Si clientii BCR vor sa demareze un proces colectiv impotriva bancii

Dupa ce clientii Volksbank, nemultumiti de modul in care banca a interpretat anumite clauze din contract, s-au grupat pentru a da banca in judecata, acum a venit randul BCR sa fie luata in vizor. Sprijiniti tot de avocatul Gheorghe Piperea, peste 300 de clienti ai BCR doresc sa mearga impreuna intr-un proces colectiv impotriva bancii.

Ieri, la clubul Uniter a avut prima intalnire oficiala a clientilor BCR nemultumiti de modul in care banca aplica prevederile contractelor de credit si de modul in care vrea sa le modifice.

La intalnire a participat si avocatul Gheorghe Piperea, care si-a aratat disponibilitatea de a sustine cauza clientilor pe tot parcursul procedurii de solicitare a unor clauze contractuale mai avantajoase, incepand cu medierea amiabila si pana la proces, in cazul in care acest lucru se dovedeste necesar.

“Mandatul meu pentru aceasta cauza implica toate etapele, in toate instantele. Eu sper insa sa castigam din prima”, a precizat Piperea.

Clientii sunt nemultumiti de modul in care BCR doreste sa aplice prevederile ordonantei 50/2010, in special in ceea ce priveste modul de stabilire a formulei de calcul a ratei dobanzii.

De asemenea, ei doresc sa fie eliminate comisioanele de risc, iar comisionul de administrare, lunar, sa fie raportat la soldul creditului si nu la suma imprumutata.

Neclaritati in privinta dobanzii de referinta

Majoritatea clientilor BCR nemultumiti au in derulare credite imobiliare in euro, la care platesc o rata a dobanzii stabilita in functie de ”dobanda de referinta variabila” plus o marja fixa, cuprinsa in general intre 0 si 1,5%.

“Dorim ca rata dobanzii sa fie calculata in mod corect, conform prevederilor OUG 50/2010. Dobanda de referinta sa fie Euribor sau Robor si sa se pastreze marja din contract”, a precizat Violeta Vasilioglu, unul dintre organizatorii grupului.

Astfel, clientii solicita ca banca sa transforme “dobanda de referinta variabila” in Euribor si Robor si sa mentina nivelul marjei inscris in contract. Acest mecanism ar conduce la o scadere importanta de costuri, in conditiile in care momentan banca impune o “dobanda de referinta” intre 11,50% si 13,25% la lei si intre 7,25% si 9% la euro, in timp ce Robor este sub 7%, iar Euribor se invarte in jurul valorii de 1%.

Petentii se bazeaza si pe cazul clientului din Pitesti, prezentat in premiera de Conso.ro, care a obtinut in instanta transformarea “dobanzii de referinta variabila” in Euribor la 6 luni, la care i se adauga doar marja din contractul initial, de 1,5%.


In consecinta, clientul plateste in prezent, pana la judecarea recursului bancii, o dobanda de 2,5% la creditul sau, fata de 10,4%, nivelul suportat inainte de proces.

Recent insa, banca a transmis notificari tuturor clientilor prin care ii instiinteaza ca nivelul marjei care se va aplica peste indicele de referinta se va modifica. Noua valoare va fi stabilita prin insumarea marjei actuale, inscrisa in contract, cu diferenta intre “dobanda de referinta” actuala a BCR si valoarea indicelui corespunzator, Euribor sau Robor.

Incepand din 13 septembrie, toti clientii ar trebui sa se prezinte la banca pentru a semna actele aditionale prin care accepta acest nou nivel de marja. Cei care nu semneaza nu sunt scutiti de aplicarea noului nivel, dar in cazul lor va fi vorba doar de acceptarea tacita a clauzelor.

Clientii cer modificarea structurii de comisioane


BCR percepe clientilor pe langa dobanda, un comision de risc si unul de administrare, calculat la valoarea initiala a creditului imprumutat.

Astfel, chiar daca in timp datoria catre banca scade, nivelul comisionului ramane la fel de ridicat, prin raportarea lui la suma imprumutata initial.

“Dorim sa banca sa elimine comisionul de risc, asa cum prevede OUG 50/2010, iar pe cel de administrare sa il calculeze la costul creditului, nu la suma imprumutata initial. Iar acest lucru sa se aplice nu se acum inainte ci incepand din iunie, de cand este ordonanta in vigoare”, a mai precizat Violeta Vasilioglu.

Procesele colective beneficiaza de forta multimii

Clientii s-au grupat initial pe internet, unde au schimbat opinii privind modul de interpretare a clauzelor contractuale. Momentan, grupul numara aproximativ 450 membri, din toata tara, din care o buna parte vor sa opteze pentru un proces colectiv.

Avocatul Piperea a tinut sa precizeze ca forta unui asemenea demers sta si in numar, pentru ca un proces in care una din parti reprezinta un numar insemat de persoane cu aceleasi probleme are sanse sa fie privit cu mai multa atentie de catre judecatori.

Avocatul spune ca astfel de miscari beneficiaza si de o promovare mai intensa din partea mass-media, si in aceste conditii banca s-ar putea confrunta si cu un risc reputational insemnat. De aceea, el considera ca exista mai multe sanse de dialog si atingerea unei solutii avantajoase se poate obtine mai rapid, chiar in afara salii de judecata.

Grupurile pe internet iau amploare

Clientii nemultumiti de la BCR au fost primii care au deschis un forum de discutii pe internet. Recent, si clientii altor banci au decis sa mearga pe aceeasi reteta si sa formeze grupuri online. Astfel, a aparut grupul clientilor nemultumiti de Volksbank, care s-au reunit deja intr-un demers similar.

Alaturi de acestea mai exista si grupuri de clienti nemultumiti ai Raiffeisen Bank, Bancpost si OTP. Iar numarul grupurilor creste pe zi ce trece, la fel ca si al membrilor acestora. Daca sistemul bancar nu va reactiona rapid, cu deschidere si inclinatie catre gasirea unei solutii de compromis, exista riscul ca tensiunile sa degenereze intr-o atmosfera tot mai ostila si in procese interminabile, care vor afecta imaginea sistemului bancar pe termen lung.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus