top banner

Problemele contractelor bancare trebuie solutionate unitar la nivel colectiv

22 Aprilie 2013 | Autor: Marius Serban

Modificarile aduse legii privind clauzele abuzive reprezinta alegerea corecta pe termen lung pentru a rezolva unitar modul in care aceeasi problema este solutionata in cazul mai multor clienti. Deciziile individuale din instante sunt contradictorii si genereaza risipa de bani, atat pentru banca cat si pentru clienti.
Cadrul juridic pentru solutionarea problemelor dintre banci (sau comercianti, in general) si clienti trebuie imbunatatit pentru a permite transarea definitiva a unei dispute.
In cadrul contractelor standardizate – asa cum se practica la nivelul bancilor – este clar ca daca drepturile unui singur client au fost incalcate prin nerespectarea clauzelor contractuale sau prin inserarea unor clauze abuzive, toti clientii care au semnat acel contract se afla in aceeasi situatie.
De aceea, este logic ca atunci cand se ia o decizie, aceasta sa fie aplicata tuturor clientilor, atat celor care au reclamat banca, cat si celor care nu au facut sesizari in acest sens.
Modificarile propuse pentru completarea Legii clauzelor abuzive rezolva tocmai aceasta problema, insa acestea sunt in mod nejustificat intarziate de la aplicare, deoarece sunt necesare dezbateri publice.
Nu exista insa nicio comisie parlamentara sau institutie publica autorizata pentru conducerea acestor dezbateri, asa cum se procedeaza in toate tarile dezvoltate. Acolo, comisia abilitata publica toate punctele de vedere primite (de la institutii de stat, asociatii profesionale si de consumatori, etc) si intocmeste la final un raport cu recomandari.
La noi, singurul raport care s-a solicitat este din partea BNR, pentru a evalua impactul financiar asupra industriei bancare. Astfel, din start s-a plecat intr-o directie gresita. Important este sa aflam care este solutia corecta pentru solutionarea in mod unitar a incalcarii legii prin contractele bancare, nu cat ne costa sa respectam legea.
Daca legea s-a incalcat, nu are niciun rost sa discutam de neaplicarea ei, pentru ca “in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie” (art. 1, alin 5, Constitutia Romaniei).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare
Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului  structura ratelor?

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului structura ratelor?

Cu cat cresc dobanzile bancare, cu atat mai mare va fi ponderea lor in structura ratelor. Iar daca acestea sunt suficient de scazute, atunci ponderea principalului rambusat poate trece de 50%. De asemenea, cu cat este mai scazuta perioada de creditare, cu atat mai mult creste ponderea datoriei achitate in fiecare luna.

23 Mai 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul