top banner

Programul Prima Casa ar putea avea avans diferentiat

17 Iunie 2016 | Autor: Conso

Programul Prima Casa este, din nou, analizat de autoritati pentru a se stabili o strategie pe termen mediu in care sa se stabileasca pasii de urmat pana la stoparea acestuia. O varianta intermediara ar fi de acordare a acestor credite cu avans diferentiat, in functie de capacitatea financiara a clientului de a suporta un avans mai mare.
In prezent, avansul minim pentru creditele Prima Casa este de 5%, insa autoritatile analizeaza posibilitatea ca de acest avans sa beneficieze doar persoanele cu venituri mai mici, iar cei care isi permit, sa plateasca un avans mai mare.
"Incercam sa directionam cererea foarte mare catre acele persoane care au nevoie de ajutor si se va concentra pe avans discutia, pentru ca este discutabil daca cu un avans de 5% este bine si normal sa ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, in conditiile in care in alte tari produse similare au avansuri de peste 20%. Discutiile sunt in derulare, se realizeaza o analiza, inca nu s-a stabilit o concluzie", a declarat Simona Muresan, director in cadrul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in cadrul unei conferinte de specialitate.
Programul trebuie stopat, dar nu se stie cand
Potrivit acesteia, programul va trebui stopat, mai devreme sau mai tarziu, pentru ca reprezinta o interventie a statului care distorsioneaza in piata libera, dar trebuie sa se analizeze cu atentie care va fi momentul oportun, pentru ca si oprirea programului ar putea destabiliza piata daca aceasta din urma nu este capabila sa functioneze fara un astfel de program.
Reticenta cu privire la intreruperea programului vine si din faptul ca majoritatea bancilor au inasprit conditiile la creditele ipotecare clasice, in special prin majorarea avansului la 30%, in medie, a mai spus reprezentanta FNGCIMM.
Cu toate acestea, Simona Muresan recunoste ca nu este normal ca un astfel de program, care a fost implementat cu scopul de a-i ajuta pe clientii afectati de criza sa acceseze un credit pentru locuinta, sa ajunga sa reprezinte peste 90% din piata creditelor ipotecare din Romania.
Ministerul Finantelor Publice a mai incercat si la finalul anului trecut sa limiteze programul Prima Casa, reducand la jumatate plafonul acordat pentru 2016 fata de cel aferent anului 2015, acesta fiind stabilit la aproximativ 1,6 miliarde de lei. Cu toate acestea, in urma cu putin timp, Ministerul a cedat solicitarilor bancilor comerciale, care au epuizat rapid plafonul alocat pentru intregul an, si a majorat suma cu inca 500 de milioane de lei. La vremea respectiva, reprezentantii Ministerului au motivat majorarea plafonului prin faptul ca bancile primisera dosare de credit peste plafonul primit, iar clientii riscau sa piarda avansul platit pentru locuintele pe care urmau sa le achizitioneze prin credit.
Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casa a explodat pe fondul discutiilor despre legea darii in plata, iar fondurile alocate initial s-au epuizat rapid. Din 2009 si pana in acest an, 182.000 de persoane au contractat credite Prima Casa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul