top banner

Solutiile propuse de Ministerul de Finante pentru cei cu credite in franci

19 Ianuarie 2015 | Autor: Conso

Rescadentarea, programele proprii ale bancilor de conversie a creditelor din franci elvetieni in alta moneda, dar si extinderea legii privind restructurarea împrumuturilor sunt solutiile identificate in urma intalnirii de vineri a ministrului Finantelor Publice, Darius Valcov, cu conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
„O banca, detinand o mare parte a acestor credite in franci elvetieni, are un program propriu si va face conversia creditelor, pentru cei care doresc, din franci in euro sau in lei, iar dupa aceea va aplica un discount care sa reduca foarte mult din aceasta crestere a cursului francului elvetian sau sa o anihileze în totalitate, a declarat ministrul Finantelor, la finalul intalnirii de la BNR.
Oficialul MFP a mentionat si rescadentarea creditelor, conform Ordonantei 64 din iulie 2014, care rezolva 51% din situatii si al carei cadru de aplicare poate fi largit, restrictiile initiale fiind legate de nivelul veniturilor celor care aplica.
In actul normativ se precizeaza ca beneficiarul masurii trebuie sa se incadreze intr-un venit lunar brut de 2.200 de lei, iar ministrul vrea majorarea plafonului la 2.500 lei net.
„Aceasta solutie ar duce ca pe o perioada de timp scurt, 2 sau 3 ani, ratele sa scada, iar dupa aceea, cand ratele vor creste, o mare parte din presiunea acestei cresteri va fi preluata de catre stat prin acea reducere la impozitul pe venit. Aproximativ 0,1% din PIB vor fi alocati pentru cei care vor cere rescadentarea si acest fapt va duce ca in economie toti actorii sa fie multumiti. Aceasta Ordonanta merge in Parlament si va putea sa fie largit acest cadru”, a mai spus Valcov.
Ordonanta, desi este in vigoare de la jumatatea anului trecut, s-a dovedit neatractiva atat pentru banci, cat si pentru clienti.
 
El  mai precizat ca nu este vorba de 150.000 de persoane care au credite in franci, ci de 75.412 debitori (persoane fizice), iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.
Valcov a precizat ca luni va avea o noua intalnire la BNR si ca saptamana aceasta vor fi discutii si cu celelalte banci pentru a analiza programele proprii de conversie a creditelor. Ministrul Finantelor a subliniat ca Romania este o economie libera si ca interventia Guvernului in astfel de situatii nu trebuie sa fie in dauna bancilor private.
 
Intrebat despre ”inghetarea” cursului, oficialul MFP a afirmat ca acest lucru ar trebui acceptat de catre banci, nu impus.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul