top banner

Prima Casa: Creditele in lei reprezinta sub 1% din finantari

08 Martie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Prima Casa: Creditele in lei reprezinta sub 1% din finantari

Eforturile BNR pentru a stimula acordarea de credite in lei nu au influentat in niciun fel pana acum program Prima Casa. Sub 1% din numarul de credite acordate pana in prezent in cadrul programului au sunt denominate in lei. Populatia s-au indreptat aproape fara exceptie catre imprumuturi in euro.
Chiar daca programul Prima Casa a impus o marja maxima de dobanda mult mai mica la lei decat la euro, acest lucru nu a convins populatia sa aleaga un credit in moneda nationala.
Pana in prezent, in cadrul programului s-au acordat aproximativ 58.000 de garantii pentru accesarea de finantari de peste 2,3 miliarde euro.
Din numarul total de garantii acordate de la inceputul programului, doar 0,8% au fost aferente unor credite denominate in lei, conform datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
Costurile mari au facut varianta in lei neatractiva
Principalul motiv pentru care varianta in lei a ramas la un nivel atat de scazut este diferenta mare de costuri.
Creditele in lei au o marja de 2,5 puncte procentuale peste Robor la 3 luni. Nu marja a constituit problema, ci nivelul inalt al indicelui Robor, care a variat din 2009 de la un maxim de aproape 11% la sub 5% in prezent.
In cea mai marea parte a perioadei, Robor s-a mentinut peste nivelul de 6%, in timp de Euribor a fost mai mereu sub 1%. Comparativ cu varianta in euro a programului, chiar daca marja la lei este mai mica, beneficiul nu a acoperi nici pe departe diferenta dintre Robor si Euribor.
In al doilea rand, piata imobiliara din Romania s-a prezentat mereu ca o piata denominata in euro, preturile fiind in peste 90% din cazuri exprimate in aceasta valuta.
Chiar daca a inregistrat o depreciere puternica pe finalul lui 2008 si la inceputul lui 2009, cursul euro-leu a dat dovada ulterior de o stabilitate ridicata. Se implinesc 3 ani de cand euro este cotat in intervalul 4,2-4,3 lei.
Pragul de 1% a fost depasit in Prima Casa 4
Preferinta pentru credite in lei s-ar putea insa amplifica usor in urmatoarea perioada, insa este greu de crezut ca ne putem astepta la schimari radicale in preferintele publicului.
Etapa a patra a programului a consemnat o usoara crestere a garantiilor pentru credite in moneda nationala, dar ponderea lor este inca neglijabila: 1,2% din numarul de solicitari primite.
Cresterea numarului de credite in lei depinde foarte mult de diminuarea pe termen lung a dobanzilor interbancare in lei. Doar in acest mod, clientii pot fi convinsi sa aiba incredere in leu.
Degeaba a coborat Robor la 3 luni pana sub 4,5%, daca peste cateva luni, indicele revine la 6%.  Astfel de fluctuatii se pot dovedi mai nocive asupra clientilor, decat insasi riscul valutar asociat creditelor in euro.
Iar rolul principal in acest scenariu il are insasi Banca Nationala. Daca aceasta va reusi sa stabilizeze inflatia la actualele valori, atunci si dobanzile interbancare se vor mentine la niveluri scazute. In aceste conditii, clientii vor fi convinsi sa aleaga creditele in lei nu prin vorbe, ci prin fapte!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul