cu care se confrunta debitorii din Romania.
”Multi consumatori se confrunta cu practici comerciale incorecte in zona serviciilor financiare, in special la creditele de consum sau ipotecare. Multi dintre ei au fost puternic loviti de criza financiara si sunt sufocati de plata obligatiilor lunare. Pe de alta parte, dobanzile in Romania au fost printre cele mai ridicate din UE, in ciuda faptului ca veniturile sunt printre cele mai reduse din Uniune. Multe dintre contractele de credit, semnate inainte de criza, cand Romania nu era membra a UE, contin clauze abuzive. In ultimii ani, instantele din Romania au pronuntat numeroase decizii in favoarea consumatorilor care au contestat contractele”, se mentioneaza in scrisoare.
Consumatorii romani de servicii financiare nu sunt protejati de nicio lege
In ciuda acestor aspecte, consumatorii nu sunt protejati de nicio lege in Romania, iar bancile au fost reticente in a negocia cu clientii solutii convenabile, mai spun reprezentantii utilizatorilor de servicii financiare.
”De aceea credem ca legea privind darea in plata adoptata de Parlament reprezinta o solutie pentru un numar mare de debitori aflati in dificultate financiara. De asemenea, este esential ca legea sa se aplice si contractelor in derulare, astfel incat sa fie ajutati si cei care nu-si mai pot rambursa creditele pentru case”, se mai arata in documentul citat.
De asemenea, semnatarii scrisorii critica modul in care cei doi comisari europeni au interpretat directiva europeana privind creditele ipotecare, mentionand ca nu exista nicio reglementare in legislatia Uniunii Europene care sa interzica statelor membre adoptarea unei legi obligatorii a darii in plata pentru a proteja consumatorii.
Comisarii europeni Jonathan Hill si Pierre Moscovici au transmis, in urma cu doua saptamani, o scrisoare ministrului roman al Finantelor Publice, Anca Dragu, prin care isi exprimau ingrijorarea cu privire la efectele pe care Legea privind darea in plata le va avea asupra stabilitatii sistemului financiar din Romania, dar si a economiei in ansamblul ei. Acestia au venit cu aceleasi argumente ca si cele folosite de banci: hazardul moral, retroactivitatea si efectul negativ asupra investitiilor in Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul